EVANĐELJE PO MILIJANU: Lažeš Vaso, lažeš dušo...

Ivan Kegelj

24. lipnja 2016.

EVANĐELJE PO MILIJANU: Lažeš Vaso, lažeš dušo...

Tomislav Karamarko uveo je novi standard na hrvatskoj političkoj sceni, HDZ je nakon njegove ostavke jedinstveniji, zbog čega će na jesen pobijediti na izborima i spriječiti povratak SDP-a i njegove tiranije. Tako tvrdi Milijan Brkić Vaso, zamjenik predsjednika HDZ-a, u čijim rukama su danas konci stranke koja je Hrvatsku u svakom svom mandatu zavila u crno.

Stari, dobri Vaso policijski je kadar sa očitim smislom za šalu, samo što ga, avaj, još nije osvijestio, nego smiješne spinove iz kućne radinosti javnosti prodaje kao ozbiljnu robu. Ništa od onog što je Vaso rekao nakon posljednje sjednice Predsjedništva HDZ-a ne odgovara istini.

Nikakav standard Tomislav Karamarko nije uveo. Tomislav Karamarko je nastavljač standarda koji je davno utvrđen u vrhovima takozvane stožerne stranke hrvatskog naroda, a zbog takvih standarda Hrvatska danas i djeluje kao očerupana kokoš. Ražalovani predsjednik stranke, dakle, nastavljač je standarda prema kojem je sukob interesa imanentan (ne)odgovornoj dužnosti HDZ-ovog stranačkog čelnika. Karamarko je u sukobu interesa uhvaćen, što je utvrdilo i nadležno povjerenstvo, a ostavku u stranci dao je da ga kolege ne bi oglodale do kosti.

Već prije trenutka u kojem je bilo jasno da stranački šef ulovljen u sukobu interesa ne može presložiti parlamentarnu većinu i formirati K plus Vladu na čelu sa Zdravkom Marićem, stranački su mu kolege počele oštriti noževe žedne njegovih leđa. Tko zna, možda bi se Karamarko i nakon ostavke proveo kako su se proveli svi njegovi prethodnici i prethodnice – kao bos po trnju, kaže se – da ga Vaso unaprijed nije uzeo u zaštitu.

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić (FOTO: Hina)

"Karamarko kao domoljuban član ostaje dužnosnik stranke. Za njega ima mjesta. Ponašanja prema bivšim predsjednicima su prošlost", upozorio je Brkić nabrijane stranačke kadrove. Potom je nastavio prodavati fintu o jedinstvenosti i nikad većoj slozi u HDZ-ovim redovima, ali izjave stranačkih dužnosnika, koji su – bilo za svoj ili za račun svojih pulena – već jurnuli u lov na ispražnjenu fotelju, razotkrile su ispraznost Vasinih poruka.

"Još jednom pozivam 200.000 naših članova da ne dopuste da im se nametne predsjednik HDZ-a nego da to bude istinski HDZ-ovac. Deveta izborna jedinica će vidjeti sve kandidate i vidjeti hoće li ići sa svojim kandidatom", poručio je Darko Milinović, kao glavnu metu uzimajući Andreja Plenkovića, ali uz vjeru da bi se nešto od njegove sačme moglo rasuti i prema samom Milijanu Brkiću.

Potonjoj tezi, da je i sam Brkić bio meta ove poruke, težinu daje i Milinovićev istup prije posljednje sjednice Predsjedništva, kad je rekao da će se zalagati za izbore po načelu jedan član - jedan glas. Dok Brkić tvrdi da stranka nikad nije bila jedinstvenija, u HDZ-ovim štalama pod sijenom se kriju maljutke. Ne, Tomislav Karamarko nije iza sebe ostavio nikad jedinstveniji HDZ. U ovoj stranci perje već leti na sve strane.

Kad se pak govori o ideološkom usmjerenju stranke, najprije valja istaknuti Brkićeve i Karamarkove tvrdnje da se HDZ mora i nadalje zadržati na takozvanom desnom centru. Desni centar po mjeri dvojca Brkić-Karamarko eufemizam je za ekstremno desno političko usmjerenje. O tome najbolje govori popularnost Zlatka Hasanbegovića u stranačkim redovima. Spomenuti je, podsjetimo, u izboru članova stranačkog predsjedništva nedavno dobio najveći broj glasova.

Zlatko Hasanbegović i prirodnom ambijentu (FOTO: HČSP) 

O političkim Hasanbegovićevim uvjerenjima ne treba trošiti previše riječi. Dovoljno je primijetiti da je HDZ-ov miljenik nakon sloma Vlade ponovo skinuo masku pa je Dan antifašističke borbe potrčao proslaviti sa ljudima koji u hrvatskom antifašizmu ne vide baš ništa pozitivno.

Elem, Milijan je Brkić HDZ ideološki naumio zadržati tamo gdje misli da ova stranka pripada, u svjetonazorskom okviru tipova kao što su spomenuti tehnički ministar, Pero Ćorić, Ivan Tepeš, Velimir Bujanec i slični "enciklopedisti" i "prosvjetitelji".

Ništa se dobro u HDZ-u nije dogodilo sa Karamarkovim padom, koliko god nam Vaso Brkić nastojao ofarbati nebo. Stajući u zaštitu Karamarku, Brkić je stao u zaštitu sukobu interesa, a najavama da će stranka zadržati isti ideološki i svjetonazorski profil aktualni HDZ-ov lider dao je do znanja da kani ponoviti sve zbog čega je Hrvatska u proteklih nekoliko mjeseci došla na glas kao zemlja puzajućeg fašizma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina