HND, HRVATSKI P.E.N. CENTAR I PLATFORMA 112: Zabrinuti smo ovim što vidimo

Jelena Kovačević

29. siječnja 2016.

HND, HRVATSKI P.E.N. CENTAR I PLATFORMA 112: Zabrinuti smo ovim što vidimo

Prošlo je tek nešto više od tjedan dana otkako je Hrvatska dobila novu vladu, a napadi na medije uzeli su maha. Dok je imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture uzburkalo javnost, ovog petka Hasanbegović je započeo proces na koji su upozoravali neprofitni mediji i civilne udruge - bez objašnjenja je ukinuo Povjerenstvo za neprofitne medije, koje je mandat imalo do listopada ove godine. Raspuštanje Povjerenstva došlo je dan nakon što je Željka Markić, predstavnica inicijative "U ime obitelji" svom kolegi iz inicijative, novopečenom ministru Hasanbegoviću, uputila otvoreno pismo tražeći da se ponište natječaji za financiranje neprofitnih medija za 2016. godinu. 

Iako ga je raspuštanje Povjerenstva zateklo, Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva nije iznenađen.

„To samo potvrđuje da postoji jak razlog da smo danas tu, na taj način ministar kulture zapravo potvrđuje ono što smo tvrdili i najavili te se nažalost događa i samo pojača podjelu na desno i na lijevo. On bi trebao dati ostavku ili da ga smijeni predsjednik vlade jer će se pokazati potpuno nevjerodostojnim“, rekao je Leković na konferenciji za novinare imena „Kamo ide Hrvatska?“ održanom u petak u Hrvatskom novinarskom domu.

Željka Markić U ime obitelji
Ministrova "savjetnica" i suradnica Željka Markić traži da se poništi već postojeći natječaj (FOTO: Lupiga.Com)

Sve više zastrašivanja, govor mržnje u medijskom prostoru, prijetnje o prestanku financiranja neprofitnih medija i farsa oko formiranja vlade te imenovanja ministra kulture bili su povod konferenciji na kojoj su uz Sašu Lekovića, sudjelovali i Sanja Sarnavka ispred Platforme 112 i Nadežda Čačinović, predsjednica Hrvatskog P.E.N. centra

Uz brojne probleme s kojima se susreću, Saša Leković, prije svega, istaknuo je kako traži od Tomislava Karamarka javnu ispriku zbog izjave u intervju za Globus gdje kaže da će kada HDZ dođe na vlast građani moći pričati što hoće, ali kod kuće, a ne u javnosti, te da će novinari morati podržavati vlast Domoljubne koalicije.

„Tražimo da se gospodin Karamarko javno ispriča zbog onog što je tad najavio i da predloži predsjedniku vlade da smijeni ministra kulture“, poručio je Leković, dodavši kako su dobili potporu Međunarodne federacije novinara te planiraju poslati prosvjede note hrvatskim europarlamentarcima i europskim strukovnim udrugama.

„Bez obzira na učestale prijetnje smrću HND će se nastaviti boriti za ostvarenje profesionalnih i etičkih standarda“, dodao je Leković te komentirao nepravomoćnu presudu u korist Tomislava Karamarka protiv tjednika Nacional. Naime, u autoriziranom intervjuu Jože Manolića, sud je presudio da je trebalo kontaktirati Karamarka kako bi se očitovao o Manolićevim izjavama.

„Obrazloženje presude je zanimljivo i nezabilježeno u sudskoj praksi, a mislim i uopće u povijesti novinarstva“, izvijestio je Leković o presudi koja je donesena u petak ujutro.

Sanja Sarnavka protestirala je protiv imenovanja Hasanbegovića kao ministra kulture te smatra kako i sama vlada nije sigurna koliko će opstati te je uvjerena kako nije slučajno da su odmah prvi tjedan počeli udari na medije

„Nismo se okupili kako bismo apriori bili protiv svega, već smatramo kako onima koji donose odluke, a i nama bi trebao biti cilj da živimo u jednoj uređenoj državi, u kojoj nema diskriminacije, u kojoj je pristup pravosuđu svima jednako dostupan. Danas smo ovdje jer smo izuzetno zabrinuti onim što vidimo“, kaže Sarnavka. Imenovanju Hasanbegovića protivi se iz dva razloga.

