"SAČEKUŠA": Novinar pisao o Mamiću pa ga pozvali na sastanak u Upravu. Tamo su ga čekali - Hanžeković i Mamić

I. K.

18. prosinca 2017.

"SAČEKUŠA": Novinar pisao o Mamiću pa ga pozvali na sastanak u Upravu. Tamo su ga čekali - Hanžeković i Mamić

Portal Lupiga u posjedu je pisma koje je Redakcijsko vijeće Jutarnjeg lista uputilo Upravi ove kuće, koja je, podsjetimo, u vlasništvu odvjetnika Marijana Hanžekovića. Iz pisma je razvidno da se u Jutarnjem listu nedavno odigrala jedna od epizoda kakve novinari i novinarke hrvatskih medija povremeno doživljavaju u svojim redakcijama. Ovoga puta radilo se o sportskom novinaru Draženu Krušelju, jednom od najboljih na području koje prati. Krušelj je, naime, u svojoj kolumni spomenuo navode iz knjige "Football Leaks", koju je izdao njemački Spiegel, a koja govori o istragama kriminala u modernom nogometu. U jednom dijelu knjige govori se i o istragama koje se vode protiv Zdravka Mamića, jednog od najmoćnijih, ako ne i najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa.

Nakon objave ove kolumne, proizlazi iz pisma Redakcijskog vijeća, novinar Krušelj pozvan je, kako se to navodi u dopisu Redakcijskog vijeća, "na razgovor sa Zdravkom Mamićem", i to na inicijativu vlasnika Hanza Medije i Jutarnjeg lista, odvjetnika Marijana Hanžekovića. Osim "velikih šefova Hanžekovića i Mamića", prisutni na ovom neobičnom susretu, koje novinari u redakcijama kolokvijalno nazivaju "ribanje glave", bili su i članovi Uprave Hanza medije te glavni i odgovorni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, koji je, proizlazi iz dopisa, posredovao ovom susretu.

"Ne ulazeći u ton i sadržaj toga razgovora, dužni smo Vas upozoriti na sam čin pozivanja novinara na razgovor s osobom o kojoj je novinar pisao, u aranžmanu i u nazočnosti poslodavca i članova Uprave. Bez obzira na miran ton toga dugotrajnog razgovora, sam čin pozivanja novinara na razgovor s osobom o kojoj je novinar pisao, od strane i u prisutnosti vlasnika medija i članova Uprave, neprimjeren je oblik komunikacije s novinarom, koji ima obilježja pritiska poslodavca i Uprave na novinara zbog novinarskog teksta", stoji u dopisu Redakcijskog vijeća Upravi tvrtke.

Zdravko Mamić
Redakcijsko vijeće navodi kako je novinaru ovim putem stavljeno do znanja "da Mamić ima poseban, zaštićen status kod poslodavca te da stoga treba paziti što se i kako o njemu piše i objavljuje"(FOTO: Lupiga.Com)

Redakcijsko vijeće Upravu je podsjetilo da "sve osobe, kako pravne tako i fizičke, koje su spomenute u novinarskom tekstu, imaju pravo reagirati na objavljeni tekst, pod uvjetima i pretpostavkama propisanim Zakonom o medijima".

"Ako je Zdravko Mamić imao bilo kakav na zakonu utemeljen razlog reagirati na komentar Dražena Krušelja, trebao je uputiti demanti na tekst. Ako nije želio ništa demantirati, nego razjasniti pojedine detalje, mogao je, sukladno uvriježenim oblicima komuniciranja s novinarima, preko redakcijskog e-maila, telefona ili u izravnom kontaktu, zatražiti razgovor s novinarom i upoznati ga sa svojim argumentima. Dražen Krušelj iskusni je i istaknuti sportski novinar kojeg Mamić i osobno poznaje te ga je zasigurno mogao kontaktirati bez posredovanja i prisutnosti vlasnika Hanza Medije i članova Uprave", navodi Redakcijsko vijeće.

Također, Krušeljevi kolege iz redakcije koji sjede u Redakcijskom vijeću u dopisu Upravi Hanza Medije naveli su da je - "zbog samog načina na koji je Mamićev susret s novinarom organiziran, na inicijativu i u nazočnosti vlasnika i Uprave" - novinaru ovim putem stavljeno do znanja "da Mamić ima poseban, zaštićen status kod poslodavca te da stoga treba paziti što se i kako o njemu piše i objavljuje".

"Nadamo se da razumijete da takav oblik komunikacije novinar ne može doživjeti nikako drukčije nego kao pritisak medijskog vlasnika i Uprave na profesionalnu autonomiju. Takav način upriličenja susreta novinara s Mamićem utoliko je problematičniji ako se ima na umu da je riječ o osobi koja je općepoznata po agresivnim, difamirajućim napadima na novinare koji se usude kritički pisati o njemu", zaključilo je Redakcijsko vijeće u dopisu Upravi Hanza Medije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"