TRAŽI KOKICE: Novi ZFF samo što nije

LUPIGA.COM

26. listopada 2024.

TRAŽI KOKICE: Novi ZFF samo što nije

Najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj, 22. po redu Zagreb Film Festival, održat će se od 4. do 10. studenog na više lokacija u nekim od najpopularnijih zagrebačkih kina. Od svoga prvog izdanja 2003. godine, festival je specifičan po svom fokusu na prve i druge filmove autora/ica pa je i ovogodišnji program festivala usmjeren na otkrivanje i predstavljanje debitantskih filmova i novih autora i autorica. Prilika je to da pogledate najbolje od recentne nezavisne filmske produkcije i vrijedna ostvarenja od kojih mnoga neće biti dostupna u multipleksima. 

NAKON LJETA: Danis Tanović je malo smanjio ambicije i počeo da igra za regionalnu publiku

ČOVJEK KOJI NIJE MOGAO ŠUTJETI: Film kojem je mjesto u kurikulumu za srednju školu

U RALJAMA BESKRAJNOG RATA: Pogledajte novi film svjetskog putnika Hrvoja Ivančića

Među nekdašnjim debitantima čiji su filmovi bili prikazani u glavnom festivalskom programu ističu se imena danas slavnih redatelja poput Stevea McQueena, Cristija Puiua, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Taike Waititija, Jeffa Nicholsa… Programi ZFF-a kroz festivalski tjedan bit će prikazivan u CineStaru Branimir, Kinu Kinoteka, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC ali i online na stranici croatian.film dok će se druženje uživo odvijati u kazalištu Vidra. 

“Dugometražnu konkurenciju i dalje prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova poznatih autora/ica. Ponosni smo što smo postali kandidacijski festival za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkog filma, a velika novost je i unaprjeđenje programa PLUS u natjecateljsku sekciju, čime stavljamo naglasak na autore koji se na odvažan i originalan način bave temom odrastanja i posebno su zanimljivi mladoj publici”, izjavio je na konferenciji za medije direktor ZFF-a Boris T. Matić

Proslava_Film_22_ZFF
'Proslava' Brune Ankovića već je pokorila Pulu. Lička priča o Hrvatskoj isto bi mogla ponoviti i u Zagrebu (FOTO: ZFF)

Glavni natjecateljski program sastoji se od deset dugometražnih filmova. Festival otvara Proslava, debitantski dugometražni film Brune Ankovića i apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Film je ekranizacija istoimenog romana Damira Karakaša koji kroz dvadesetak godina života glavnog junaka Mije i njegove obitelji iz Like istražuje okolnosti u kojima se stvara ekstremizam u društvu. Festival zatvara hrvatska premijera ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava u Veneciji, filma Pedra Almodóvara Susjedna soba (The Room Next Door). Priča je to o ponovnom susretu nekadašnjih bliskih prijateljica, spisateljice i ratne reporterke, s Tildom Swinton i Julianne Moore u glavnim ulogama, a prikazuje se izvan konkurencije.

Imat ćemo prilike pogledati i drugi film srpskog redatelja Marka Đorđevića, Za danas toliko - toplu obiteljsku priču o jednom naizgled običnom ljetu. Komedija Kako se obogatiti prije nego što baka umre (How To Make Millions Before Grandma Dies) u režiji Pata Boonnitipata postigla je veliki uspjeh u Aziji i tajlandski je kandidat za Oscara. Divlji dijamant (Wild Diamond), francuske redateljice Agathe Riedinger, priča je o tinejdžerici koja želi biti slavna Instagram influencerica. Julie je odlučila šutjeti (Julie Keeps Quiet), prvijenac belgijskog redatelja Leonarda van Dijla, studija je karaktera o reakciji perspektivne mlade tenisačice na skandal s trenerom. U filmu je kao izvršna producentica sudjelovala i slavna japanska tenisačica Naomi Osaka. 

