VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI: Vlada objavila tekst sa sutrašnjim datumom o Plenkovićevom odlasku u Mostar tijekom izborne šutnje

T.M.

15. travnja 2024.

VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI: Vlada objavila tekst sa sutrašnjim datumom o Plenkovićevom odlasku u Mostar tijekom izborne šutnje

I dok će sutra, dan uoči parlamentarnih izbora, svi političari i mediji morati šutjeti kako ne bi kršili pravila o izbornoj šutnji, tridesetak kilometara zračne linije od hrvatske granice, na mjestu gdje će se također glasati za hrvatske parlamentarne izbore, upriličit će se velika promocija HDZ-ovih postignuća. Naime, premijer Andrej Plenković u utorak će sudjelovati na svečanosti otvorenja 25. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, gradu gdje se u pravilu stvaraju redovi na glasačkim mjestima kada se odvijaju izbori u Hrvatskoj, zbog čega se znalo dogoditi da se birališta uslijed velike količine zainteresiranih ne mogu zatvoriti. 

Iako je ovaj plan hrvatske vlade već i ranije bio poznat, zanimljivo je kako ga je vlada na svojim službenim stranicama objavila kao vijest iz budućnosti. Naime, ova informacija objavljena je danas, 15. travnja, dok kao datum ove službene objave stoji 16. travanj 2024. godine.

Plenko2
Prema sugestiji DIP-a, Plenković u Mostaru neće davati izjave za medije, ali repovi ... (FOTO: Europski parlament)

U toj vijesti iz budućnosti navodi se kako će uz predsjednika vlade na otvorenju biti i ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, te ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Nadalje, u vladinom tekstu stoji i zanimljiva napomena.

„Napominjemo da je, uvažavajući specifičnosti pravila o izbornoj šutnji, predsjednik Vlade Andrej Plenković zatražio očitovanje Državnog izbornog povjerenstva vezano uz ranije preuzetu obvezu sudjelovanja na Međunarodnom sajmu u Mostaru“, stoji u tekstu uz obrazloženje kako je premijer Plenković još u travnju prošle godine kada je sudjelovao na 24. izdanju sajma obećao da će doći i na 25. izdanje sajma. Potom je, pojašnjava se, iz Mostara 13. ožujka stigla pozivnica koju je premijerov ured prihvatio.

A u tom očitovanju Državnog izbornog povjerenstva, između ostalog stoji: "Ako je zbog ranije preuzetih obveza, odnosno drugih opravdanih razloga, prisustvo na određenom javnom skupu nužno, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske preporuča da se javni istup kandidata na tom događaju smanji na najmanju moguću mjeru, uz obvezu hrvatskih medija da se informacija o navedenom događaju objavi nakon proteka izborne šutnje“.

To je, dakle, način na koji bi se trebalo „hendlati“ dubioze na mostarskom događaju gdje će Plenković nedvojbeno biti najveća zvijezda ali. Po preporuci DIP-a, sve je riješeno tako da Plenković neće davati izjave za medije. 

Tijekom izborne šutnje u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković sutra bi se trebao sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, Borjanom Krišto, ali i s brojnim glasačima i posjetiteljima sajma. Glasanje će, naravno, tamo već biti u tijeku.

Inače, danas su se u Mostaru već sastali Dragan Čović te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsjednik Srbije u Mostar je sletio avionom čime je Air Serbia uspostavila direktnu zrakoplovnu liniju Beograd - Mostar koja će funkcionirati do daljnega.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Arno Mikkor (EU2017EE)

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.