NAPUŠTENI PARIZ: Pet minuta surove budućnosti

A.B.

7. srpnja 2016.

NAPUŠTENI PARIZ: Pet minuta surove budućnosti

Prošla je godina dana otkako je britanski producent, remikser i DJ Jamie xx objavio svoj prvi samostalni album „In Color”, koji je uvršten na liste najboljih albuma prošle godine u brojnim specijaliziranim glazbenim magazinima, a ovih dana ponovo je postao aktualan zbog video spota za singl „Gosh”.

Spot je sniman u kineskom gradu Tianducheng, koji je pomno planiran kao replika Pariza s kopijom Eiffelovog tornja koji je u kineskoj verziji visok 108 metara, dakle bitno manje nego original. Zatvoreno naselje izgrađeno 2007. godine može udomiti 10.000 ljudi, no u njemu živi jedva njih 2.000, i to su uglavnom građevinski radnici koji na obližnjem gradilištu rade nove replike poznatih svjetskih građevina.

U Kini, između ostalog, tako već postoji kopija njujorškog Manhattana i londonskog Tower Bridgea. Ono što Tianducheng ipak izdvaja jeste činjenica da je naselje smješteno u predgrađu višemilijunskog Hangzhoua, gdje još uvijek postoje farme, a među lokalnim je stanovništvom već dobilo novo ime – grad duhova.

Ova napuštena kopija Pariza danas je popularna među kineskim mladencima uglavnom kao kulisa za svadbene fotografije. Mjesto ne nudi druge razloge za dulje zadržavanje. Na snimanju ovog petominutnog glazbenog spota angažirano je oko 400 statista, a režirao ga je Romain Gavras poznat kao redatelj kontraverznog video spota „Born Free” za M.I.A iz 2010. godine. Gavrasov je specifičan stil prepoznatljiv i u ovom uratku koji govori o digitalnim zombijima u kakve bi se ljudi mogli pretvoriti te velikim vođama s mesijanskim poslanjem. Kulisa je jedna grandiozna ideja, danas zarasla u korov. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot