'ŠUTNJA NIJE UVIJEK ZLATO': Zagreb i Osijek prosvjeduju protiv ugovora s Vatikanom

Lupiga.Com

19. rujna 2014.

'ŠUTNJA NIJE UVIJEK ZLATO': Zagreb i Osijek prosvjeduju protiv ugovora s Vatikanom

Udruge Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, "Protagora" te Inicijativa "Nisam vjernik" u 14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu organiziraju prosvjed "Raskinimo vatikanske ugovore". U Osijeku se također putem Facebooka organizira protest podrške ovom zagrebačkom u isto vrijeme i s istom porukom vlasti i državi. Osječka udruga Antares navodi kako je došlo vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom, ugovora koji hrvatske građane preskupo koštaju, a sklopljeni su daleko od očiju javnosti. "Zapamtite da se neke stvari neće promijeniti same od sebe i da šutnja nije uvijek zlato", pišu u pozivu.

"Ovaj javni skup NIJE anti-katolički ili anti-vatikanski skup. Među nama ima i katolika i agnostika i ateista - doista ljudi raznih profila. Spaja nas samo jedna stvar, a to je želja da se stvari počnu mijenjati u određenom pravcu - u pravcu stvaranja pravednijeg društva", stoji u pozivu na skup koji će se održati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

Odgovarajući svojim kritičarima na društvenim mrežama poručuju i da je vrlo jasno da "vatikanski ugovori" nisu jedini problem, no nije moguće cijeli sistem preokrenuti preko noći, kao što to nije moguće napraviti jednim skupom.

"Promjene možemo izazvati jedino dugoročnom borbom, korak po korak s jasnim pravcom i vizijom. Nismo li predugo čekali da se stvari riješe same od sebe?", piše Antares.

FINANCIJSKI KRVOTOK: Može li Crkva bez novca poreznih obveznika?

MATEMATIKA VJERE: Imamo konačnu cifru kojom porezni obveznici plaćaju vatikanske sporazume

Podršku prosvjedu za raskidanje ugovorâ između Svete Stolice i Republike Hrvatske izrazile su i udruge Zagreb Pride udruženje, "Centar za građansku hrabrost", Udruga "David", Ženska mreža Hrvatske, Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja, Hollaback Hrvatska, Centar za prava seksualnih i rodnih manjina "Iskorak", Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", LGBTIQ inicijativa Filozofskog Fakulteta "AUT", Kontra, LiberOs, qSPORT te Trans Aid. 

Organizatori protesta pozivaju se i na papu (FOTO: Facebook/Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku)

Osobno ga podržavaju i Predrag Matvejević, Ivana Simić Bodrožić, Ivo Brešan, Mani Gotovac, Boris Dežulović, Boba Đuderija, Rade Šerbedžija, Rada Borić, Vesna Teršelić, don Ivan Grubišić, Boris Pavelić, Predrag Lucić, Tanja Rudež, Igor Mirković, Sanja Modrić, akademik Vlatko Silobrčić, Predrag Dominis Prester, Milko Valent, Vedrana Rudan, Ludwig Bauer, Borivoj Radaković, Mile Kekin, Renato Matić, Aleksandar Štulhofer, Danko Bosanac, Dejan Vinković, Radoslav Dejanović, Vedrana Pribačić, Miroslav Ambruš-Kiš, Dubravko Lepušić, Zrinka Pavlić i Amir Hodžić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Raskinimo vatikanske ugovore