Komična drama Stvarna bol (A Real Pain) drugi je dugometražni film slavnog američkog glumca Jessea Eisenberga, film ceste o dvojici karakterno nekompatibilnih rođaka (Eisenberg i Kieran Culkin) koji putem u Poljsku ispunjavaju želju pokojne bake. Sretni praznici (Happy Holidays) palestinskog redatelja Scandara Coptija kronika je suživota Arapa i Židova u gradu Haifi te studija osobnih odnosa u konzervativnom društvu. Nova godina koja nikad neće stići (The New Year That Never Came), film rumunjskog redatelja Bogdana Mureșanua, kroz šest isprepletenih sudbina progovara o kraju Ceausescuova režima. 

kad ce nova godina_22_ZFF
Prizor iz filma rumunjskog redatelja Bogdana Mureșanua Nova godina koja nikada neće doći (FOTO: ZFF)

Kao “skrivene dragulje” u ovogodišnjem programu, programska direktorica Selma Mehadžić za nas izdvaja latvijsko - litavskiu koprodukciju Vikendica (Drowning Dry), redatelja Laurynasa Bareiše, i litavski Toksično (Toxic) redateljice Saule Bliuvaite. Ovi filmovi, navodi Selma Mehadžić, “stižu nakon premijera u Locarnu gdje su osvojili važne nagrade – među ostalim one za najbolji film (Toxic) i za režiju (Drowning Dry). Vrlo se rijetko dogodi da dva filma iz male kinematografije kao što je Litva u istoj godini postignu takav uspjeh, ali upravo jer je riječ o kinematografiji manje poznatoj našoj publici mogli bi nezasluženo proći ispod radara zbog čega mi je drago da ih u ovom kontekstu mogu istaknuti. Dojma sam da smo nakon gledanja bili u sličnoj poziciji kao selekcijski tim Locarna i njihov ovogodišnji žiri – nismo se mogli odlučiti za jedan. Taj izazov sad stoji i pred našom publikom. Vikendica se prikazuje u Glavnom programu, dok je Toksično u programu PLUS”.

Nacionalni kratkometražni natjecateljski program Kockice publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni, a ove godine to su “A gdje je Nataša?” Sanje Milardović, “Jogurt, sok, cigarete” Josipa Lukića, “Fleka” Sare Alavanić, “Čeljade” Martine Marasović, “Arka” Mladena Stanića, “Severinin pas” Joze Schmucha, “Jednog dana dogodit će se nešto strašno” Dalije Dozet i “Za stolom” Ivana Veljače. Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra donosi deset ostvarenja, a tu su i ostali programi ZFF-a. PLUS, Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, KinoKino i Festivali pod reflektorom.

Vikendica_22_ZFF
Skriveni dragulji ovogodišnjeg festivala dolaze s Baltika. Vikendica je jedan od njih, a drugi ćete morati pronaći sami (FOTO: ZFF)

Sekcija PLUS prikazuje odvažne filmove koji se bave temom odrastanja i bliski su mladima dok program Ponovno s nama donosi sedam filmova autora/ica koje je publika imala prilike gledati u glavnom programu proteklih festivalskih izdanja. Velikih 5 predstavlja uspješnice iz  pet najvećih europskih kinematografija ― francuske, britanske, njemačke, talijanske i španjolske, a četvrtu godinu zaredom mjesto među ZFF-ovim programima ima i Mreža festivala Jadranske regije. Riječ je o zajedničkom projektu osam regionalnih festivala koji predstavlja recentna ostvarenja s našeg govornog područja. KinoKino izbor je filmova za mladu publiku, u kojem će o nagradi za najbolji film, kako i priliči, odlučiti Dječji žiri. Festivali pod reflektorom okuplja pedesetak recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova koje su za ZFF odabrali programski direktori/ice i selektori/ice desetak međunarodnih filmskih festivala. ZFF-ov program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji, donosi bogat izbor masterclassova, radionica, izlaganja, okruglih stolova, pitching forum i konferenciju.

Cijene ulaznica kreću se od 3 (program KinoKino) do 5 eura (Glavni program, PLUS, PSN, Mreža, Velikih 5). Ukoliko se požurite pa karte kupite u pretprodaji koja traje do 3. studenoga, cijene su euro niže. Ulaznice se do kraja festivala mogu kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje drugog studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u kinima Kinoteka (5. 11.) i MSU (5. 11.).

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF