VELJKO BULAJIĆ O NOVOM FILMU: Priča o Vukovaru trebala je nadmašiti uspjeh „Bitke na Neretvi“

Hrvoje Šimičević

21. travnja 2015.

VELJKO BULAJIĆ O NOVOM FILMU: Priča o Vukovaru trebala je nadmašiti uspjeh „Bitke na Neretvi“

"Krenuo sam s uvjerenjem da priča o Vukovaru ima elemente da nadmaši uspjeh Bitke na Neretvi", u razgovoru za Lupigu istaknut će Veljko Bulajić, slavni redatelj čiji je dokumentarac „Mjesto sjećanja Vukovar“ prošli tjedan premijerno prikazan u Zagrebu. Naime, Bulajić je dugi niz godina planirao visokobudžetni film na temu Vukovara, ali nakon što je izostalo financiranje takvog projekta, odlučio se za snimanje dokumentarnog filma koji je ispričan kroz vizuru 14 svjedoka o najdramatičnijim mjesecima u povijesti ovoga grada. "Riječ je o ljudima koji su dali strašno velik doprinos u ratu, a danas mirno, bez gorčine i mržnje, govore i daju analizu tog vremena. I to je prava slika Vukovara“, tvrdi Bulajić.

Rijetko je koji film u zadnje vrijeme u Hrvatskoj dobio toliko pohvala od struke kao što je dokumentarac "Mjesto sjećanja Vukovar", čuvenog redatelja Veljka Bulajića. "Iznimno djelo hrvatske kinematofrafije"; "Esencijalno antiratni film"; "Neposredan, izuzetno autentičan, potresan i na poetičan način intimistički dokument u kojem emotivnost i neizbježna melodramatičnost nikad ne otklizuju u patetiku"; "Film u kojem nema mjesta patroniziranju Vukovara niti mistificiranju ili politikantskom pristupanju njegovoj žrtvi"... samo su neke od brojnih impresija poznatih filmskih redatelja, kritičara, politologa i novinara, nakon što su odgledali Bulajićev dokumentarac o obrani i razaranju Vukovara.

Pedesetominutni film ispričan je kroz vizuru 14 svjedoka o najdramatičnijim mjesecima u povijesti ovoga grada, Vukovaraca koje je Bulajić najvećim dijelom zamijetio pregledavajući enormne količine arhivskih snimki s početka devedesetih godina. Njihove priče, snažno prožete osobnim tragedijama, isprepleću se u filmu s potresnim sekvencama iz toga razdoblja, od kojih je najveći dio po prvi puta prikazan nakon više od dvadeset godina. Bulajić tek u osnovnim crtama opisuje politički kontekst i zagrijavanje ratne mašinerije koja ga utjelovljuje, te se dominantno fokusira na pojedinačne ljudske sudbine. Pred gledateljima su stoga ispovijesti žene koja se obrani Vukovara pridružila s 14 godina, nakon što je osobno vidjela stradanje člana obitelji, priča franjevca kojemu je nepoznati Srbin „prošvercao“ novac od prijatelja iz Njemačke, nakon čega ga više nikada nije vidio, staloženo prisjećanje vojnikinje na strahote logora...

"Riječ je o ljudima koji su dali strašno velik doprinos u ratu, a danas mirno, bez gorčine i mržnje, govore i daju analizu tog vremena. To je prava slika Vukovara, čija je obrana, uvjeren sam, kroz najdramatičnija tri mjeseca spriječila napredovanje JNA do Osijeka i Zagreba. To je razlog mojeg interesa za ovu temu", ističe Bulajić u razgovoru za Lupigu. Premda su dosad snimani brojni dokumentarci o ovom razdoblju, problem je, kaže, u tome što su bili isuviše "štancani" i „politizirani“.

Veljko Bulajić
"Bio bi to sasvim drugačiji poduhvat od Bitke na Neretvi" - Veljko Bulajić (SCREENSHOT: HRT)

"Nisam htio krenuti preko povjesničara koji se razilaze u tezama. U filmu nema ni generala ni političara. Ključni su 'mali ljudi' koji su Vukovar branili. Oni su jedini pravi svjedoci toga razdoblja. Mislim da je to bio mnogo teži put, ali je po mom mišljenju jedini istinski način sagledavanja povijesti Vukovara u ovakvim projektima", uvjeren je Bulajić.

Dokumentarac je produkt jednoipolgodišnjeg rada, tijekom kojeg je pregledano 70 sati materijala, od kojih je Bulajić upotrijebio manje od pola sata snimki. Izradi dokumentaraca prionuo je nakon što je propala njegova desetogodišnja želja da napravi dugometražni igrani film o istim događajima. 

"Bio bi to sasvim drugačiji poduhvat od Bitke na Neretvi, mozaičniji i moderniji, premda dramaturški slično postavljen: široke ruke, s puno likova. Tri strana partnera, od kojih su dva radili na Neretvi, prihvatili su da sudjeluju u njegovom stvaranju, da investiraju i angažiraju inozemne glumce. Trebao je to biti veliki međunarodni filmski projekt", ističe Bulajić. No, sve je, kaže, stalo zbog nedostatka političke podrške.

"Tražio sam od pokojnog Ivice Račana da Vlada umjesto kinematografije osigura novac, jer bi u suprotnom njegov veliki budžet zaustavio proizvodnju svih drugih filmova u Hrvatskoj kroz godinu-dvije dana. Imao sam Račanovu veliku podršku, ali je, iz meni nepoznatog razloga, na kraju ta podrška izostala", veli Bulajić, dodajući da je Ivo Sanader želio obnoviti cjelokupni projekt. 

"No, uoči njegove ostavke, Sanader je iznenada zaustavio film. Nikad nisam saznao zbog čega se to dogodilo. Ova vlada ga nije dalje podržala. Na kraju sam u potpunosti digao ruke od filma na kojem sam izgubio dvije godine života. Nastao je dokumentarni film, i mogu reći da sam zadovoljan s prvim dojmovima onih koji su ga dosad pogledali", ističe čuveni redatelj, koji je uvjeren da je njegov nesuđeni filmski projekt mogao postići veliki međunarodni uspjeh.

"Krenuo sam s uvjerenjem da priča o Vukovaru ima elemente da nadmaši uspjeh Bitke na Neretvi", zaključuje Bulajić. Nakon zagrebačke premijere, dokumentarni film koji je napravljen u koprodukciji HTV-a, HVIDRE, i Aleks Produkcije, krenuo je put Splita, Dubrovnika i Rijeke

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia