VELIČANSTVENIH 12 INTERVENCIJA (FOTO): Što su sve umjetnice i umjetnici napravili u tri bolnice

J.B.

11. listopada 2019.

VELIČANSTVENIH 12 INTERVENCIJA (FOTO): Što su sve umjetnice i umjetnici napravili u tri bolnice

Što su sve napravile umjetnice i umjetnici okupljeni oko projekta „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u zagrebačkim bolnicama prezentirano je ovog tjedna u Klubu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Naime, intervencijama u bolničke prostore, često sumorne hodnike i čekaonice bolnica, ova ekipa učinila je barem malo boljim mjestom. 

Ivan Stanišić
Rad Ivana Stanišića u bolnici Rebro, na Klinici za pedijatriju (FOTO: Ivo Kosanović)

Tijekom provođenja projekta intervenirano je u tri zagrebačke bolnice – KBC Zagreb-Rebro, Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj te Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj. U projektu je sudjelovalo jedanaest umjetnika s ukupno dvanaest radova. Vrijedi ih nabrojati: Ivana Pipal, Jasmina Krajačić, Vanda Čižmek, Marta Tuta, Olena Sokolovska, Vida Meić, Ivo Kosanović, Agata Lučić, Ida Jakovljević, Ivan Stanišić i Melinda Šefčić.

Ivana Pipal
Rad Ivane Pipal na Klinici za dječje bolesti (FOTO: Ivo Kosanović)

„Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Klinikom za dječje bolesti Zagreb te Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu“, objašnjavaju u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, izražavajući posebno zadovoljstvo činjenicom da su sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti dogovorili i uključivanje u ovu priču troje njihovih studenata, Agate Lučić, Ide Jakovljević i Ivana Stanišića.

Ida Jakovljević
Rad Ide Jakovljević na Rebru (FOTO: Ivo Kosanović)

Ovo nije prvi projekt ovog tipa koji je pokrenulo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Na Lupigi smo već pisali kako je prije nešto više od godinu dana dovršen projekt „Uzorna Kaznionica“ u sklopu kojeg je oslikana jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj, ona u Požegi, gdje zatvorske kazne služi oko 130 žena. Još prije toga ista je ekipa „odradila“ i europski projekt CreArt 2017, „Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: Umjetnost kao terapija“.

Jasmina Krajačić
Rad Jasmine Krajačić u "Klaićevoj" (FOTO: Ivo Kosanović)

„Jedan od aspekata mog umjetničkog djelovanja usmjeren je na rad i provođenje projekata u zatvorenom javnom prostoru poput bolnica, a po novome i prostoru zatvora“, rekla nam je tada Melinda Šefčić koja je predvodila i ovaj posljednji projekt, a doktorirala je upravo na temu reestetizacije i rehumanizacije bolničkog prostora.

Osim toga pod vodstvom Melinde Šefčić i HDLU-a u ožujku ove godine novo ruho dobio je i remetinečki zatvor, i to povodom Europskog dana kreativnosti, a u sklopu projekta CreArt 2.0.

Olena Sokolovska
Rad Olene Sokolovske na Klinici za ženske bolesti i porode (FOTO: Ivo Kosanović)

Više fotografija umjetničkih intervencija u bolnicama pronađite u našoj galeriji na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ivo Kosanović

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"