ZAPUŠTENI VITIĆEV MOTEL: Ima li nade za trogirsko „ruglo“?

Mašenjka Bačić

21. studenog 2013.

ZAPUŠTENI VITIĆEV MOTEL: Ima li nade za trogirsko „ruglo“?

Zbog sudskih procesai složenih međunarodnih imovinsko-pravnih odnosa vrijedno djelo Ivana Vitića u širem centru Trogira, prepušteno je propadanju, no građani su odlučili zaštiti ga. Trogirsko “ruglo” grada, kako se u medijima zadnjih godina označavao motel Trogir, izgrađen 1965. godine, kao dio serije poznatog arhitekta Ivana Vitića, mogao bi biti spašen od neizvjesne sudbine i propasti, kao što je slučaj s većinom ostavštine ovog poznatog arhitekta moderne. O samoj vrijednosti motela govori i činjenica da je 1966. godine dobio saveznu nagradu za arhitekturu novina Borba, koja je u tadašnje vrijeme, kako je objasnila asistentica riječkog Filozofskog fakulteta Lidija Butković Mićin, predstavljao svojevrsnog Oscara za arhitekturu.

Skupina građana, među kojima su trogirska kustosica Nataša Bodrožić i publicist Saša Šimpraga, pokrenula je inicijativu “Zaštitimo motel ‘Trogir’ - vrhunski primjer moderne arhitekture!” te jučer organizirala javnu raspravu u ovom dalmatinskom gradiću, kojom je željela potaknuti građane da shvate arhitektonsku vrijednost zapuštenog objekta iz njihove neposredne blizine. Naime, kompleks odmarališta nalazi se na atraktivnoj lokaciji, nekih 500 metara od uže jezgre na Jadranskoj magistrali.

Motel Trogir
Vrijeme je u hotelu stvorilo nenamjenski bazen (FOTO: Lupiga.Com)

Dio je serije Ivana Vitića u koji još spadaju i odmarališta u Rijeci te Biogradu na Moru. Od ova tri motela danas je u funkciji jedino još onaj u Biogradu na Moru koji je poprilično preoblikovan. Riječki, koji je do osamdesetih godina uspješno poslovao, privatizacijom je dospio u ruke Hrvatske gospodarske komore i od tada prepušten propadanju. Namjera je bila pretvoriti ga u kongresni centar, međutim to se nije dogodilo. S obzirom na trenutnu situaciju u Komori, riječki motel je „na čekanju“.

Motel Trogir
Zbog ovakvog stanja mediji mu tepaju - trogirsko "ruglo" (FOTO: Lupiga.Com)

Što se trogirskog kompleksa tiče, zbog složenih međunarodnih imovinsko-pravnih odnosa, s obzirom da nije utvrđeno je li u vlasništvu Sarajevske pivare ili mješovitog poduzeća Europa d.d. te sudskih procesa oko kupovine, sad zjapi napušten. Lokalni poduzetnik Igor Matijaš, prema pisanju medija, kupio je od Europe d.d. motel, no zbog trajanja procesa s njim ne može ništa. Dobra vijest je da se objekt nalazi pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture, a za očekivati je da će ona po isteku „prijelaznog“ roka dogodine prijeći u trajnu, s obzirom da je i samo događanje organizirano pod njihovim pokroviteljstvom.

Motel Trogir
Već godinama zapuštano zdanje (FOTO: Lupiga.Com)

O samoj vrijednosti motela govori i činjenica da je 1966. godine dobio saveznu nagradu za arhitekturu novina Borba, koja je u tadašnje vrijeme, kako je na raspravi objasnila asistentica riječkog Filozofskog fakulteta Lidija Butković Mićin, predstavljao svojevrsnog Oscara za arhitekturu. Uspoređujući sva tri motela istaknula je kako je, unatoč činjenici da je riječ o seriji, svaki posebno osmišljen i prilagođen terenu na kojem je nastao.

Motel Trogir
(FOTO: Lupiga.Com)

Saša Šimpraga utvrdio je kako nije samo riječ o atraktivnoj lokaciji već i o umjetnički vrijednom projektu koji bi trebalo zaštiti jer bi lokalnoj zajednici mogao biti i profitabilan. Također je najavio temat u sljedećem broju Zareza u kojem će se nalaziti stručni tekstovi o ovom kompleksu pa koga zanima više, može potražiti na kioscima.

Lupiga.Com