LAŽNE KLINIKE ZA POBAČAJE I DALJE JAŠU: Teške obmane i sitni disklejmeri

Ana Benačić

22. prosinca 2022.

LAŽNE KLINIKE ZA POBAČAJE I DALJE JAŠU: Teške obmane i sitni disklejmeri

Članak 184. Kaznenog zakona nosi naslov "Nadriliječništvo" i kaže: "Tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine."

Ipak, u Hrvatskoj nadriliječništvo gotovo neometano pleše po rubu zakona kada je riječ o dezinformiranju žena koje planiraju inducirani pobačaj.

Lupiga je još davno pisala o lažnim "klinikama za pobačaje", koje iznose lažne informacije ženama o posljedicama prekida trudnoće. Međutim, do dana današnjeg ništa im se nije dogodilo - još uvijek su tu. Stranice su se samo donekle "uljudile". Sa same naslovnice ne vrišti naslovna fotografija okrvavljenih medicinskih instrumenata, a dodan je i disklejmer kojim se navodi da "klinika za pobačaj" nije medicinska ustanova.

No, plašenje žena pod krinkom liječničke ekspertize i aure "pouzdanih" znanstvenih podataka se nastavilo. Sve s ciljem odugovlačenja ili odbijanja od legalnog medicinskog postupka i to predočavanjem neistinitih podataka o njihovom reproduktivnom zdravlju. Pobačaj, ukratko, transformira zdravu ženu u psihološki raspadnutu ovisnicu, s mnoštvom pratećih tumora i teških oboljenja.

Ta hrpa zabrinjavajućih podataka o ženskom zdravlju, treba li uopće reći, nije nimalo u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema WHO, inducirani pobačaj je siguran ukoliko se odvija u sterilnim uvjetima i vode ga kvalificirani liječnici. A upravo je onemogućavanje dostupnosti takvog prekida trudnoće ubojica žena u fertilnoj dobi, pa i njihovog steriliteta.

Sankcije za nekvalificirane osobe koje daju medicinski savjet

Na mogućnosti suzbijanja ovakvih praksi putem postojećeg pravnog okvira upozorio nas je sam tajnik Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, Neil Datta

"Trudnice koje traže informacije o trudnoći često traže kombinaciju medicinskih podataka o svom zdravlju i zdravlju svog fetusa, kao i pravnih savjeta o tome koje su im mogućnosti na raspolaganju s obzirom na jedinstvene okolnosti svake žene i njezine trudnoće. Svaka država ima zakone i propise o medicinskim podacima koji se prenose pacijentima i o tome kome je zakonski dozvoljeno prenošenje takvih podataka, uključujući sankcije u slučaju da nekvalificirane osobe pokušaju pružiti medicinski savjet. Također, žene kao potencijalne pacijentice imaju zakonsko pravo na razumijevanje i pristup informacijama o medicinskoj intervenciji koju razmatraju, s obzirom na to da je ova medicinska intervencija često regulirana zakonom s posebnim uvjetima. Moraju znati gdje im je pobačaj legalno dostupan i kada on to nije. Prema tome, čini se da se ovi centri lažno predstavljaju kao medicinske ustanove - u svakom drugom slučaju to bi bilo kategorizirano kao nadriliječništvo - i da žene dovode u zabludu u pogledu njihovih zakonskih prava", kazao nam je Datta.

Neill Datta"Čini se da se ovi centri lažno predstavljaju kao medicinske ustanove - u svakom drugom slučaju to bi bilo kategorizirano kao nadriliječništvo" - Neil Datta (FOTO: Lupiga.Com)

Sa naslovnice portala Klinikazapobacaje donedavno nas je gledao uplakani liječnik. Njegova fotografija smjenjuje se s prizorom zabrinute trudnice, bebe, okrvavljenih škara.

Podsjetimo, još prije puno godina smo upozoravali da riječ "klinika" nije jedino što dovodi u zabludu. Barata se izrazima kao što je "rezervacija termina", nude se (dez)informacije o "znanstvenim istraživanjima" izraženim u postocima rizika.

"Studija Journal of the National Cancer Instituta u 1994. godini izvedena na 1.800 žena otkrila je da žene koje su napravile pobačaj imaju 50 % povećanu šansu da dobiju rak dojke prije 45. godine života. Djevojkama koje naprave pobačaj prije 18. godine života rizik se povećava za 150%. Ako se pobačaj napravi nakon 30. godine života rizik raste za 110 %. Ako žena ima u obitelji rak dojke rizik joj se povećava za 270 % nakon 30. godine života. Svih 12 djevojaka mlađih od 18 godina koje su sudjelovale u istraživanju i koje su imale rak dojke u obitelji dobile su rak prije 45. godine. Vjerojatnost dobivanja raka dojke još se više povećava ako žena napravi više od jednog pobačaja", pišu, na primjer, iako se radi o prilično prozirnoj i metastudijama davno razotkrivenoj laži.

klinika za pobacaje
Dogovaraju "termine", "izbacuju" demantiranu pseudoznanost, plaše rakom i smrću, izražavaju se u postocima (SCREENSHOT: Klinikazapobacaje)

Žene se plaši i smrću: "...žene koje abortiraju imaju 4 puta veću vjerojatnost da umru u narednoj godini od žena koje su imale normalnu trudnoću" te suicidom: "Kod otprilike 60% žena koje su doživjele post-abortivne posljedice javljaju se suicidalne misli, i od toga njih 28% stvarno pokuša izvršiti samoubojstvo, polovica čak dva ili više puta".

