DAS IST VALTER: Građani Sarajeva reagirali zbog ignoriranja heroja

I.F.

28. rujna 2017.

DAS IST VALTER: Građani Sarajeva reagirali zbog ignoriranja heroja

Nakon što su u utorak navečer članovi Općinskog vijeća Novo Sarajevo donijeli odluku da se sportska dvorana na Grbavici nazove dvorana Novo Sarajevo, na ulazu u dvoranu osvanuo je veliki grafit „Dvorana Gorana Čengića“. Znak je to protesta nezadovoljnih građana koji smatraju da bi dvorana trebala ponijeti ime Gorana Čengića poznatog rukometaša, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća nastupao za reprezentaciju Jugoslavije te klubove Bosna i Crvena zvezda, a ubijen je u lipnju 1992. godine kada je pokušao spasiti svoga susjeda. 

„Šta radite sa tim čovjekom, šta vam on smeta!“, viknuo je tada 46-godišnji Goran Čengić s balkona tog lipanjskog dana, na samom početku rata, vidjevši da neki muškarci, predvođeni „monstrumom s Grbavice“, Veselinom Vlahovićem Batkom, odvode njegovog susjeda Husniju Ćerimagića. Tako barem svjedoče oni koji su prisustvovali tom događaju.

Na te riječi odgovoreno mu je: „E, taman nam i ti trebaš'“. I Čengić i njegov susjed Ćerimagić odvedeni su na Trebević gdje ih je Vlahović obojicu ubio.

Goran Čengić
Goran Čengić u vrijeme dok je nastupao za reprezentaciju Jugoslavije (FOTO: Facebook)

Nevladina organizacija “Gariwo” 2013. godine dodijelila je priznanje Čengiću za građansku hrabrost, nagradu Duško Kondor.

Ideja da se dvorana nazove po Čengiću i tako pokaže da grad cijeni ljudskost kakvu je on pokazao, postoji već devet godina. Tu je inicijativu te 2008. godine podržao i tadašnji, a i sadašnji načelnik Nedžad Koldžo (SDA). Međutim, na sjednici Vijeća 17 vijećnika, predvođeno Strankom demokratske akcije (SDA), glasalo je za ime Novo Sarajevo, dok su vijećnici Naše stranke, SDP-a, Građanskog saveza BiH i Demokratske fronte glasali protiv tog imena, želeći da se dvorana nazove po Čengiću. 

Zašto vijećnici SDA nisu željeli da se dvorana zove po Čengiću nije poznato, a oporbeni vijećnici koji su bili na sjednici tvrde da nisu ponudili nikakvo smisleno opravdanje. Oporba je iskoristila priliku i da podsjeti kako je SDA kumovala i imenovanju škole u jednom sarajevskom naselju po Mustafi Busuladžiću, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata podržavao nacističku propagandu i progon Židova u Sarajevu te je u svojim novinskim esejima podržavao Ustaški pokret. 

Reakciju na ovakvu odluku Vijeća i ignoriranju Čengića, nije trebalo dugo čekati. U maniri legendarnog Valtera već u četvrtak ujutro na ulazu u zgradu je osvanuo veliki grafit, a na ploči ispred centra zelenom je bojom ispisano Goran Čengić. Grafiti su ubrzo uklonjeni, ali s obzirom na reakcije Sarajlija na društvenim mrežama, tu ova priča neće završiti. 

„Uopšte me nije pogodilo, pravo da vam kažem. Drago mi je da se to završilo, a Goran ima od grada Sarajeva kao pravednik priznanje. Da je sav svijet pod mojim nogama i da mi daju ne znam šta, meni je sasvim svejedno, jer njegove oči više neću vidjeti. Za mene je prestalo sunce da sija odavno. Eto, kada ima boljih, neka njima daju. Ima zlonamjernih koji kažu da je Goran niko. Neki dan jedna prijateljica kaže da je Goranov otac bio komunista a ja Srpkinja, pa zato ne daju. Ja kažem da ne mogu to da prihvatim i ne doživljavam to tako, ali ljudi su skloni nepravdi i šta se tu može. To je jedna enigma. Nije mi jasno zašto se njemu ta dvorana ne da. Bio je sportista, bio je junak“, rekla je Čengićeva majka, Nataša Zimonjić-Čengić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/TomislavCvitanusic