UMJETNICA ODGOVORILA NA PORUKE ZLOSTAVLJAČA: Stavila ih je na crveni tepih

Bojana Guberac

25. studenog 2019.

UMJETNICA ODGOVORILA NA PORUKE ZLOSTAVLJAČA: Stavila ih je na crveni tepih

U svojem radu riječka 25-godišnja umjetnica, Nives Žarković, bavi se vlastitom intimom, te istraživanjem privatnog i javnog u svijetu koji ju okružuje. Tako je i nastao rad "Sram te i stid bilo", kojim je Nives u potpunosti ogolila svoju intimu. Inspiracija za rad proizašla je iz osobnog iskustva umjetnice u kojem je bila izložena maltretiranju i verbalnom zlostavljanju. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama razgovarali smo s umjetnicom i kiparicom koja upravo na današnji dan želi, još jednom, svojim radom poslati jasnu poruku.

„Nisam se mogla pomiriti s činjenicom da je u našem društvu maltretiranje i zlostavljanje sasvim prihvaćeno te da se najčešće problemi nasilja 'stavljaju pod tepih' gdje im, po mom mišljenju, nije mjesto. Prošle, 2018. godine odlučila sam napraviti rad kojim ću naglasiti problem nedovoljne osviještenosti i društvene (ne)brige za žrtve nasilja u našoj sredini. Prijedlozi da nasiljem odgovorim na nasilje nisu dolazili u obzir. U potpunosti sam se oslonila na umjetnost kao jedino oružje koje imam i u koje vjerujem“, objašnjava Nives nastanak rada te dodaje kako smatra da umjetnost može funkcionirati jedino ako se u nju ulazi iskreno.

"Vjerujem da svatko tko stvara daje dozu iskrenosti", objašnjava Žarković.

Instalacija autorice Nives Žarković: "Sram te i stid bilo!" (FOTO: Nives Žarković)

Radom je željela apostrofirati problem sveprisutnog nasilja u našem društvu tako što je prikazala nasilje njegovim direktnim postavljanjem pred publiku. Ironijski je iskorišten crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama koje je dobivala od strane jedne muške osobe. Publiku je tako stavila u direktnu vezu s počiniteljem kao i sa žrtvom.

„Doslovnim prijepisom jezične bujice grubih, sirovih i vulgarnih riječi, punih psovki željela sam izazvati reakciju, 'prisiliti' publiku da razmisli dok prelazi preko tako teških i ružnih poruka“, navodi Nives.

„Zapravo sam napravila jedan vrlo jednostavno čitljiv rad. Urezani tekst na crvenom tepihu djelovao je poput skorene rane. Svaka osoba koja doživi bilo kakvu vrstu nasilja nosi u sebi neku vrstu ožiljaka i rana. Nije dobro ako se ti unutarnji ožiljci ne njeguju pravilno i pravovremeno. Nakon izlaganja na nekoliko izložbi tekst se izlizao, rekla bih da su tako i rane zacijelile“, kaže Nives.

Zlostavljačke poruke na crvenom tepihu (FOTO: Nives Žarković)

U svibnju ove godine za ovaj je rad dobila prvu nagradu Za mlade na 12. HT natječaju za suvremenu umjetnost.

„Bila je to velika čast i oduševljenje. Ne bih voljela da to bude samo rad i samo nagrada jer kao takva nema preveliko značenje. Naravno, predivno je dobiti nagradu, ali još divnije je kada netko čuje poruku koja je poslana. Stoga se, možda u jednu ruku naivno, nadam da se takve i slične stvari u budućnosti više neće stavljati pod tepih. Društvenih problema bit će još puno i mi smo kao društvo odgovorni za njih, iako nas se ponekad ne dotiču osobno“, kaže umjetnica. Poručuje kako želi dignuti svoj glas – protiv okrutnog i sirovog svijeta u kojem živimo, čak i danas u 21. stoljeću.

Nives Žarković (FOTO: Damir Žižić/MSU)

Jedna od ideja za budućnost joj je nastaviti ispisivati tepih s tekstom iskustava drugih žrtava nasilja, koje je, kaže Žarković, u velikim količinama prisutno u našem društvu. Njezin rad "Sram te i stid bilo" doniran je zagrebačkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te će tamo uskoro i biti izložen.

„Uporno nasilju odgovaram s umjetnošću kako bi korak po korak 'modelirala' razvoj svijesti i potaknula, nadam se, sazrijevanje društva, koje neće zanemarivati probleme trpanjem pod tepih“, zaključuje mlada nagrađivana umjetnica.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nives Žarković

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"