IZVANREDNA SJEDNICA VIJEĆA FILOZOFSKOG: Dosta je bilo institucionalnog nasilja

P.V.

21. studenog 2016.

IZVANREDNA SJEDNICA VIJEĆA FILOZOFSKOG: Dosta je bilo institucionalnog nasilja

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) sazvalo je danas prvu izvanrednu sjednicu da prekinu višemjesečnu krizu upravljanja fakultetom koja je, smatraju, izazvana opstrukcijom demokratskog odlučivanja na fakultetu, institucionalnim nasiljem i samovoljom pojedinaca. Na sjednici je zato smijenjen vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac, a za novog vršitelja dužnosti predložen je Neven Budak o čemu će se tražiti hitno očitovanje Senata Sveučilišta – u roku od osam dana.

„Dovedeni u situaciju da zbog opstrukcije od strane v.d. dekana sami aktivno poduzmemo korake za rješavanje krize upravljanja, članovi Vijeća u skladu s meritornim mišljenjem pravnih stručnjaka, pravnim mišljenjem Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i temeljem gotovo 300 potpisa koji izražavaju volju nastavnika FFZG-a učinili smo sve potrebne proceduralne korake da se ovom sjednicom napokon uspostavi normalno funkcioniranje fakulteta“, rekao je novinarima, dok je sjednica Vijeća još trajala, Dean Duda redoviti profesor i član Vijeća FFZG-a. Za to vrijeme donijeta je odluka i o pokretanju izbora novog dekana fakulteta prema uvriježenoj proceduri propisanoj statutom FFZG-a prema kojem bi novi dekan trebao biti izabran u roku sljedeća tri mjeseca.

FFZGPokrenut je izbor novog dekana FFZG-a koji bi, prema Statutu fakulteta, trebao biti imenovan u roku od sljedeća tri mjeseca (FOTO: Hina)

Sjednici je prisustvovalo 60 od 89 članova fakultetskog vijeća koji su jednoglasno usvojili deklaraciju o upravljanju FFZG-om kojom se određuje pravni okvir i sadržaj kojim se omogućuje razrješenje višemjesečne krize na FFZG-u. Osim v.d. dekana koji je smijenjen zbog opstrukcije rada Vijeća, odluka koje su dodatno produbile krizu na fakultetu i prijetnji kaznenim prijavama koje je uputio pojedinim članovima Vijeća, opozvani su i predstavnici FFZG-a u Senatu Sveučilišta, a izabrani novi članovi će „točno, pravodobno i istinito informirati članove Senata o stanju na fakultetu“, rekao je okupljenim novinarima Duda i dodao kao će Vijeće raspravljati i glasati i o svim redovnim točkama dnevnog reda koje su vezane uz uobičajene akademske poslove poput organizacije nastave, a koji su već treći mjesec na čekanju zbog nezapamćene krize koja prijeti popunom blokadom fakulteta.

„Zbog krize upravljanja i minimuma demokratske volje trebalo je odluči da sjednicu treba sazvati. Takva bi odluka bila u skladu sa statutom i boljom akademskom praksom, i mi smo do sada poslali nekoliko zahtjeva za sazivanje sjednice , ali na sve su se te zahtjeve u upravi oglušili“, zaključio je Duda.

Ovlasti Vijeća v.d. dekana radije je predao rektoru Damiru Borasu i Senatu Sveučilišta pa je tako nedavno postavljena i infrastruktura izvanrednih izbora za Studentski zbor FFZG-a koji će biti održani u naredna dva dana, a bez ijednog odabranog predstavnika studenata FFZG-a iako bi ih prema zakonu trebalo biti po troje u izbornom i u žalbenom povjerenstvu.

Vijeće je danas uputilo i otvoreno pismo ministru znanosti Pavi Barišiću s upozorenjem kako sutra, u utorak 22. studenog, ističe zakonski rok od 60 dana od podnošenja zahtjeva za upravnim nadzorom nad Odlukom o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Vijeću fakulteta.

„Smatrajući neprimjerenim dosadašnje odgađanje donošenja odluke koja bi Filozofskom fakultetu omogućila izlazak iz krize upravljanja, dan prije isteka zakonskog roka za donošenje odluke, a sukladno čl. 101 st. 2. Zakona o općem upravnom postupku, ovim pismom pozivamo Vas da se hitno objavi nalaz upravnog nadzora nad odlukama Senata", stoji u pismu koje potpisuje Vijeće FFZG-a koje upravo ovu, spornu odluku, drži uzrokom institucionalne krize na fakultetu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".