S LUPIGOM U BIRTIJI: Provedite večer s majstorom riječi – Sinanom Gudževićem

I.F.

13. ožujka 2019.

S LUPIGOM U BIRTIJI: Provedite večer s majstorom riječi – Sinanom Gudževićem

Lupiga je opet u birtiji, u koju ovaj put dovodi Sinana Gudževića. Velikog majstora riječi. Teško je i pobrojati koja su sve Gudževićeva zanimanja. On je pjesnik, filolog, esejist, predvoditelj, i to pazite sad, s latinskog, starogrčkog, njemačkog, talijanskog, ruskog i portugalskog, a u svemu ima tu neobičnu crtu – prevodi samo ono što želi. Ako ne znate neku riječ ili njeno porijeklo, budite sigurni, Gudžević će znati

Osim toga, kolumnist je tjednika Novosti i, nije nimalo nebitno, pasionirani ljubitelj nogometa s izuzetnim darom za humor i nevjerojatnim pamćenjem. Naša je velika čast da je i povremeni suradnik Lupige. 

Povod gostovanja ovog autora su dvije njegove nedavno objavljene knjige – „Zvijezde nad Brazilom“ i „Demon po imenu Sutra“, objedinjenih pod naslovom „Maksimir i Mirogoj“ u izdanju Frakture. 

Maksimir i Mirogoj
Za naslovnicu Gudževićeve knjige zaslužan je Alem Ćurin (FOTO: Fraktura)

„Ima Maksimira poslije Mirogoja, ima života poslije smrti, to smo se odavno složili, pa čovjeku ostaje još samo zapitati se i odgovoriti ima li života prije smrti, i ima li Maksimira prije Mirogoja. A postoji li grčki demon po imenu Sutra, 'praznioca ovoga i punioca onoga svijeta', mora biti i onoga po imenu Jučer, punioce ovoga svijeta. U prostoru između živi njegov zapisivač, demon zvani Sinan Gudžević, neumorni šetač po grobljima ljudi i jezika: bilježi na epitafima godine rođenja i godine smrti, pa raspisuje one crtice između, u koje stanu svi ljudski životi“, napisao je, među ostalim, u pogovoru Gudževićeve dvotomne knjige, Boris Dežulović.

Večerašnji razgovor se ipak zasigurno neće zadržati samo na „Maksimiru i Mirogoju“ što je ujedno i naslov njegove kolumne, zapravo eseja, u Novostima. Oni koji su do sada bili uskraćeni da uživo upoznaju ovog majstora od riječi, sada će dobiti priliku da uvide koliki i kakav dar hipnotizirajućeg pripovijedanja Gudžević posjeduje.

Da ne dužimo, vidimo se večeras na starom mjestu, u zagrebačkom grotlu nekulture, „No Sikiriki“, u Novoj cesti na kućnom broju 88. Počet ćemo u 20 sati, ali kao i obično nema sumnje da ćemo i ovaj put malo kasniti, a potrajat ćemo do kad izdržite. Za one koji neće biti s nama Lupiga će ovaj razgovor uživo prenositi na svojoj Facebook stranici

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com