MAKEDONSKI MONTY PYTHON: U višestranačkom sustavu raspisali izbore samo za jednu stranku, onu vladajuću

Sonja Stojadinović

17. svibnja 2016.

MAKEDONSKI MONTY PYTHON: U višestranačkom sustavu raspisali izbore samo za jednu stranku, onu vladajuću

Legendarni Monty Python može slobodno skloniti svoje snimke i scenarije nakon što do njih stigne vijest iz daleke Makedonije o posljednjim odlukama makedonske vladajuće stranke. Otkad je makedonski parlament (Sobranie) raspušten, a izbori zakazani za 5. lipanj, vladajuća stranka započela je svoj show.

Naime, prema slovu zakona sve političke stranke koje žele sudjelovati na izborima trebaju Državnoj izbornoj komisiji dostaviti listu kandidata i dopunske dokumente. Za izbore su se „prijavili“ samo vladajuća stranka VMRO-DPMNE te dvije male stranke, Socijaldemokratska partija za Makedoniju (SDPM) i Narodni pokret za Makedoniju (NPM). Na koncu je Državna izborna komisija usvojila kandidacijske liste samo vladajuće stranke, dok su albanske stranke DUI i DPA, zajedno s oporbenim SDSM-om odlučili da ne idu na izbore.

Makedonska izborna komedija tako je počela s jednom strankom samom protiv sebe. S druge strane sada već bivši predsjednik parlamenta, Trajko Veljanovski, otputovao je u Rim zbog tradicionalne proslave svetih Kirila i Metodija, autora ćiriličnog pisma i nonšalantno se odbija vratiti tvrdeći da nema pravnu osnovu da skupi poslanike natrag u parlament.

Nikola Gruevski
Gruevski kaže da želi zasluženu pobjedu, Europa takvu pobjedu, poručuje, neće priznati (FOTO: history-of-macedonia.com)

U suludom intervjuu za France Press, bivši premijer Nikola Gruevski kaže da će nakon izbora 5. lipnja i konstituiranja novog parlamenta, biti organizirani dopunski izbori na kojima će građani imati šansu birati. Nije naveo konkretno što bi birali, koga i kakvi će biti ti dopunski izbori, već samo da on želi zasluženu pobjedu.

Reakcija međunarodne zajednice, posebno Europske unije, bila je oštra, s napomenom da nisu ispunjeni ni osnovni uvjeti za održavanje izbora i da neće priznati vladu koja bi proizašla iz takvih izbora. Nisu ispunjene ni točke iz Pržinskog političkog dogovora kojeg mnogi političari proglašavaju mrtvim, dok drugi traže novi politički dogovor, a treći vraćanje ovog dogovora. Državna izborna komisija je prije tjedan dana izašla sa, u najmanju ruku, smiješnom informacijom da Makedonija ima oko 2,5 milijuna građana, od kojih 1,9 miliona ima pravo glasa.

Ovom informacijom baca se u vodu prebrojavanje glasača na terenu koje je vršila komisija posljednja dva mjeseca. Brojku je komisija dobila iz Ministarstva unutarnjih poslova na osnovu izdanih osobnih iskaznica i putnih isprava, a ne na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih koja spada pod jurisdikciju Ministarstva pravosuđa. Prema makedonskom Zakonu o državljanstvu, državljanstvo izdaje Ministarstvo pravosuđa, a ne Ministarstvo unutarnjih poslova, tako da ova informacija ne može biti relevantna. Dodatni, ali najveći problem za organiziranje legitimnih izbora je činjenica da od 2002. godine Makedonija nije organizirala popis svojih građana tako da ne postoji nikakva točna brojka ni o čemu. Ni koliko točno ima preminulih, rođenih, iseljenih, s pravom na glas, koliko ima Makedonaca, Albanaca, Srba i svih ostalih u državi, koliko su obrazovani, siromašni ili bogati makedonski građani… Ta velika rupa omogućava razne manipulacije u izbornim ciklusima što se tiče izbornog popisa i osoba koje imaju pravo glasa.

Makedonija Trujumfalna kapija
Sve građevine nastale u okviru psihodeličnog projekta "Skoplje 2014" obojane su u prosvjedima (FOTO: Hina)

Nakon ovih se odluka nastavljaju protesti građana koji traju još od prošlog mjeseca, ali s povećanom žestinom i masovnošću. Krenuli su se organizirati i u malim gradovima, dok su Skoplju i u drugim većim gradovima postali svakodnevica, masovni su, a demonstranti jako kreativni. Šarena revolucija nije obojila samo kičerajsku Trijumfalnu kapiju i ostale fasade institucija, već i novu zgradu Ministarstva za vanjske poslove, koja je, naravno, u baroknom stilu. „Nastradala“ je zgrada Makedonske televizije koja je odavno u raljama vlasti, zajedno sa zgradom radija te parlamenta koja je, zbog određene daljine od ulice, gađana svojevrsnim katapultima s bojom. Nijedna zgrada koja je izgrađena u psihodeličnom projektu „Skoplje 2014“, nije pošteđena bojenja. Svi stiroporni spomenici i zgrade iz ovog projekta za demonstrante su simbol pljačke i uništavanja države od strane ove vlasti. Osim povlačenja protupravne abolicije od strane predsjednika Ivanova, demonstranti traže i otkazivanje izbora, vraćanje poslanika u parlament te ispunjavanje svih dogovorenih točaka iz Pržinskog dogovora.

Sutra, 18. svibnja, Ustavni sud će po hitnoj promjeni dnevnog reda, odlučivati o dostavljenoj inicijativi albanske stranke DUI u kojoj se navodi da je odluka o raspuštanju parlamenta neustavna. Ukoliko se odluči da je parlament uistinu protuustavno raspušten, donijet će se mjera o poništavanju te odluke i parlament će se morati sazvati te nastaviti s radom i pritom poništi odluku o izborima zakazanim za lipanj. Na kraju priče može se zaključiti kako su makedonske vlasti prve u povijesti u višestranačkom sustavu raspisale izbore za samo jednu stranku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina