SUDBINA JEDNOG GIGANTA: Borovo – nekada je ovdje kruh zarađivalo 22.000 radnika, a danas 770

I. F.

4. srpnja 2015.

SUDBINA JEDNOG GIGANTA: Borovo – nekada je ovdje kruh zarađivalo 22.000 radnika, a danas 770

„Borovo je do devedesetih godina bio europski gigant u kojem je bilo zaposleno 22.000 radnika i gdje se proizvodilo 25 milijuna para cipela godišnje“, podsjetit će nas Slavko Marjančević, član uprave Borova zadužen za proizvodnju, a odmah nam potom „opaliti pljusku“ suočivši nas s današnjim podacima. Naime, ta kompanija sada zapošljava 770 ljudi i proizvodi oko 400.000 pari cipela, a ova godina im je nakon dugo vremena pozitivna. Kako tvrtka Borovo, ali i život u samom naselju, izgleda danas, možete pogledati u novom video prilogu Udruge BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju. Jedan od sugovornika život u Borovu će otprilike opisati ovim riječima: „Nekada su u 05:15 svakog jutra odzvanjali koraci naseljem, a danas je – tišina“.

Video je snimljen u suradnji s istraživanjem "Kontinuitet društvenih sukoba u Hrvatskoj 1987.-1991.: slučaj Borova" koje je započelo 2013. godine na Mirovnim studijima (CMS) u Zagrebu. Na istraživanju rade Jasna Račić, Snježana Ivčić, Sven Cvek i drugi suradnici.

Inače, iako je još u 19. stoljeću Borovo dobilo status samostalne upravne općine, naselje se počelo razvijati tek nakon 1931. godine kada se osniva tvornica gume i obuće Bata. Broj stanovništva se nakon Drugog svjetskog rata, posebice šezdesetih i sedamdesetih godina, rapidno povećava, a uokolo tvornice nastaju radnička naselja. Stanovi uništeni za vrijeme rata danas su obnovljeni, a na industriji je obnova zapela

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".