PROZAK BEZ PODRŠKE: Ministarstvo kulture pokušava pokopati još jedan književni festival

Lupiga.Com

29. ožujka 2017.

PROZAK BEZ PODRŠKE: Ministarstvo kulture pokušava pokopati još jedan književni festival

Organizatori književnog festivala Prvi prozak na vrh jezika putem svog Facebook profila obavijestili su kulturnu javnost da je Ministarstvo kulture definitivno odbilo financijski podržati njihovu manifestaciju. Na ovom mjestu možete pročitati njihovu obavijest.

"Upravo je stigla odbijenica Ministarstva kulture na žalbu zbog nefinanciranja jedinog Festivala za mlade i već selektirane autore Prvi prozak na vrh jezika i, nakon 12 godina rada i 22 objavljene knjige, Nagrada Prozak i Na vrh jezika. Tu valja pribrojiti i izostanak podrške za objavu knjige nekim laureatima, po svemu, najboljim mladim pjesnicima.

Vijeće je očito odlučilo ove nagrade i Festival pokušati u perspektivi ukinuti, kao što pokušavaju i s Goranovim proljećem i svime vitalnim i valjanim. Dakle, ne radi se o ekscesu ni previdu, nego o sustavnoj politici, pa valja o tome reći koju, no prvo neka im odgovorimo: no pasaran. U to ćete se uvjeriti.

A možda je dio problema baš u tome što je i Nagrada I. G. Kovačića dio ovog Festivala? Ili laureatkinja Dorta Jagić? Možda naš trenutno uvjerljivo najprevođeniji pjesnik Marko Pogačar? Ili nesolidnost jedne od nacionalno i internacionalno najpriznatijih spisateljica Olje Savičević Ivančević ili moje uredničko-kulturtregerske malenkosti?

Svakako je problem nelegitimno Vijeće sastavljeno mimo inkluzivnih običaja scene – jer HDP recimo sigurno nije nijednog člana Vijeća podržao, pa je samim time ignoriran kao jedno od dva društva pisaca – oktroirano u tehničkom mandatu notornog Hasanbegovića. Vrijedilo bi zato provjeriti i njihove prijavnice i strukovne podrške, kojih, siguran sam, nije bilo. Niti ih zakonski mora biti, to nalažu 'tek' bolja načela.

Sastav vijeća danas čine profesionalni konvertit i klijentelist, te stručnjaci za staru književnost koji, sve skupa, kao da ne podnose ništa živo, niti išta od onoga što će povijest postati. Teško da i ovako skučeni to ne znaju. Odabrali su da guše i brišu, tako će im biti upisano i neizbrisano.

Valja spomenuti i sukobe interesa, jer projekti članova Vijeća tusto su financirani, dapače, lani, kada su svima proporcionalno srezana sredstva, to se nije dogodilo i festivalu 'Stih u regiji' koji vodi Ervin Jahić.

No, nije problem što se neki programi podržavaju, kakvi god bili, nego što se drugi pokušavaju ukinuti. I to ciljano, oni koji imaju velik ugled, koji su dobro vođeni, ili pak oni koji su, poput našega, nastali iz prepoznatog vapaja scene, da popune praznine i otvore prostor za nove vrijedne glasove. Posebno je komično to što Ministrica izjavljuje: 'ako neće mladi ljudi više participirati u kulturi i umjetnosti, onda sve ovo što radimo nema nikakvog smisla. To mi se čini najveći izazov, apsolutni prioritet.' Umjesto da intervenira u odluke nelegitimnog i ciljano štetočinskog Vijeća Ministrica ih svojom šutnjom, što reći nego – podržava.

Književnost bez novih autora je već mrtva. Za ubojstvo nazovi Vijeće: dr. sc. Slobodan Prosperov – Novak, dr. sc. Nikica Barić, doc. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje i, upadljivo bez titule, Ervin Jahić."

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: facebook/Prozac