LIJEČNIČKE ORGANIZACIJE IMAJU ŠEST ZAHTJEVA: Hoće li vlasti napokon poslušati struku?

A.B.

5. studenog 2021.

LIJEČNIČKE ORGANIZACIJE IMAJU ŠEST ZAHTJEVA: Hoće li vlasti napokon poslušati struku?

Iako neki hrvatski „stručnjaci“ još otpočetka godine ponavljaju da je pandemija Covida-19 gotova, a neki su još u veljači „izračunali“ da se pandemija „više ne može razbuktati“, jučer je u Hrvatskoj zabilježen rekordan broj novozaraženih. Taj neslavni rekord od sredine prosinca prošle godine kada je zabilježeno 4.620 novih slučajeva zaraze, proteklih je tjedan dana bio opasno ugrožen, jer je dnevni broj novozaraženih u nekoliko zadnjih dana premašivao brojku od 4.500. Jučer je konačno rekordni broj premašen i to vrlo značajno, s obzirom da je koronavirus potvrđen kod 6.310 osoba.

Istovremeno proces cijepljenja ide puzajućim tempom dok nadležni ne čine ništa da pokušaju podići procijepljenost. Unatoč tome što se hrvatske vlasti hvale da su prve uvele covid potvrde i unatoč tome što je pandemija u opasnom zamahu već više od dva tjedna, vladajući se libe početi sa njihovom širom uporabom, već neprestano najavljuju kako „razmišljaju o tome“. 

Iako i mediji i članovi stožera, ali i vlade, posljednjih dana guraju spin o velikom porastu interesa za cijepljenje, taj interes je sasvim zanemariv, jer s takvim „velikim porastom interesa“ dovoljnu procijepljenost stanovništva imat ćemo tek za Božić, ne ovaj, nego Božić 2022. godine. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svom posljednjem izvješću od četvrtka objavio je kako je prvu dozu cjepiva u protekla 24 sata primilo 6.288 osoba. Ukoliko to usporedimo s izvješćem od četvrtka mjesec dana ranije, odnosno 30. rujna kada navodno još nije postojao tako „veliki interes“ otkrivamo da je tog dana prvu dozu cjepiva primilo 5.850 osoba. Dakle, famozni porast na nivou cijele države iznosi 433 osobe više. Koliki je to postotak izračunajte sami … Fotografije redova pred punktovima za cijepljenje s obzirom na ove brojke mogu samo ukazivati na potpunu neorganiziranost procesa cijepljenja

Podsjetimo, trenutna procijepljenost ukupnog stanovništva s barem jednom dozom cjepiva iznosi 47,38 posto. U zadnja tri mjeseca, nakon početnog kakvog-takvog odaziva, statistike kažu, Hrvatska je uspjela cijepiti tek oko 6,5 posto ukupnog stanovništva. 

Stoga ne čudi da se o svemu sinoć oglasilo pet krovnih liječničkih organizacija koje navode da su morali reagirati zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite su u svom zahtjevu zatražili da hitno donese šest ključnih epidemioloških mjera koje bi usporile širenje zaraze i spasile bolnički sustav, jer liječničke organizacije strahuju da bi on uskoro mogao biti u kolapsu. 

Bolnica
U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao za čak 72 posto (FOTO: Lupiga.Com)

Zahtjev potpisuju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i KoHOM – koordinacija hrvatske obiteljske medicine, navodeći kako to čine zbog „izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje covid, ali i ne-covid bolesnika“.

Među ostalim, zahtjeva se šire uvođenje covid potvrda, kao prvo na radnom mjestu bez obzira radi li se o javnom, državnom ili privatnom sektoru, ali i za kafiće, restorane i trgovačke centre. Također zahtijevaju provođenje online nastave sljedeća dva tjedna te organiziraniji sustav cijepljenja.

Evo i svih šest zahtjeva koje su objavili: 

1. Uvođenje obveznih COVID potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni)

2. Uvođenje obveznih COVID potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…)

3. Ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne COVID potvrde (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna)

4. Produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna). Nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

5. Postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama.

6. Organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

U pet krovnih liječničkih organizacija smatraju da se ovim mjerama mogu ostvariti nužni ciljevi, prvenstveno funkcioniranje zdravstvenog sustava i sprječavanje njegovog kolapsa

„Trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od covida, kao i drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti“, poručili su Vladi i Stožeru, napominjući da je stvarni broj novozaraženih zapravo značajno veći od jučer registriranih 6.310 osoba.

Navode i kako je u posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao za čak 72 posto. S ovim brojem novozaraženih taj će postotak vrlo brzo biti daleko veći.

„Ukoliko se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od Covida-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih. Uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima“, zaključuje se u zahtjevu koji potpisuju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i KoHOM – koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Tko sada imamo priliku vidjeti hoće li vlasti napokon poslušati struku, s obzirom da uporno ponavljaju kako sve odluke donose u dogovoru upravo sa strukom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Dario Grzelj

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi"