NOVI ZAMAH DALMATINSKOG ANTIFAŠIZMA: Ne smijemo dopustiti zidove među ljudima!

Sekcija mladih antifašista Splita

17. studenog 2014.

NOVI ZAMAH DALMATINSKOG ANTIFAŠIZMA: Ne smijemo dopustiti zidove među ljudima!

U Splitu je ovog vikenda održan Forum Permanente, odnosno Stalni Forum antifašista i partizana te instituta za povijest jadransko-jonskih gradova. U radu Foruma sudjelovale su delegacije iz Splita, Trogira, Šibenika, Zadra, Dubrovnika, Rijeke, Zagreba, Istre, Slovenije, Srbije te Italije (gdje se nalazi i samo sjedište Foruma). Mladi antifašisti razmijenili su iskustva djelovanja u lokalnim sredinama, kao i iskustva iz nedavno održane Ljetne škole mira u kojoj su sudjelovali učenici i studenti koje se educiralo o vrijednostima antifašizma.

Antifašizam se danas nalazi na sjecištu triju zadaća: komemorativne, kritičke i aktivističke. Komemoracija – zadržavanje sjećanja, detektiranje stupnja zastupljenosti antifašizma u društvu danas i aktivan rad na popularizaciji antifašističkih vrijednosti. Iako je komemorativna funkcija veoma važna jer čuva sjećanje na povijest koja je mahom zanemarena, zadatak antifašista je i pronalazak novih formi informiranja, problematiziranja i širenja vrijednosti antifašizma. Kao primjer takvog angažmana možemo istaknuti projekt ANPI-ja (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia ) u Matelici o osnivanju povijesnog prirodnog parka u koji bi bio uključen i muzej otpora, mjesto svjedočanstava o lokalnoj povijesti i lokalnim iskustvima partizanske borbe. Još jedan primjer nove forme širenja antifašističkih vrijednosti je i suradnja ANPI-ja s pokretom za prava LGBT osoba koji su sve češće meta napada talijanskih neofašista, čije djelovanje ima podršku jednog dijela Crkve.

Jedna od govornica na Forumu Permanente (FOTO: Mladi antifašisti Grada Splita)

Osim toga, važno je pronaći način i za otvaranje diskusije u obrazovnim ustanovama ili paralelnim edukativnim sadržajima, kao što se pokušava u Puli projektom edukacije školskog uzrasta o antifašizmu i ljetnom školom mira koja njeguje vrijednosti tolerancije, poštovanja i međusobnog uvažavanja. Ovi angažmani mladih članova antifašističkih sekcija na lokalnim razinama služe kao inspiracija i poticaj drugim sličnim organizacijama, jer antifašistička povijest i ustavna institucionalizacija antifašizma imaju ograničen utjecaj na pojedinca, kako pokazuju porazni rezultati istraživanja provedenog o antifašizmu i životnim vrijednostima u školama Istarske županije. 

No, paralelno s edukativnim radom odozdo, pojavljuje se sve veća potreba za novom kontekstualizacijom antifašističkih zajednica unutar kurentnih antifašističkih tokova. Dobar primjer pružaju talijanski antifašisti koji s jedne strane surađuju s radničkim sindikatima i bave se pitanjima sindikalnog organiziranja i radničkih prava, kao i Mreža antifašistkinja grada Zagreba koja širokim spektrom djelatnosti – od humanitarnih akcija preko izdavačkih djelatnosti i suradnje s udrugama civilnog društva do nogometnih turnira s azilantima i antifašističkim navijačkim skupinama – postoje inspiracijom svim mlađim antifašističkim organizacijama u Hrvatskoj. 

Sekcija mladih antifašista Grada Splita istaknula je problem izgleda javnih površina koje su zatrpane fašističkim simbolima te uputila kritiku svim dosadašnjim gradskim vlastima zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola koji nažalost postaju i sastavnim elementima tzv. murala što znači da nije riječ o slučajnim šaranjima politički nezrelih buntovnika. Osim aktivnog djelovanja na ulici, istaknuli su i otvaranje antifašističke knjižnice. Splitu je nedostajalo mjesto edukacije i komunikacije o antifašizmu, a upravo bi antifašistička knjižnica kroz svoj sadržaj trebala otvoriti prostor za dijalog i kritičko promišljanje. 

Poruka splitskih antifašista na Dioklecijanovoj palači (FOTO: Mladi antifašisti Grada Splita)

Uzroke fašizma valja tražiti u trenutnim društveno-ekonomskim prilikama. Upravo za vrijeme ekonomske krize dolazi do porasta utjecaja krajnje desnih stranaka kao zagovornika neofašističkih politika koje za trenutno stanje krive imigrante, manjine i sve one koji misle drugačije. Porast takvih političkih opcija vidljiv je od Grčke (Zlatna Zora), Mađarske (Jobbik) pa sve do Norveške i “slučaja” Breivik. Antifašisti ne smiju dopustiti ksenofobima i fašistima da grade zidove među ljudima. Upravo je tu ključna uloga mladih, odnosno njihov angažman, jer oni moraju biti ti koji će se suprotstaviti fašizmu te umjesto zidova graditi mostove među ljudima. Kao pozitivan primjer tu je slovenska Udružena ljevica, čijim je dijelom i Inicijativa za demokratični socijalizam koja pokušava nametnuti alternativu postojećim parlamentarnim strankama, ali i strankama krajnje desnice.

Ovogodišnji Forum Permanente je uistinu bio spoj različitih kultura i generacija antifašista okupljenih oko zajedničkog cilja, borbe za bolju budućnost. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Mladi antifašisti Grada Splita