NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

A.L.

10. lipnja 2016.

NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

Privremena HRT-ova uprava nastavila je s čistkom programa pa tako od jeseni na Trećem programu HTV-a više nećemo gledati mozaičku emisiju „Treća povijest“ povjesničara Tvrtka Jakovine i urednice projekta i emisije Lade Džidić. Obavijest o tome niti jedan od stručnih vanjskih suradnika koji su na emisiji radili službeno još nije primio već su im za tu vijest javili zaposlenici HRT-a koji su na emisiji radili i kojima je javljeno da se emisija skida s programa.

„Treća povijest“ jedan je od gledanijih projekata Trećeg programa HTV-a, a nastala je iz ideje povratka povijesnih tema na televiziju, ali na način koji bi gledateljima povijest približio kao znanost, a ne povod stalnih i rijetko činjenicama argumentiranih podataka.

Tvrtko Jakovina
"Ugostili smo brojne vrhunske povjesničare u svjetskim razmjerima i nitko od njih nije ni pitao za honorar, doveli smo ih zahvaljujući kontaktima koje sam godinama razvijao kroz razne suradnje" - Tvrtko Jakovina (FOTO: Novilist.hr)

„To je emisija kakva u području društveno-humanističkih znanosti do sada, mislim, nije postojala. Ugostili smo brojne vrhunske povjesničare u svjetskim razmjerima i imali 50 minuta za razgovor s takvim ljudima. Nitko od njih nije ni pitao za honorar, doveli smo ih zahvaljujući kontaktima koje sam godinama razvijao kroz razne suradnje“, kaže za Lupigu Tvrko Jakovina, redovni profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, očigledno razočaran načinom na koji je HRT prekinuo suradnju u koju je uložio veliki trud.

Pitamo ga kako je uopće biti povjesničar u zemlji u kojoj se poviješću svatko bavi i slobodno ju interpretira.

„Pa evo, od pet kandidata za novog ravnatelja HRT-a tri su povjesničara, ministar vanjskih poslova je povjesničar, predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade isto, pa vidite kud nas je to dovelo. To je moj komentar“, rekao je profesor Jakovina koji se s timom ugašene emisije već pozdravio.

Treća povijest
"Treća povijest" bila je jedan od uspješnijih projekata Trećeg programa (SCREENSHOT: YouTube)

„Danas smo svi koji smo u toj emisiji gostovali obaviješteni kako od 12. lipnja više neće biti novih snimanja za 'Treću povijest' jer se ukida. Mene to ne čudi, jer je ovo izuzetno ideologizirana vlast i ne poštuju se više nikakvi, ni minimalni kriteriji. Njima je, naravno, bilo lakše napraviti to ovako, potiho. Emisija je završila sezonu i više se neće vratiti. No, bolje je i da ukinu emisiju nego da sljedeće sezone gledamo kako ju vode Zlatko Hasanbegović i Ivo Banac“, komentirao je ovu HRT-ovu odluku povjesničar i publicist Dragan Markovina.

Neslužbenim kanalima, međutim, već kola informacija da će „Treću povijest“ na jesen zamijeniti nova povijesna emisija. Vodit će ju, navodno, dvije povjesničarke s Hrvatskih studija s gostima s Hrvatskih studija, Katoličko bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Treća povijest
Profesor Jakovina se s timom ugašene emisije već pozdravio (SCREENSHOT: YouTube)

Službeni upit uputili smo i glasnogovorničkoj službi HRT-a, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, ali ukoliko nam s HRT-a odgovore na pitanja zbog čega je „Treća povijest“ ukinuta i hoće li na jesen biti zamijenjena novom povijesno-mozaičkom emisijom, iste ćemo objaviti na našim stranicama. „Treća povijest“ koja možda odlazi u povijest još uvijek postoji na internetu i klikom na link možete pogledati sve epizode.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".