KREĆE SKUPLJANJE POTPISA ZA NOVI REFERENDUM: „Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju“

I.F.

18. svibnja 2018.

KREĆE SKUPLJANJE POTPISA ZA NOVI REFERENDUM: „Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju“

„Pravi je čas da jednom zauvijek začepimo gubicu medijskim zlotvorima i protivnicima jedinstva Crkve i Naroda“, stoji u obrazloženju odluke o izjašnjavanju birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma kojim se ima zabraniti kazneni progon katoličkog klera i vjeroučitelja zbog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. 

Odluku je donijela danas osnovana građanska inicijativa „Zaštitimo svećenike od optužbi za pedofiliju“, iza koje stoji poznati konceptualni umjetnik i sjajni performer sa zagrebačkom adresom, Siniša Labrović, koji baš voli provocirati tamo gdje se ne smije. Tim će povodom sutra, u subotu 19. svibnja, Labrović na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, krenuti u skupljanje potpisa, kada će od 10 do 14 sati održati svoj performans na ovu temu. 

U odluci organizacijskog odbora građanske inicijative „Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju“, koja je danas poslijepodne po njenom koordinatoru Siniši Labroviću, glavom i bradom, dostavljena Lupigi, navodi se i potpuno referendumsko pitanje – „Jeste li za to da se Ustavom Republike Hrvatske zabrani kazneni progon svećenika, biskupa i nadbiskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj, kao i vjeroučitelja zbog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta?“.

Siniša Labrović
Koordinator organizacijskog odbora građanske inicijative „Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju“, Siniša Labrović (FOTO: Privatni album)

Obrazloženje ove građanske inicijative zašto je bitno da se prikupe potpisi, održi referendum s pozitivnim ishodom, a koju potpisuje njen koordinator Labrović, donosimo u cijelosti:

„Katolička crkva u Hrvatskoj institucija je koja je kroz stoljeća bila kamen temeljac hrvatske opstojnosti. Njena vjerska, kulturna, obrazovna, etička, uljudbena, gospodarska, identitetska i svaka druga uloga bila je od ogromnog značaja i luč vodilja za Hrvate u mnogim teškim historijskim zgodama, pa i u Domovinskom ratu i poraću. Zato smo zgroženi napadima na Katoličku crkvu u Hrvata, a koji se koriste nedokazanim tvrdnjama o navodnoj pedofiliji u redovima Katoličke crkve. To je sad već utvrđeni obrazac koji se koristio i u drugim državama ne bi li se naštetilo Katoličkoj crkvi i njenom poslanju na Zemlji. 

Medijski jurišnici protivnika Katoličke crkve skandaliziraju javnost događajima koji su se dogodili, navodno, prije više desetljeća, čime se eventualni zakonski prekršaji otišli u zastaru. Vjerski službenici na taj način gube priliku da se brane, izloženi su teroru optužbi o događajima starima i po nekoliko desetljeća, a da se nitko ne pita o istinitosti tih sjećanja, mada znamo da i o događajima starima nekoliko sati ili dana različiti svjedoci različito svjedoče. 

U krajnjem slučaju, zašto ne bismo vjerovali da su rečeni događaji plod Božje ljubavi čiji je fizički ljudski izričaj prava potvrda iste pred Gospodinom, kako se izrazio jedan fratar praktikant te ljubavi. Tumačenje događaja podložno je i kulturnoj atmosferi i uljudbenoj normativnosti kulturne sredine pa su različite stvari normalne ili nenormalne u različitim vremenima i/ili različitim društvima. Možemo s pravom sumnjati jesu li zbog medijski poticane histerije prenošene iz drugih sredina optužbe pojedinih 'žrtava' svjesno ili nesvjesno isfabricirane. 

Rečeni događaji stavljaju u nezgodan položaj i snage reda i zakona u Hrvatskoj jer mediji insinuiraju da ništa ne žele poduzeti, ili to ne mogu zbog nadmoći Katoličke crkve koja time biva podlo optužena za nedodirljivost. Najpodlije optužbe idu toliko daleko da tvrde da su nadređeni u Crkvi znali za 'pedofiliju' u vrijeme kad se navodno događala, a da nisu ništa poduzimali, ne obazirući se na demantije iz crkvenih krugova, čime se podlo sije sumnja u najviše strukture Katoličke crkve. I dok tisuće pripadnika Katoličke crkve na dnevnoj bazi komunicira s desecima tisuća Hrvata, mediji bez ikakvih zakonski utemeljenih dokaza histeriziraju oko nekoliko 'slučajeva'.

Da bismo prekinuli ovaj val nepravednih i lažnih napada na Katoličku crkvu u Hrvatskoj i osigurali Katoličkoj crkvi i njenim pripadnicima miran rad bez straha da bi se neki akt katoličke ljubavi danas, sutra ili za dvadeset godina mogao medijski fabricirati protiv časti, ugleda i nadljudskog napora koji Katolička crkva svakodnevno ulaže za boljitak Hrvata, mislimo da je vrijeme da kažemo: 'Dosta!' 

Pravi je čas da jednom zauvijek začepimo gubicu medijskim zlotvorima i protivnicima jedinstva Crkve i Naroda. Neka narod odluči vjeruje li u apsolutnu i vječnu nevinost Katoličke crkve i njenih poslanika koji nesebično šire ljubav prema svakom hrvatskom čovjeku, ženi i djetetu. Posebno djetetu, vjerujemo, ugledajući se u Krista koji je govorio: 'Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje'!

U ime Organizacijskog odbora građanske inicijative 'Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju': Siniša Labrović, koordinator.“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay