U SRBIJI GENERALNI ŠTRAJK, A U ZAGREBU...: Uz zvukove Internacionale u Saboru izglasan skandalozni ZOR

Ana Benačić

15. srpnja 2014.

U SRBIJI GENERALNI ŠTRAJK, A U ZAGREBU...: Uz zvukove Internacionale u Saboru izglasan skandalozni ZOR

Zakon o radu koji značajnim dijelom nije niti raspravljen u javnosti, izglasan je u Hrvatskom saboru nakon odbijanja svih amandmana, koji su trebali neutralizirati bar dio izmjena. Dogodilo se to uz zvukove radničke himne Internacionale, koju su zapjevali aktivisti na saborskoj galeriji. Istovremeno, "antiradničke" izmjene seta zakonâ izazvale su bunt u Srbiji, gdje je tijekom dana odlučeno da će se u četvrtak pristupiti generalnom štrajku! Dolaskom nove vlade Aleksandra Vučića sindikati i javnost u potpunosti su ignorirani kada je riječ o izmjenama ZOR-a, što je dovelo do nereda u Beogradu, napada na prosvjednike, ali i odlučnije radničke akcije.

Predstavnice Ženske fronte za radna i socijalna prava posjetile su Sabor danas zahtijevajući da predsjednik Sabora Josip Leko vrati Zakon o radu na javnu raspravu. Međutim, to nije urodilo plodom - Hrvatska je dobila novi, gori, fleksibilniji ZOR, što su aktivisti sa saborske galerije "pozdravili" pjevanjem Internacionale.

Okupili su se jutros u znak pobune zbog cijelog niza odredbi novoga ZOR-a, koje su kukavički ubačene pred ljetnu stanku. Tu je "interni lizing radnika" unutar povezanih društava u vlasništvu istog poslodavaca, ukidanje zaštite za starije radnike, kao i zaštite od otkaza za trudnice i u slučajevima likvidacije, podizanje broja radnih sati prilično samovoljno od strane poslodavaca na 48 sati tjedno i to putem usmenog, umjesto dosadašnjeg pisanog zahtjeva. Međutim, saborska većina mahom odbija amandmane na ZOR koje Vlada nije prihvatila.

"Odbijen je i amandman o zabrani noćnog rada za trudnice i majke koje doje", javile su aktivistice Ženske fronte. To je samo jedan u nizu amandmana koji je odbijen u Saboru. 

"Ne samo da su odbacili svih naših 36 amandmana na Zakon o radu, nego su nakon rasprave došli sa svojim amandmanom koji omogućava uvođenje 78-satnog radnog tjedna odnosno 13 (slovima: trinaest) sati rada dnevno. Tužan dan za socijalnu pravednost. I sramotan za socijaldemokraciju", poručio je Laburist Dragutin Lesar putem svog Facebook profila. Ovakav Zakon o radu izglasan je s 80 glasova za i 43 protiv.   

TRUDNICE I RODILJE NA ODSTRELU Vlada olakšava davanje otkaza majkama!

Fronta je nakon objave najnovijih izmjena u konačnom prijedlogu ZOR-a isticala i kako do sada bolovanja nisu ulazila u otkazni rok, dok po novom ZOR-u, dolazi do izmjena. Ako je radniku predviđen otkazni rok koji mora odraditi, a on se u međuvremenu razboli i dobije bolovanje, radni odnos automatski prestaje najduže šest mjeseci od kada je uručena odluka o otkazu, makar radnik još bio bolestan. Nadalje, novim ZOR-om dugoročno se u praksi ukida rad na neodređeno vrijeme.

Protiv ZOR-a ispred Sabora... i na saborskoj galeriji (FOTO: Facebook/Ženska fronta za radna i socijalna prava)

"Novim se ZOR-om (čl. 232., st. 6.) stavljaju van snage SVE ODLUKE O PROŠIRENJU KOLEKTIVNIH UGOVORA donesenih do dana stupanja na snagu novog ZOR-a", ističu iz Fronte, dodajući da se ograničava i pravo na štrajk, smanjuje zaštita radnika u sudskim sporovima kod, primjerice, spolnog uznemiravanja. I u slučaju sudskog raskida radnog odnosa pogoduje se poslodavcima jer se ZOR-om smanjuje broj prosječnih plaća kao naknade štete radniku na najmanje 3 – 8 prosječnih plaća, a do sada je bilo moguće dobiti 3 – 18 plaća.

 U Srbiji krajnje napeto

Dva velika reprezentativna sindikata u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost", u utorak su odlučila da će 17. srpnja organizirati generalni štrajk, a odluku su dostavili Skupštini Srbije. Prosvjednici u Srbiji, koji su također pogođeni izmjenama Zakona o radu, ali i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju, na ulicama su već nekoliko dana.

Prosvjed 12. srpnja

Na prosvjednike ispred Skupštine su prije tri dana u Beogradu poslani kordoni policije, dok su provladini "aktivisti" otimali kamere i razbijali mobitele onima koji su bilježili prosvjede. Policija je, naime, izvijestila javnost da je protiv ZOR-a prosvjedovalo samo 300 aktivista, no prosvjednici poručuju da je bilo više od dvije tisuće ljudi.

I u utorak su se okupili pred Skupštinom, tražeći generalni štrajk, povlačenje ZOR-a iz procedure, smjenu sindikalnih vođa koje su podržale Vladu u donošenju novog Zakona o radu te prekid policijske represije i šikaniranja, koji su dokumentirani videozapisima s ulica Beograda. Ispred Skupštine se orilo: "Izdaja! Izdaja!"

Prosvjed u Beogradu 15. srpnja (FOTO: Facebook/Centar za politike emancipacije)

Dva srpska sindikata krenula su u ozbiljniju mobilizaciju protiv antiradničkih zakona. Za početak, na prosvjedu u utorak osigurali su minimum 1.500 zaposlenih na Trgu Nikole Pašića, uz prateću dekoraciju.

Šatori, referendum, TV spotovi: Tek smo počeli! DOSTA!

"Šatori se postavljaju sa kompletnom kuhinjom i oni ostaju do kraja četvrtka kod Narodne Skupštine, u Pionirskom parku ili na Trgu N. Pašića i ostaju tu sve do okončanja protesta u četvrtak 17.07.2014. Pored šatora prisutno je minimum 200 ljudi čitavo vreme", navode u svom akcijskom planu.

Predsjednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak

U poslijepodnevnim će se satima na raznim dijelovima grada, ali i u drugim većim gradovima Srbije dijeliti letci, a istovremeno se prikupljaju potpisi za referendumsko pitanje usmjereno protiv ovakvih izmjena ZOR-a. Na TV stanici B92 od utorka kreće i prikazivanje spota sindikata. Nakon najave velikog protesta u četvrtak, "odjavljuju" se uz riječi: "Tek smo počeli! DOSTA!" Tijekom dana pridružili su im se i Konferencija slobodnih sindikata te 25 organizacija članica Levog samita Srbije, a podršku im je uputio i Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

 Lupiga. Com

Naslovna fotografija: Facebook, Antifa u akciji