Dakako, na dnu stranice vidi se maleni disklejmer: "Ova stranica nastala je sa željom da se žene informiraju o pobačaju prije donošenja odluke jer smatramo da većina djevojaka i žena nije dovoljno informirana prije obavljanja induciranog (namjernog) pobačaja. Ova stranica ne predstavlja medicinsku kliniku za pobačaje u kojoj se može obaviti pobačaj i putem ove stranice ne možete rezervirati termin pobačaja."

No, do tog disklejmera treba "scrolati" i "scrolati" za vrijeme čega nailazite na brojne "informacije" zbog kojih vas je put i naveo na to internetsko mjesto. Kada u Google tražilicu upišete "klinika" i "pobačaj" prvi rezultat je upravo ova zavaravajuća stranica, koja se unatoč disklejmeru, točnije odmah pored njega predstavlja kao "informativna klinika za pobaćaje"

Disklejmer nije dovoljan

Marinella Matejčić, voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u riječkoj udruzi PaRiter, kaže nam da mali disklejmer na dnu stranice nije dostatan.

"Vizualno nikako ne smiju imitirati medicinske ustanove niti širiti dezinformacije. Držim da bi funkcionalni pristup mogao biti intervencija u sadržaj koja bi onda izazvala i posljedice za samu domenu. Odnosno, ista više ne bi ispunjavala svoju svrhu, a to je širenje dezinformacija pod krinkom legitimne klinike za pobačaje, a što je percepcija osoba koje nisu vične detaljnoj kontroli web stranica koje posjećuju", kaže ona za Lupigu.

Podsjeća da je domena "klinikazapobacaje.com" registrirana 2012. godine i od tada nesmetano navode pacijentice na pomisao kako oni zapravo pružaju uslugu prekida trudnoće. Od 2012. godine je zakupljena nova domena "pobacaj.com" na koju se preusmjeravaju posjetiteljice "Klinike za pobačaje". Domenu je registrirala Zaklada Vigilare.

Marinella Matejčić
"Samo uklanjanje materijala nije dostatna zaštita od širenja dezinformacija, no svakako jeste mali korak" - Marinella Matejčić (SCREENSHOT: Facebook/Novilist)

"Postojanje ovakvih web mjesta, kao i cjelokupna kampanja koja ima za cilj zastrašivanje žena i nagovor na zadržavanje trudnoće bez obzira na okolnosti i/ili želja koje su ženu navele da se i odluči prekinuti trudnoću, jeste izuzetno mizogina i maliciozna. Ono što vrijedi znati i prakticirati je da se svi materijali organizacija koje lažu žene o prekidu trudnoće mogu fotografirati i uz pritužbu te opis lokacije i mjesta uočavanja poslati Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i ravnateljstvu bolnice, a kako bi se iste moglo ukloniti i postupiti u skladu sa zakonom. Naravno, samo uklanjanje materijala nije dostatna zaštita od širenja dezinformacija, no svakako jeste mali korak i nešto što svaka pacijentica može učiniti kako bi smanjila utjecaj navedenih organizacija", kazala nam je.

Svjetsko, a naše

Savjetovališta za krizne trudnoće (CPC), navodi Neil Datta, koja nastoje prevariti/manipulirati ženama u svrhu sprječavanja pobačaja koriste sličan priručnik i skup argumenata diljem svijeta, prilagođen lokalnim/nacionalnim kontekstima.

Zato mnogi nisu bili začuđeni kada je tim portala openDemocracy izlistao i Hrvatsku kao jednu od europskih država u kojima djeluju takozvani "centri za trudnice", a zapravo kršćanske konzervativne skupine "Heartbeat International" povezane s Donaldom Trumpom. Udruge poput "Djetešce na sunašce" ili "Izaberi život" iz Daruvara, koja je direktno povezana s Heartbeat Internationalom, u javnosti su i ranije privlačile pažnju svojim dezinformirajućim kampanjama pa i dovodile do reakcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Dio saborskih zastupnika tada je zatražio osnivanje - istražnog povjerenstva. 

"Pravila igre, odnosno skup argumenata razvile su organizacije sa sjedištem u SAD-u, a lokalni partneri su je distribuirali diljem svijeta. Tako vidimo da se isti pseudo-znanstveni argumenti pojavljuju u vrlo različitim zemljama i na različitim jezicima u isto vrijeme", podsjeća Datta.

Kada smo ga upitali za dobre prakse, Neil Datta najprije odgovara da dezinformacije namijenjene trudnicama do sada nisu adekvatno riješene u bilo kojoj zemlji, ali i da je najbliže tome došla Francuska.

"Francusko je Visoko vijeće za ravnopravnost žena i muškaraca pozvalo državu da regulira ovo pitanje. Predložili su da se stvaranje prepreka ženama da ostvare pravo na prekid trudnoće, uključujući i on-line dezinformacije, smatraju kršenjem zakona", kaže nam. 

Ta zemlja već desetljećima razvija sustav reproduktivnih prava na nama trenutno nezamisliv način, potpuno dokidajući izvođenje tog zahvata van medicinskih ustanova. Od osamdesetih pokrivaju većinu troškova voljnog prekida neželjene trudnoće, od devedesetih kaznama suzbijaju akcije, kako ih nazivaju, "komandosa" ispred klinika koje obavljaju pobačaje, a onda su 2013. godine prekid trudnoće u potpunosti učinili besplatnim.

Sudeći po stranicama Vijeća, na kontrarevoluciju u SAD-u nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast su izrijekom reagirali. Ovo su proširili i na internet - propisivanjem kazni za širenje dezinformacija preko interneta.

Matejčić kao jedino rješenje kod tih domena - koje iznimno visoko kotiraju na tražilicama - vidi njihovo gašenje

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"