ZDRAVOM RAZUMU NESHVATLJIVO (VIDEO): Ovako su presudu dočekali u Mladićevom rodnom Kalinoviku

A.B.

9. lipnja 2021.

ZDRAVOM RAZUMU NESHVATLJIVO (VIDEO): Ovako su presudu dočekali u Mladićevom rodnom Kalinoviku

„Znam ga ja jer je odavde. Nije on takav čovjek kako su presudili. Nije on naređivao, ni ubijao. On je branio svoj narod – ljudski“, reći će u kameru jedan od stanovnika Kalinovika, varošice smještene u bosanskim vrletima kamo vas put zasigurno neće slučajno nanijeti. „On“ je Ratko Mladić, haški osuđenik na doživotnu kaznu zatvora, a rođen je u selu Božinovići nedaleko Kalinovika koji je udaljen sat i pol vremena vožnje od Sarajeva i, po lošim cestama, dva sata vožnje od Konjica. Mjesto poznato po rakiji šljivi – i Mladiću – prije rata imalo je oko 1.400 duša. Cijela općina brojala je 1991. godine 4.600 stanovnika, od čega se njih 1.700 izjašnjavalo Muslimana. Danas Bošnjaka ima točno 57, a u općini živi jedva dvije tisuće osoba što je čini jednom od najslabije naseljenih općina na ovim prostorima (manje od tri stanovnika na kvadratni kilometar).

Upravo je tamo jučer ekipa portala Klix dočekala izricanje presude Mladiću i o tome snimila kratki video prilog. Poput mještanina iz uvoda i svi ostali razočarani su presudom i gorljivo, točnije zdravom razumu nezamislivo, brane svog nekadašnjeg sumještanina. Uglavnom tvrde da je Mladić dobar čovjek i nevini srpski junak. Nitko od ljudi koji su stali pred kameru nije pokazao ni zrno mogućeg kritičkog propitivanja Mladićeve uloge u monstruoznom ratu koji se devedesetih vodio u Bosni i Hercegovini, a iz viđenog možemo samo zaključiti da u Kalinovik suočavanje s prošlošću nikad neće ni kročiti.

Isti onaj mještanin s početka tvrdit će da Mladić nikome nikad nije rekao da nekog ubije ili da nešto zapali, već je samo vojničkim sredstvima ostvarivao zacrtane ciljeve. Ni Radomir Sladoje, načelnik Kalinovika, na čijem ulazu stoji veliki mural osuđenog zločinca koji će obilježiti ovu varoš za sva vremena, ne misli drugačije. On, recimo, ne zna je li veća sramota sada na Haškom sudu ili na onima koji su predali „našeg generala“ da se sud tako iživljava na njemu. 

„Naš general je najveći heroj srpskog naroda, bio je i ostao, a tako će i ostati našim najmlađima“, objasnio je načelnik vidno ponosan na Mladića i njegovo djelo. Uostalom Kalinovik se naziva "Gradom heroja".

Predsjednik Skupštine općine Kalinovik, Dragan Ždrale, ustvrdio je da Haški tribunal odavno nije mjesto na kojem postoje pravo i pravda, već mjesto koje ima cilj za sve ono što se događalo u ratu okriviti srpski narod.

„Ova presuda nama ne znači ništa. Mi volimo svog generala i mi ćemo s njim ostati zauvijek. Ima neke druge pravde koja će to ispraviti", poručio je Ždrale koji je uvjeren da se presudom Mladiću želi „sotonizirati cijeli jedan narod“. Priliku je predsjednik Skupštine općine iskoristio i da pozove Bošnjake da se vrate u Kalinovik odakle su dijelom istjerani, a dijelom pobijeni, nudeći im da će raditi na tome da budu ravnopravni sa Srbima, da bi se ubrzo ispravio i zaključio kako oni zapravo već jesu ravnopravni. I Ždrale i Sladoje presudu su dočekali u lokalnoj kafani, gdje se u sumornoj atmosferi i tišini pilo pivo. Uostalom, pogledajte. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: BIRN