ZABORAVITE KIČ PROJEKT „SKOPJE 2014“: Krenuo je novi kulturni val

Lupiga.Com

2. listopada 2017.

ZABORAVITE KIČ PROJEKT „SKOPJE 2014“: Krenuo je novi kulturni val

Nakon grandioznog kič projekta „Skopje 2014“, u glavnom makedonskom gradu započeo je jedan sasvim drugačiji kulturni val. Najavio ga je mural pijetla i lisice, kojeg je na fasadi stambene zgrade u samom središtu Skopja, na 160 kvadratnih metara, napravio francuski umjetnik Veks van Hillik.

Do kraja godine na skopskim fasadama osvanut će još desetak sličnih umjetničkih djela, a crtat će ih umjetnici iz Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Cijeli projekt ideja je Makedonskog kulturnog centra MKC, a financira ga Grad Skopje s iznosom od 20.000 eura.

Na popisu umjetnika nema nijednog crtača iz Makedonije, navodi Vidi Vaka, zbog čega su domaći grafiteri revoltirani.

„Mislim da je trebalo da bar neki procent budu naši crtači. Da na neki način i mi pokažemo što znamo. Ipak je Skopje naš grad i najviše ga volimo, realno“, kaže u video lokalni grafiter Draš.

Grafiterski pokret je slobodarski pokret, napominje Vidi Vaka, ali država crtače kažnjava ukoliko crtaju bez dozvole.

„Kod nas postoji zakon, 50 eura je novčana kazna, oduzimaju ti sprejeve. Zašto da se zamaraš s time kada postoji opcija da se crta na legalan način i da ti se isplati. Ovako, oduzet će ti sprejeve i, plus, platit ćeš kaznu jer si to napravio. Mislim da nije fer“, komentira Draš.

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/VidiVaka