NAKON LUPIGINOG TEKSTA: Šef Nacionalnog stožera objasnio zašto je lagao i priznao svoju grešku

I.F.

24. lipnja 2020.

NAKON LUPIGINOG TEKSTA: Šef Nacionalnog stožera objasnio zašto je lagao i priznao svoju grešku

Nakon što je jučer Lupiga objavila tekst s fotografijama iz kojih je jasno vidljivo da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović lagao javnost kada je dan ranije ustvrdio da se on ne rukuje ni s kim za vrijeme epidemije koronavirusa te da se pridržava epidemioloških mjera, stigla je i ministrova „isprika“

IMAMO FOTOGRAFIJE: Predsjednik Nacionalnog stožera nam laže!

MINISTAR BOŽINOVIĆ NE GOVORI ISTINU: Premijer Plenković se rukovao za vrijeme epidemije, i to ne samo jednom

Podsjetimo, u ponedjeljak je Božinović na tiskovnoj konferenciji, na kojoj je tema bilo ponovno širenje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, novinarima rekao „ne znam kad ste vi mene vidjeli da se s bilo kim rukujem“

Davor Božinović - Ivan Celjak
Jedna od brojnih fotografija Božinovića na kojima se rukuje za vrijeme epidemije (FOTO: sisak.hrz.hr)

„Mene niste vidjeli da se ne pridržavam mjera. Ni predsjednik vlade se nije rukovao ni s kime“, odgovorio je tada ministar na pitanje jesu li vladajući političari dobar primjer građanima kada se govori o pridržavanju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa. Isti dan Lupiga je objavila fotografije i video snimku na kojima se vidi kako se Plenković u proteklim tjednima u više navrata rukovao, a jučer smo objavili i fotografije iz Novog Sela Palanječkog, gdje je Božinović boravio 8. lipnja na druženju sisačkog HDZ-a. Tom prilikom se nije nimalo pridržavao epidemioloških mjera, ugrožavajući i druge i sebe, nego se rukovao s više osoba te grlio s gomilom HDZ-ovih članova i simpatizera. 

Tu su priču s Lupige preuzeli brojni hrvatski mediji uglavnom sasvim nekolegijalno ne navodeći izvor odakle su je prenijeli, baš kako to i inače čine, a danas je ministar upitan zašto je tvrdio da se ne rukuje, kada postoje dokazi da to nije točno.

„Iz ove današnje perspektive možda sam trebao postupiti drugačije. Možemo govoriti da je to bila greška, ali tada smo se svi dobro osjećali zbog povoljne epidemiološke situacije“, odgovorio je Božinović, opravdavajući sebe riječima kako je pokazao „jednu vrstu slabosti“ jer je prvi put vidio puno novih ljudi.

Davor Božinović
Božinović u "trenutku slabosti" (FOTO: sisak.hdz.hr)

„Neke sam odbio laktom, a kod nekih sam popustio”, ustvrdio je Božinović, iako se ni na jednoj od 85 objavljenih fotografija ne vidi da je ikoga „odbio laktom“, ali se zato vidi da je barem dvadesetak puta nekoga grlio ili se s nekim rukovao.

Na koncu je Božinović priznao da je „pretjerano reagirao“ kada je kategorički rekao kako se nije ni s kim rukovao, objašnjavajući da je zaboravio na detalje s druženja iz Novog Sela Palanječkog te da je do rukovanja došlo refleksnom radnjom prilikom susreta s ljudima. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: sisak.hdz.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"