„Ako želite imati vladavinu prava ne možete ignorirati temeljne postavke ustroja Republike Hrvatske, a i zato jer se vladu i prije ustoličenja hvalilo kao vladu stručnjaka. Proglasiti antifašizam floskulom 2016. godine apsolutno je nedopustivo“, smatra Sarnavka te napominje kako bi u ovom slučaju imenovanje Anje Šovagović Despot za ministricu kulture, kako je i bilo najavljivano, bilo puno bolji izbor.

HND
Nadežda Čačinović, Saša Leković i Sanja Sarnavka (FOTO: Hina)

„Potpuno je legitimno i opravdano da oni koji dođu na vlast promoviraju svoj svjetonazor i sustav vrijednosti, no put od Anje Šovagović Despot, koja je više od 30 godina u kulturi i koja pripada HDZ-u po svojim uvjerenjima, onom konzervativnom, ali normalno konzervativnom, do gospodina Hasanbegovića uistinu je dug i dramatičan“, objašnjava Sarnavka. Diskurs govora mržnje ne želi prihvatiti i brine je činjenica da se sad oni koji misle drugačije osjećaju vrlo osnaženima. 

„Dovoljno je pogledati komentare na našoj društvenoj mreži zadnjih dana i da vidite koji su to govori mržnje. Pitam se što bi se dogodilo kada bismo uzvratili jednakom mjerom“, rekla je Sarnavka dodavši kako je najave da će se skinuti sa „državne sise“ uopće ne brinu.

„Ako je netko dobronamjeran, odnosno ako želi biti objektivan, na web stranicama naših organizacija, vrlo jasno se objavljuju financijski izvještaji iz kojih je posve vidljivo na koji način dobivamo sredstva, a također se može ocijeniti radimo li nešto korisno za ovu državu ili smo stvarno paraziti kakvim nas se želi prikazati“, zaključila je. 

Nadežda Čačinović pita se što se htjelo postići imenovanjem Hasanbegovića te smatra kako je ograničavanje kulture na samo jednu sferu nedopustivo

„Nije sramota računati na to da će nas netko poduprijeti u našim kulturnim poduhvatima. Mi smo danas u situaciji da su oni koji stvaraju kulturne sadržaje prepušteni tržištu i nalaze se pod pritiskom što bržeg stvaranja profita i na taj način ovise o onima koji medijima upravljaju. Ministarstvo kulture je tu da se omogući sfera u kojoj je moguće kulturno stvaranje. No, unaprijed osumnjičiti svaku vrstu inicijative da se održi složenost te sfere je nedopustiva“, objašnjava Čačinović te smatra kako je razvidno da se pokušava ograničiti pluralitet kulturnih inicijativa.

No, dok se HND nada potpori Europe u ovom slučaju, novinarka Zrinka Vrabec Mojzeš podijelila je s prisutnima tijekom pitanja iz publike mišljenje kako se tome ne možemo nadati, a za trenutno stanje krivi bivšu vlast.

„Nedopustivo je sve što se događa, no rekla bih da je to posljedica nečinjena socijaldemokratske vlade. Ta vlada i Vijeće za elektroničke medije imali su godine da reagiraju na govor mržnje koji je prolazio nesankcioniran i nekažnjen. Mi više nemamo javni prostor u kojem bi se glas uopće mogao čuti i ono što pričamo sebi da će ta Europa reagirati, nažalost moram reći da neće. Bila sam u Strasbourgu prošli tjedan na plenarnoj sjednici gdje je sudjelovala i nova premijerka Poljske. Upravo se govorilo o sankcijama protiv Poljske, koje nisu više sankcije, nego su dijalog, da se netko ne naljuti. Niti ta Europa ne zna što bi s Poljskom. Fašizam je krenuo puno šire nego što je to Hrvatska. Ne znam na koji način se nadamo da će Europa reagirati, kada nije u stanju riješiti puno veće probleme“, skeptična je Vrabec Mojzeš.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".