„NEMA OVDI NIŠTA HITLEROVSKOG“: HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine

Ivor Fuka

18. svibnja 2017.

„NEMA OVDI NIŠTA HITLEROVSKOG“: HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine

Uoči nedjeljnih lokalnih izbora, HSP Grada Korčule, izbacio je svoj propagandni materijal. „Pošteno - dosljedno - samostalno“, stoji na dnu plakata uz ime nositelja HSP-ove liste za Grad Korčulu i za Dubrovačko-neretvansku županiju, Tonija Šaina. Veći dio plakata ipak zauzima crtež šesteročlane obitelji. Otac i dvojica sinova strogog pogleda stoje, dok na stolici sjedi majka držeći novorođenče u naručju, a jednako nasmiješena curica joj se drži za skute. U pozadini je korčulanska katedrala sv. Marka i veliki hrvatski grb, s prvim bijelim poljem. Iako se može učiniti kao originalno rješenje prigodno za svjetonazore HSP-a, radi se o kopiji plakata nastalog 1938. godine u nacističkoj Njemačkoj

Iza tog plakata koji otprilike poručuje kako si narod sam mora pomagati, stoji „Winterhilfswerk“, služba utemeljena krajem 1933. godine, čim je Nacionalsocijalistička partija Adolfa Hitlera došla na vlast, a Hitler nakon duge političke igre postavljen za kancelara. „Winterhilfswerk“ je bio direktno podređen Josephu Goebbelsu, ministru narodnog prosvjećenja i propagande, a cilj mu je bio učiniti popularnom ideju nacionalsocijalizma. Plakat kojeg je precrtao korčulanski HSP propagira zdravu i "genetski ispravnu" njemačku obitelj, želeći pokazati kako nacisti brinu za dobrobit njemačkog naroda. Pri izradi ovakvih plakata glavni zadatak je bio taj da se žene prikažu u duhu „nacionalsocijalizma“, s ulogom da na svijet donesu što više djece koja bi potom trebala doprinijeti širenju „zdrave“ arijevske „rase“. Od umjetnika se zahtijevalo da na ovakvim plakatima uz mlade, lijepe i zdrave, atletski građene roditelje, moraju prikazati i najmanje četvero njemačke djece, što je na ovom plakatu i učinjeno, a precrtavači s Korčule su za svoje potrebe tek promijenili boju kose muških članova obitelji te maknuli uniformu najstarijem dječaku. Ostalo je gotovo identično nacističkom uzoru, uz primjetno bolju kvalitetu originalnog njemačkog crtača.

Nacistički plakat
Originalni nacistički plakat (IZVOR: motgift.nu)

Ono što bi u današnjoj Europi izazvalo burne reakcije javnosti i što bi naišlo na osudu svih nositelja političkog života, u Hrvatskoj će vjerojatno proći nezamijećeno, što je poprilično jasan pokazatelj koliko još hrvatsko društvo treba raditi na svom europskom putu.

Pojašnjenje smo zatražili kod nositelja HSP-ove liste, Tonija Šaina, upitavši ga tko im je radio plakat kojeg su danas objavili na svojoj Facebook stranici, ali i na glavnoj internetskoj stranici HSP-a. 

„Za plakate se pobrinuo predsjednik podružnice, Vjenceslav Paić Karaga, jer ja za to nisam imao vremena, morao sam se posvetiti županiji“, rekao nam je Šain, inače predsjednik HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije. Kada smo mu objasnili da se radi o nečemu što je vidljiva kopija nacističkog plakata, rekao nam je da on to ne zna i da nije gledao, te nas uputio na predsjednika podružnice.

„Jel' može za po ure“, odgovorio nam je Paić Karaga kada smo ga nazvali na mobitel. Ubrzo je uzvratio poziv i nakon što smo se predstavili i rekli zbog čega ga zovemo, objasnio svoje viđenje.

„Čujte, nemam pojma. Nema ovdi ništa hitlerovskog, ovo je hrvatska obitelj, s grbom i korčulanskom katedralom“, rekao nam je, kratko pozdravio i prekinuo vezu. Nešto kasnije, ponovno nas je kontaktirao ustvrdivši kako nema nikakvog smisla da se HSP „uspoređuje s nacistima i hitlerovcima“.

HSP plakat
Kopija HSP-a (IZVOR: HSP)

„Imam ja svoj tim ljudi koji se bave plakatima već godinama. Nas se ne može uspoređivati s nacistima. Na tom plakatu se jasno vidi šta je nama važno – vjera, Hrvatska i obitelj – nikakav nacizam. Mi nemamo nikakve ljage. Ja se ograđujem, ako je ispalo tako s tim plakatom, mogu se i ispričati za to“, rekao nam je Paić Karaga, objasnivši da on ne želi govoriti o plakatima, nego o programu svoje stranke. 

Inače, Paić Karaga je bio nositelj HSP-ove liste za Gradsko vijeće Grada Korčule na prošlim lokalnim izborima, 2013. godine. Tada je osvojio 6,09 posto glasova, dok je na razini Dubrovačko-neretvanske županije HSP-ova lista prošla još i nešto slabije – u koaliciji s Autohtonom - Hrvatskom strankom prava (A-HSP) dobili su 4,51 posto glasova. Na ove izbore izlaze samostalno, iako su, kako kažu na svom letku, imali koalicijske ponude drugih stranaka, ali u koaliciju nisu ulazili jer su „prepoznatljivi po tome da nisu na prodaju“.

„Projekt koji je pokrenula Hrvatska stranka prava 'HSP-dom svih pravaša' je saživio u punom obliku. U vrlo kratkom periodu mobilizirali smo čitavu županiju i veliki broj istinskih pravaša se vratio u svoj dom jer je osjetio da je podrška HSP-u potrebnija sada više nego ikada. U našem programu na prvom mjestu je interes Hrvatske i svih hrvatskih građana, a oni koji rade protivno interesima Hrvatskog naroda sjede u vladi i debelo su plaćeni od strane Brisela i Washingtona“, stoji na letku, gdje se navodi i kako prema anketama u županiji imaju otprilike devet posto podrške, što im, objašnjavaju, jamči sigurno tri vijećnika u Županijskoj skupštini.

Na istom mjestu pohvalit će se i da im je u zadnjih nekoliko dana podršku dao Roman Ljeljak, kojeg navode kao „istražitelja udbinih arhiva i komunističkih zločina“, Željko Kulišić, predsjednik udruge Hrvatski Domobran te donedavni HDZ-ovac, Zlatko Hasanbegović

"Dragi prijatelji, lijepo je vidjeti pravaško jedinstvo na hrvatskome jugu. Budite primjer i ostalima, čuvajte i promičite starčevićansku misao. Želim Vam izborni uspjeh", poručio je u Hasanbegović prilikom službene podrške listi HSP-a.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: motgift/hsp

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"