NEOBIČNI SUDSKI EPILOG: Oslobođen za klevetanje Stjepana Mesića, ali mu mora platiti 25.000 kuna

Ivor Fuka

17. veljače 2020.

NEOBIČNI SUDSKI EPILOG: Oslobođen za klevetanje Stjepana Mesića, ali mu mora platiti 25.000 kuna

Nakon što je publicist i politolog Darko Petričić u studenom 2009. godine, u nekoliko medijskih gostovanja promovirajući svoju knjigu „Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije“, u okviru tih tema govorio i o tadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, uslijedile su Mesićeve tužbe protiv Petričića koje su dobile zanimljiv sudski epilog.

Naime, dok je Petričić na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu oslobođen tužbe za klevetu, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, kako doznaje Lupiga, izgubio je spor za naknadu štete po istoj stvari te će bivšem hrvatskom predsjedniku morati isplatiti 25.000 kuna, kao i podmiriti njegove izuzetno velike sudske troškove u iznosu od gotovo 17.000 kuna. Obje presude postale su pravomoćne, prva još 2012. godine nakon žalbi koje su išle i do Ustavnog suda, dok je druga potvrđena nedavno. Ovakav se ishod može objasniti time da je građanska odgovornost šira od one kaznene.

A cijela priča počela je, kako smo već spomenuli, u studenom 2009. godine. Stjepan Mesić je u to vrijeme odrađivao svoj drugi predsjednički mandat, a Petričić je gostovao na HTV-u, u emisiji „Dossier.hr“ na temu kriminala, korupcije i mafije, otprilike kako i glasi naslov njegove knjige. 

„Nažalost što sam išao dalje i dublje kopao to sam nailazio na sve teže i teže veze između političke strukture i mafijaške organizacije. Spomenuli ste predsjednika Mesića, na žalost moram konstatirati njegovu prvu predsjedničku kampanju. On je bio dosta duboko povezan s albanskim lobijem u Hrvatskoj, a kasnije mnogim ljudima je bilo nejasno zbog čega toliko drži tu nekakvu muslimansku struju i muslimanski lobi u Hrvatskoj“, rekao je Petričić u razgovoru s voditeljicom emisije.

Darko Petričić
Darko Petričić u vrijeme kada je dao sporne izjave (SCREENSHOT: HRT)

Nekoliko dana kasnije Petričić je gostovao i u „Intervjuu tjedna“ na Radiju 101, promovirajući svoju knjigu. Tamo je upitan u kakvoj je vezi ili sprezi predsjednik Mesić s mafijom.

„Ja sam spomenuo vrlo oprezno da je predsjednik Mesić u startu svoje kampanje bio financiran od albanskog lobija u Hrvatskoj i definitivno stojim iza toga na temelju iskaza svjedoka, podataka i tako dalje. Čak mu je taj lobi omogućio i posudio auto kojeg je koristio u predizbornoj kampanji i tako dalje … I mogu reći da je po mojim procjenama gospodin Mesić, predsjednik Mesić, još uvijek među jedno prva tri ili četiri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj“, ustvrdio je Petričić u „Intervjuu tjedna“, a na pitanje slušatelja odgovarao je i zašto je Mesić najbogatiji čovjek u Hrvatskoj: „Prema mojim analizama i pretpostavkama zbog toga što mi se učinilo vrlo nelogično da gospodin Mesić pokriva određene ljude protiv kojih su pokrenuti određeni politički ili kazneni progoni. Dakle, kada bi mediji ili kada bi se javnost obrušila na nekog tajkuna ili firmu ili nešto slično, Mesić bi ga primio kod sebe, mediji bi zabilježili nekakav boravak u njegovom društvu i tako dalje. Nakon toga medijska kampanja protiv tih ljudi ili tvrtki bi prestala. Pretpostavljam da gospodin Mesić to nije radio zabadava.“

