REAKCIJE NA PRESUDU: Vučić – okrenimo se budućnosti; Dodik – Mladić je srpski heroj

Bojan Tončić

22. studenog 2017.

REAKCIJE NA PRESUDU: Vučić – okrenimo se budućnosti; Dodik – Mladić je srpski heroj

„Svi smo znali da će to da bude ishod, ne postoji nijedan čovek odavde da to nije znao“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući izrečenu presudu Ratku Mladiću. Kako je rekao - nije slušao izricanje presude.

„Kao predsednik jedne države nemam pravo da tumačim nepravosnažne presude, znam koliko su u regionu emocije danas uzbrukane, Srbija poštuje njihove žrtve ali za poštovanje prema sopstvenim žrtvama moraćemo sami da se izborimo", rekao je Vučić. On je pozvao građane Srbije i da "gledaju u budućnost".

„Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas da gledamo u budućnost, kako da čuvamo mir i stabilnost u regionu, kako će da nam žive deca, kako ćemo da otvaramo više fabrika... I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja, da stvaramo bolju Srbiju za nas“, istaknuo je predsednik Srbije. Srbija je poštovala sve žrtve drugih naroda, "nisam siguran da je isti pijetet bio i prema srpskim žrtvama", dodao je Vučić. On je ponovio više puta izrečeni citat, konstatujući da "naša suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici".

Aleksandar Vučić
"Kao predsednik jedne države nemam pravo da tumačim nepravosnažne presude" - Aleksandar Vučić (FOTO: Hina)

"U stanju smo da svoju odgovornost prihvatimo za razliku od drugih. Oni koji nisu odgovarali za zločine na Srbima, treba da ide na sramotu onih koji su tu pravdu delili, ali zato ne treba da pravdamo zločine koje su neki činili sa srpskim imenom i prezimenom", rekao je Vučić.

Sličan ton imala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je izjavila da presuda Mladiću nije iznenađenje za srpski narod. 

"Treba da gledamo u budućnost, kako bismo konačno imali stabilnu državu", poručila je predsednica Vlade.

Najviše reakcija domaćih i inostranih dnevnika i portala bilo je povodom izricanja presude. Naime, Ratko Mladić udaljen je iz sudnice Haškog tribunala, jer je negodovao zbog odluke sudskog veća da nastavi sa čitanjem presude. Nakon što je odbrana zatražila da se izricanje presude prekine jer je Mladiću pozlilo, Veće Haškog tribunala reklo je da je od njihovog lekara dobilo drugačiju informaciju i da Mladić može da izdrži izricanje presude.

Odbrana i Veće su se raspravljali nekoliko minuta, za to vreme Ratko Mladić je ustao, počeo da dobacuje, viče i baca slušalice. Mladić je ljutito vikao: "Laž, laž! Sve pročitano je laž!". Veće je odlučilo da na kratko prekine izricanje i Mladića udalji iz sudnice. Udaljen je uz pomoć straže, po nalogu predsednika sudskog veća Alfonsa Orija.

Ratko Mladić
Mladić se prilikom ulaska u sudnicu Tribunala smejao (FOTO: Hina/EPA/Peter Dejong)

Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i treći put 180/80. Inače, Mladić se prilikom ulaska u sudnicu Tribunala smejao.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je nakon izricanja da je presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz devedesetih tek sada kažnjavaju. 

"Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga", rekao je Živković. Dodao je da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost. 

"Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spreči zlodela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu", rekao je Živković. 

Zoran Živković
"Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga" - Zoran Živković (FOTO: mc.rs)

Nešto drugačijeg mišljenja je bio narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji je ocenio da je presuda Haškog suda spuštanje zavese na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. 

„Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto“, tvrdi Marković u pisanoj izjavi.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, takođe je bio oštar, nazvavši haški sud parodijom.

„Taj sud još jednom je potvrdio da se u Srebrenici desio zločin genocid, što nije ispravna pravna kvalifikacija jer se to što se tamo desilo ne može podvesti pod zločin genocida“, rekao je Jovanović.

Boško Obradović iz opozicionog pokreta Dveri odbacio je danas sve presude Haškog tribunala kao „antipravne, nepravedne i antisrpske“. Za njega je, kaže, Ratko Mladić heroj. 

„Ova presuda je vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji ja ne priznajem jer je antisrpski. Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači Republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju“, rekao je Obradović koji je tribunal nazvao produženom rukom NATO-a. 

Boško Obradović
"Ne priznajem antisrpski sud" - Boško Obradović (FOTO: mc.rs)

Predsjednik LDP-a, Čedomir Jovanović, poručio je kako ova presuda mora biti podsetnik na to kolika se cena plaća kada se problemi rešavaju ratom.

"Ovo ne sme da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama", rekao je Jovanović.

Organizacija Žene u crnom koja godinama sarađuje sa ženama-žrtvama iz regiona, ističe u saopštenju da su žrtve dočekale pravdu.

"Nakon decenija bežanja i skrivanja, opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno su dočekale pravdu. Doživotna kazna zatvora je primerena kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod komandom Ratka Mladića. Zločini za koje je osuđen Ratko Mladić – genocid, zločini protiv čovečnosti, uključujući i progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečna postupanja, terorisanje civila, napadi na civile, pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje, kako na pojedinačnom nivou, tako i na nivou društva. Ovo se naročito odnosi na aktuelne vlasti u Srbiji, čiji sadašnji najviši zvaničnici su bili deo politike koja je inspirisala i pomagala genocid. Ta činjenica čini njihovu odgovornost u ovom trenutku još većom", naglašavaju Žene u crnom. 

Žene u crnom
"Zločini za koje je osuđen Ratko Mladić pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje" - Žene u crnom (FOTO: Facebook/zeneucrnom)

One pozivaju "vlasti Srbije da se suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci – Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i preporuke Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i drugih najviših međunarodnih tela i da postupaju u skladu sa njima", stoji u njihovom saopštenju.

Reakcije stižu i iz Republike Srpske gde se u više gradova organizuju protesti zbog presude.

„General Ratko Mladić ostaje heroj srpskog naroda, a presudom Haškog tribunala mit o njemu kao heroju je samo ojačan“, rekao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, povodom današnje presude koju je nazvao „šamarom srpskom narodu“ te poručio kako je Mladić sprečio genocid nad Srbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Milorad Dodik
"Mladić ostaje heroj srpskog naroda" - Milorad Dodik (FOTO: mc.rs)

Oglasio se i sin Ratka Mladića, Darko.

„Ovo tijelo koje se naziva tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji nije uspjelo u misiji jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svjedočili kako je pravda zamijenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene", rekao je Darko Mladić te javnosti preneo tobožnju poruku svog oca.

„Prenosim vam poruku mog oca: Kazao je da je sve ovo laž i da je ovo komisija NATO-a i pokušavaju kriminalizirati srpski narod koji se štitio od agresije“, rekao je.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/EPA/ks/pd