LAIBACH ZA LUPIGU O BODLJIKAVOJ ŽICI:  Slovenija je groteskna karikatura velikih, pokvarenih država!

Ivan Kegelj

16. prosinca 2015.

LAIBACH ZA LUPIGU O BODLJIKAVOJ ŽICI: Slovenija je groteskna karikatura velikih, pokvarenih država!

Na bodljikavoj žici koju je Slovenija postavila duž granice sa Hrvatskom svakodnevno ugibaju divlje životinje, dok prvotna namjena žičane barijere - sprječavanje izbjeglica da ilegalno prelaze granicu - nije dala nikakav rezultat, obzirom da izbjeglice već odavno u Sloveniju ne stižu preko takozvanih zelenih granica, nego ih Hrvatska, u okviru dogovora sa susjednom zemljom, prevozi vlakovima. U isto vrijeme, istraživanja javnog mnijenja u Sloveniji pokazuju da čak 80 posto ispitanih slovenskih građana podržava politiku "žilet - žice". Za mišljenje o politici bodljikave žice Lupiga je pitao slovenski umjetnički kolektiv Laibach, iz kojeg poručuju da će Slovenija na kraju, sva umotana u bodljikavu žicu, nadmudriti sama sebe. Evo kratkog razgovora s Laibachom.    

Lupiga: Kakva je to država koja postavlja bodljikavu žicu na svoje granice, odnosno kakav je to svijet koji se od izbjeglica brani bodljikavom žicom? 

Laibach: Paranoidna, egoistična i narcisoidna država, koja izgleda ne razumije istorijsko značenje i zapravo negira postojanje Auschwitza, a koja će na kraju, sva omotana u žicu, nadmudriti samu sebe.  

Lupiga: Mislite li da ulazimo u političko razdoblje koje će biti bitno drugačije od onog u kojem je svijet živio do konca minulog stoljeća? 

Laibach: Živimo u svijetu u kojem postoje paralelne realnosti kao i paralelna budućnost - utopijska i distopijska. Koja od njih će prevagnuti ovisi o svima nama.   

Laibach za Europu bez granica

Lupiga: Jeste li na svom putu u Sjevernu Koreju vidjeli puno bodljikave žice? 

Laibach: Skoro da i ne, osim na granici između Sjeverne i Južne Koreje, gdje je žice toliko da turisti, koje tamo vode sa obje strane, savršeno razumiju da te dvije države ne žive u najboljim, odnosno u prijateljskim odnosima. Bilo bi logično da se takav turistički aranžman uskoro pojavi i na granici između Hrvatske i Slovenije. Nitko se tome više ne bi čudio.  

Lupiga: Kako komentirate rezultate istraživanja javnog mnijenja koji kažu da 80 posto slovenskih građana odobrava postavljanje bodljikave žice?

Laibach: Kao tragične. Kratkovidna nacija, groteskna karikatura velikih pokvarenih država. 

Lupiga: Kakav je Vaš stav prema postavljanju bodljikave žice i spremate li kakav umjetnički akt na ovu temu?

Laibach:  Devetog februara pripremamo tematski koncert u glavnome gradu Europe, u Bruslelu, sa  simfonijskim orkestrom i sa radnim naslovom 'Europa bez granica'. Bodljikava žica mora pasti, kao i granica između Hrvatske i Slovenije!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Laibach