RAZUMOM PROTIV MOLITVE: 'Najnasilniji element društva je neznanje'

Lupiga.Com

8. ožujka 2015.

RAZUMOM PROTIV MOLITVE: 'Najnasilniji element društva je neznanje'

S prvim danom Korizme molitvena inicijativa za zaustavljanje pobačaja krenula je u široku akciju i zaposjela ulaze ispred više hrvatskih bolnica, gdje svakodnevno plaše i uznemiravaju pacijentice. Plan je moliti svih 40 dana Korizme, a njihovo današnje „molitveno bdijenje“ ispred splitskog rodilišta pokvarilo je desetak aktivistica i aktivista iz Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “Cenzura plus”. Iz ove udruge željeli su dati do znanja da postoji i neki drugi Split, a to su iskazali transparentima na kojima je pisalo „Najnasilniji element društva je neznanje" i "Moje tijelo – moj izbor". Sudionici "molitvenog bdijenja" nisu se dali omesti, već su nastavili glasno moliti cijelo vrijeme neočekivane posjete.

Naziv akcije koju je organizirala Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “Cenzura plus” glasio je „Moje tijelo, moja odluka“, a za djelovanje je pomno odabran 8. ožujak – Međunarodni dan žena. Cilj akcije je bio skrenuti pozornost na jedno od najvažnijih prava žena, ono o mogućnosti odlučivanja o vlastitom tijelu, a akcija je nastala kao reakcija na sve češće i glasnije pokušaje pojedinih vjerskih udruga i inicijativa, poput one „40 dana za život” koja uznemirava žene ispred ginekoloških ordinacija, da ugroze davno izboreno pravo žena na pobačaj.

Cenzura plus
„Žene koja se odluče na pobačaj donose vrlo tešku životnu odluku i nije ih potrebno još dodatno traumatizirati akcijama kojima je cilj zabraniti pravo žena na pobačaj" (FOTO: stav.cenzura.hr)

Aktivisti su nosili transparente na kojima se posebno isticala poruka - "Najnasilniji element društva je neznanje". Osim toga zabilježene su i poruke "Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!", "Feministkinje su izborile sva prava koje žene imaju!", "Molitvom za dostupnost kontracepcije, edukaciju u školama i borbu protiv nasilja nad ženama", "8. mart - simbol borbe žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju" i "Moje tijelo – moj izbor".

LAŽNE KLINIKE ZA ABORTUS: Niču po Hrvatskoj i plaše žene da će se ubiti ili umrijeti nakon pobačaja

PRIZIV SAVJESTI ILI OPORTUNIZAM: Prije 20-30 godina najnormalnije su radili abortuse, a sad...

„Ovakva akcija bila je posebno važna u Splitu“, rekla je Blanka Čop iz udruge Cenzura plus objasnivši kako je među 75 posto ispitanika u Hrvatskoj koji podržavaju legalnost pobačaja, najmanje Dalmatinaca, dok je, s druge strane, od 22 posto onih koji smatraju da pobačaj treba zabraniti, najveći broj građana Dalmacije.

Cenzura plus - pobačaj
Zabranom pobačaja povećao broj ilegalnih zahvata koji mogu ugroziti živote žena (FOTO: stav.cenzura.hr)

„Žene koja se odluče na pobačaj donose vrlo tešku životnu odluku i nije ih potrebno još dodatno traumatizirati akcijama kojima je cilj zabraniti pravo žena na pobačaj. Ženama je zakonom zagarantirano pravo na pobačaj, pravo na siguran, legalan i dostupan abortus koji čuva ženske živote. Zabranom abortusa samo se povećava broj ilegalnih abortusa koji su opasni po život žene“, objasnili su aktivisti.

Inače, molitveno bdijenje ispred splitskog rodilišta traje od početka Korzime, i to svaki dan od 6:30 do 18:30 sati. U svojim medijskim istupima objašnjavali su naširoko smisao postojanja inicijative „40 dana za život”, tvrdeći kako je „protunaravno zakonodavstvo“ omogućilo „nesretnim i izgubljenim ženama 'slobodnu' kontrolu nad svojim tijelima“ te uspoređujući pobačaj s modernim holokaustom današnjice, sličnim onome što se u Europi događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

40 dana za život
Plašenje pacijenata u bolnici traje od Korizme, a potrajat će do Uskrsa (FOTO: stav.cenzura.hr)

„Marketinški stručnjaci služeći se lažima, a znamo tko je otac laži, uspjeli su putem medija pridobiti američku i svjetsku javnost za 'pravo' na neograničeni abortus, odnosno zločin“, razmišljanje je ove vjerske inicijative. Kao „argumente“ rado navode uglavnom medicinski neutemeljene informacije koje građanima ponavljaju i lažne klinike za abortuse, o čijoj pojavi je Lupiga svojevremeno prva izvijestila.

Iz Cenzure plus danas su problematizirali i sporni liječnički priziv savjesti, napomenuvši kako smatraju da liječnici ne bi smjeli iskorištavati taj institut, kako bi potom slali pacijentice u privatne ordinacije, koje su nerijetko upravo u njihovom vlasništvu. Upozorili su i da bi se zabranom pobačaja povećao broj ilegalnih zahvata koji mogu ugroziti živote žena. 

„Također, ovom akcijom želimo dati podršku svim ženama, radnicama, aktivistkinjama i feministkinjama koje se svakodnevno višestruko bore na radnim mjestima, na tržištu rada, u svojim domovima, u javnoj i privatnoj sferi za svoja ženska ljudska prava. Ujedno ova akcija predstavlja čestitku ženama za 8. mart i upozorenje cijelom društvu kako stečena prava treba čuvati, a za sva ostala se zalagati jer borba za žensku emancipaciju još traje“, zaključila je Čop.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: stav.cenzura.hr