PODMETANJA I OBJEDE: Nadežda Čačinovič - „Zašto gospođu Markić toliko ljuti visina honorara u Petom danu“

A.R.

20. prosinca 2016.

PODMETANJA I OBJEDE: Nadežda Čačinovič - „Zašto gospođu Markić toliko ljuti visina honorara u Petom danu“

Prije nego li je i osnovana, Nova ljevica postala je crvenom krpom za niz desničarskih „medija“ koji su se podigli na zadnje noge kako bi oblatili ne samo vodstvo stranke, nego i bilo koga tko bi se ispostavio simpatizerom ili mogućim članom te „nakaradne“ političke opcije. Na taj se način javnim osobama želi pokazati što ih čeka ukoliko odluče na bilo koji način podržati Novu ljevicu.

Tako je i narod.hr, glasilo udruge „U ime obitelji“ Željke Markić, još dan prije održavanja Osnivačke skupštine Nove ljevice u opširnom „tekstu“ pobrojalo „grijehe“ stranačkog vodstva, smatrajući bitnim i „skandaloznim“, primjerice, to što je brat Dragana Markovine, predsjednika Nove ljevice, Damir Markovina za snimanje filma na uobičajenom javnom pozivu dobio iznos od „čak“ 135.000 kuna. Dakle, tendencija je transparentni javni poziv u očima "čitatelja" prikazati netransparentnim, dok istovremeno neće pisati o svojoj transparentnosti u slučaju kada je „U ime obitelji“ bez ikakvog natječaja od Grada Zagreba uzela 240.000 kuna i raširenih ruku prihvatila besplatan prostor koji im je Grad ponudio.

Isti „medij“ nastoji bijes svojih čitatelja izazvati i tvrdnjom kako je istaknuta filozofkinja, profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i članica Izvršnog odbora Nove ljevice, Nadežda Čačinovič, za svoje sudjelovanje u emisiji „Peti dan“ Hrvatske radiotelevizije dobivala honorar od 1.800 kuna po emisiji.

Nadežda Čačinovič Nino Raspudić
Nadežda Čačinovič u studiju "Petog dana" (SCREENSHOT: YouTube)

„U nizu podmetanja i objeda na koje valja računati u javnom životu neke je lako ispraviti. Ne znam, doduše, zašto gospođu Markić toliko ljuti visina honorara u emisiji Peti dan koji je u svakom slučaju bio isti kao i onaj za njoj bliskije sudionike u razdoblju u kojemu sam sudjelovala u razgovorima, na primjer za Nina Raspudića, ali u moje vrijeme nažalost nikada nije dostigao sumu od 1.800 kuna“, javila se našem portalu s kratkim reagiranjem Nadežda Čačinovič, koja je i inače posljednjih nekoliko mjeseci učestala meta napada u naplavini internetskih stranica koje se nikako ne mogu nazvati medijima, već mjestima s kojih se u javnost otprema golema količina govora mržnje. s ciljem dizanja hajke na osobe koje se odrede za "odstrel". 

„Navodno je honorar bio vrtoglavo visok u emisiji Opća praksa i viši za kvintet Letica-Maković-Visković-Zidić-Runjić. Mi smo u početku dobivali nešto iznad 1.000 kuna, a onda oko 900 kuna, puno novaca, koje sam nastojala opravdati odgovarajućim radom na pripremi emisija. Emisija mi je pružala veliko zadovoljstvo pa se bojim da bih posve neprofesionalno i to, kao i druge javne nastupe, radila i bez honorara“, zaključuje Nadežda Čačinovič. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: sanjamknjige.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".