MILORAD PUPOVAC IDE U VUKOVAR: Nosim poruku poštovanja prema žrtvama i spremnosti na zajedničko sjećanje!

Ivan Kegelj

17. studenog 2014.

MILORAD PUPOVAC IDE U VUKOVAR: Nosim poruku poštovanja prema žrtvama i spremnosti na zajedničko sjećanje!

Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a, stranke koja od samostalnosti Hrvatske predstavlja (i) sinonim zastupljenosti srpske nacionalne manjine u hrvatskom parlamentu, sudjelovat će i ove godine u obilježavanju stradanja Vukovara. Pupovac odlazi u Vukovar na godišnjicu pada tog grada u ruke srpske vojske. Delegacija Srpskog narodnog vijeća i Udruženja porodica "Protiv zaborava", predvođena predsjednicom Maricom Šeatović, položit će u Vukovaru vijence za sve žrtve rata. Pupovac za Lupigu kaže: "Želim preuzeti odgovornost i pokazati primjerom kako se treba odnositi prema žrtvama".

Kako će to primiti nacionalističke snage u tom još i danas podijeljenom gradu, ostaje vidjeti. Prošle je godine, podsjetimo, došlo do formiranje alternativne kolone sjećanja onoj koju tradicionalno predvodi državni vrh. U njoj su se našli i generali oslobođeni drugostupanjskom odlukom Haškog tribunala, ali i opozicija iz redova HDZ-a, zajedno s predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Tom je događaju prethodilo višemjesečno negodovanje i neredi u organizaciji "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara", koji se protivio provođenju ustavnog zakona o postavljanju dvojezičnih ploča na službene institucije u Vukovaru. To je kulminiralo i prikupljanjem potpisa za referendum o obaranju tog zakona, što nije dozvolio Ustavni sud. Godinu dana kasnije Koordinacija udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata pozvali su Stožer na samoraspuštanje zbog neuspjeha da provede tu ideju do kraja, ali i petljanja u dnevnu politiku. 

URBANO, SAMO URBANO: Pupovac optužio vlasti u Glini za poricanje genocida

"To je drugi put da idem na obilježavanje godišnjice pada Vukovara. Bio sam i prošle godine, ali to je bilo pokriveno onim što se tamo događalo", kaže za Lupigu Pupovac. Predstavnik srpske manjine u parlamentu nada se da će ove godine obilježavanje obljetnice vukovarskog stradanja proći bez iskustava sličnih prošlogodišnjim, ali, napominje, "naravno da to ne možemo znati dok ne vidimo kako će se stvar razvijati".

"U Vukovar nosim poruku spremosti na zajedničko sjećanje" (FOTO: Lupiga.Com)

"Moj odlazak u Vukovar poruka je poštovanja prema vukovarskim žrtvama, poruka spremnosti na zajedničko sjećanje i komemoriranje, poruka protiv novih dijeljenja Vukovara i novih podjela Hrvatske. Na žalost danas su aktualne poruke dijeljenja i umjesto da se sjetimo toga stradanja i da se poklonimo žrtvama s ciljem njihovog poštivanja, njihovog čuvanja od političke manipulacije i njihovog novog političkog stradanja mi svi proživljavamo njihovu zloupotrebu i njihovo novo političko stradanje. Hrvatsku se ponovo uvlači u duboke ratne traume i duboke ratne podjele, koje ne donose ništa dobro, koje samo nanose golemu štetu, odvraćaju od onoga što su stvarne potrebe današnjih ljudi, uništavaju ionako tešku današnjicu i ozbiljno ugrožavaju moguću perspektivu i moguću budućnost", kaže Pupovac. 

Predstavnika srpske manjine pitali smo kako njegov odlazak u Vukovar doživljavaju u njegovoj izbornoj bazi, na što nam je odgovorio da je danas "previše onih koji se ulaguju i dodvoravaju javnome mnijenju i koji povlađuju negativnim stavovima, predrasudama i stavu 'nije vrijeme'".

"Ja ne bi htio biti jedan od takvih. Želim preuzeti odgovornost i pokazati primjerom svima kako se treba odnositi prema žrtvama, i onima s hrvatske strane i onima sa srpske strane koji ne misle da je vrijeme da zajedno obilježavamo obljetnicu stradanja", kaže Pupovac. 

Vukovar - uspomena i opomena! (FOTO: hr.wikipedia.org)

Priliku smo iskoristili da Pupovca pitamo i o povratku Vojislava Šešelja u Srbiju i tenzijama koje su s njegovim povratkom povezane.

"Haaški sud u slučaju Šešelja nije napravio ono što je trebao, a to je da donese presudu - optužujuću ili oslobađajuću. Time nije doprinio nikome i ničemu, niti Srbiji niti hrvatsko-srpskim odnosima, niti pravednosti. A Šešeljeve osvetničke nastupe i Šešeljeve političke poruke nesumnjivo nisu dobre niti za Srbiju, niti su dobre za hrvatsko-srpske odnose. Teško mi je predviđati kako će se to razvijati, ali mogu samo kazati da zbog gomilanja čudnih presuda Haaškoga suda u posljednjih nekoliko godina taj je sud vratio regiju u njezinu političku prošlost i stvorio pretpostavke za oživljavanje retorike njezine političke prošlosti. Da je dovršio svoj posao, ovako ili onako, to bi bilo drugačije. Ovako, stvorio je pretpostavke da se retorika podjela i retorika prošlosti legitimira njegovim postupcima. To važi i za slučaj Šešelj", zaključio je najistaknutiji predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: vukovar.hr