Takve tvrdnje Mesiću se nisu svidjele, pa je dva dana prije isteka njegovog drugog, a ujedno i posljednjeg mandata, podnio tužbu protiv Petričića. Ona prva, podnesena na Kazneni sud, relativno je brzo riješena. Raspravni sudac Zorislav Kaleb ustvrdio je nakon nekoliko održanih ročišta, da se radilo o ozbiljnoj kritici političara bez namjere klevetanja i vrijeđanja, kao i da se izjava o sprezi mafije i političara nije odnosila na Mesića te je Petričića oslobodio optužbi. Zanimljivo je i da je sudac zaključio i kako je prva Mesićeva predsjednička kampanja bila nedovoljno transparentna pa se u postupku nije moglo utvrditi tko su bili Mesićevi financijeri, s obzirom na Petričićeva povezivanja Mesića s „albanskim lobijem“. U obrazloženju je navedeno i kako je utvrđeno da se Mesić družio s nekim osobama protiv kojih su vođeni kazneni postupci, a da se nije moglo utvrditi je li im on pružao neke usluge. 

No, na Općinskom građanskom sudu stvari su tekle sasvim drugačije. Tamo je sutkinja Snježana Karlušić presudila da Petričić zbog istih navoda mora Mesiću isplatiti 25.000 kuna, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama od podnošenja tužbe 17. veljače 2010. godine. Sutkinja je ustvrdila kako Petričićeve izjave predstavljaju izuzetno tešku povredu Mesićevog ugleda i časti, što je kod Mesića, da citiramo, „izazvalo dugotrajnu uznemirenost, ljutnju, povrijeđenost te intenzivne duševne bolove“.

Braneći se Petričić je tvrdio kako je Mesić u svojoj političkoj karijeri često održavao veze s albanskim političkim vodstvom, kroz susrete i službene posjete, a da oni nisu imali „nikakve pozitivne efekte po hrvatske nacionalne interese“. Dodao je i kako je „šef Mesićevog kabineta bio Albanac“, Amir Muharemi, a da je jasno kako je Mesić simpatizer muslimanske struje iz, opet citiramo, „njegovih brojnih kontroverznih posjeta muslimanskim zemljama“.

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić morao je objašnjavati da sve to nema veze s njim, kako u svojoj okolini, tako i u međudržavničkim susretima (FOTO: Lupiga.Com)

„Svojim postupcima, djelima i izjavama bivši predsjednik Stjepan Mesić sam je sebe diskreditirao i uništio svoj ugled, pa su druge osobe u tome suvišne i nepotrebne“, poručio je tuženi na sudu.

U postupku je saslušana Štefanija Balog koja je vodila financije prve Mesićeve predizborne kampanje, ali i Amir Muharemi, hrvatski diplomat i pukovnik HV-a u pričuvi. On je, kako kaže, volonterski za Mesića radio u kampanji, a kasnije je imenovan pomoćnikom savjetnika za Nacionalnu sigurnost u predsjedničkom uredu. Muharemi je svjedočeći rekao kako se izjašnjava kao Albanac, ali da nije dio albanskih udruga, pa čak niti ne glasa na manjinskim listama. 

„Ja sam kod Mesića došao kao osoba, a ne kao Albanac“, rekao je Muharemi i primijetio kako je kroz svoje političko djelovanje Mesić cijelo vrijeme bio otvoren prema manjinama općenito

Vrijedi primijetiti i kako je Petričićev odvjetnik tražio da se u postupku sasluša Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji je ranije tijekom jednog ročišta na beogradskom sudu, gdje je bio okrivljen za naručivanje ubojstva Ive Pukanića, govoreći kako tadašnjem hrvatskom ministru unutarnjih poslova, Tomislavu Karamarku, nije u interesu otkriti pravog naručitelja Pukanićevog ubojstva, spomenuo i da je iza Mesićevih izbornih kampanja stajao „Albanac Muharemi“. Sutkinja je prijedlog da Jocić svjedoči odbacila.

„Iz izgovorenih neistinitih tvrdnji tuženika jasno proizlazi njegova namjera da diskreditira tužitelja u javnosti, da ga prikaže kao krajnje nemoralnu i korumpiranu osobu koja se svojim političkim utjecajem obogatila, tako da spada među prva tri ili četiri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj, a sve to vezano uz određene lobije“, stoji u obrazloženju presude gdje se navodi i kako je Mesić nakon Petričićevih izjava morao objašnjavati da to nema veze s njim, kako u svojoj okolini, tako i u međudržavničkim susretima. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com/screenshot N1