KRAJ JEDNE MONSTRUOZNE PRIČE: Laboratorijske čimpanze prvi put na slobodi! Pogledajte njihovu radost!

Ivan Kegelj

22. studenog 2013.

KRAJ JEDNE MONSTRUOZNE PRIČE: Laboratorijske čimpanze prvi put na slobodi! Pogledajte njihovu radost!

Stvar je stara, ima joj i dvije godine, ali sada kada smo opet naletjeli na ovu, unatoč sretnom kraju jedne monstruozne priče, potresnu snimku, želimo vam skrneuti pozornost na značaj riječi "sloboda". Austrijanci su ovjekovječili trenutak kad nekoliko čimpanzi po prvi put u životu izlazi na slobodu. U pitanju su primati koji su farmaceutskoj industriji godinama služili za medicinska istraživanja. Neke od njih, primjerice, zarazili su hepatitisom i virusom HIV-a. Ova priča neka vam posluži i za kratko meditiranje o slobodi. Čujete li kako zvuči ova riječ? Sloboda! Sloboda! Sloboda! Ukoliko čujete, pogledajte i kako izgleda.

U pitanju je, dakle, snimka koja je svojevremeno potresla milijune ljudi širom svijeta. Još kao mladunčad čimpanze su uzete od svojih majki i donesene u austrijski laboratorij jedne farmaceutske kuće.

ŠTO ZNAČI SLOBODA: Pogledajte reakciju životinja koje su po prvi puta osjetile slobodu

VIDEO: Nakon šest minuta upitat ćete se jesmo li ljudi

Medicinska istraživanja i testovi nad ovim čimpanzama obustavljena su 1997. godine, a stručnjacima je trebalo dodatnih 14 godina da pripreme izlazak traumatiziranih primata na kakvu takvu slobodu. Pogledajte ...

 

 

 

Lupiga.Com