BUNT U MAKEDONIJI: Građani revoltirani amnestiranjem političara osumnjičenih za korupciju

Sonja Stojadinović

14. travnja 2016.

BUNT U MAKEDONIJI: Građani revoltirani amnestiranjem političara osumnjičenih za korupciju

Iz Skoplja izvještava Sonja Stojadinović

Otkako je Ustavni sud Makedonije, prošlog mjeseca, donio odluku da je Zakon o pomilovanju neustavan jer isključuje mogućnost za pomilovanje osoba koje su pod istragom ili osoba koje su osuđene za izborni kriminal, silovanje i pedofiliju, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov podržao je svojevrsno uništavanje države. U utorak, 12. travnja donio je odluku da abolira sve osumnjičene koji su pod istragom Specijalnog javnog tužiteljstva (SJO) zbog sumnji na izborni kriminal.

Taj je popis poprilično dugačak i uključuje čak 56 osoba, među kojima je popriličan broj aktualnih i bivših političara, a tu je i nekadašnji šef Uprave za sigurnost i kontrašpijunažu (DBK), Sašo Mijalkov, inače bratić sad već bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Već istog dana nakon donošenja ovog akta, narod je izašao na ulice Skoplja protestirajući protiv ove odluke.7

Makedonija protesti
Demolirana zgrada (FOTO: Lupiga.Com)

Prosvjed je počeo ispred zgrade Specijalnog javnog tužiteljstva kao znak podrške njihovom radu, a nastavio se ispred Ureda predsjednika koji se nalazi u strogom središtu grada. Prosvjednici su predsjedničku zgradu zasuli jajima, a potom su krenuli do sjedišta vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Ljudi koji su se sakupili bili su raznih dobnih skupina, a kod svih se jasno isticao revolt. Svi su imali isti zahtjev – ostavka Ivanova. Samo nebo zna koliko je te večeri zapaljeno fotografija makedonskog predsjednika, kojeg se proziva za poltronski potez. Posebno zanimljiva je bila gesta mlade djevojke koja je tijekom prosvjeda obrisala policajca, netom pogođenog jajetom. Njen je potez izazvao salve pozitivnih reakcija među prosvjednicima. 

Gjeorge Ivanov
Tko zna koliko je predsjednikovih slika zapaljeno (FOTO: Lupiga.Com)

Za razliku od protesta koji je održan dan ranije, ovog puta su, osim jaja, na Ured letjele kamenice i baklje. Na licu mjesta vidjeli smo da su najagresivniji bili pripadnici nekih navijačkih skupina, koji su bili među demonstrantima. Od samog početka bila je vidljiva njihova želja da isprovociraju sukob i u tome su na koncu uspjeli.

Naime, oko dvije tisuće prosvjednika malo dalje se sukobilo s policijom. Na putu prema parlamentu (Sobraniu) probili su kordon policije, koji nije bio dovoljno čvrst, a kada su stigli ispred parlamenta policija nije dozvolila da prosvjednici krenu prema središtu vladajuće stranke zbog čega je došlo do tučnjave dijela prosvjednika s policijom. Tu su, naime, reagirale specijalne policijske snage, koje su do tada mirno stajale u pozadini.

Makedonija protesti
Uhićenja kod VMRO-a (FOTO: Hina)

Loša organizacija policije omogućila je huliganima da do kraja demoliraju Ured predsjednika. Palio se uredski namještaj i demolirala fasada Ministarstva pravosuđa koje se nalazi odmah pored Ureda. Na koncu je uhićeno 13 osoba, a danas su svi pušteni na slobodu uz prekršajne prijave.

Kako to i obično biva u Makedoniji, vladajuća stranka brzo je organizirala kontraproteste i prosvjednike je autobusima dovela iz nekoliko makedonskih gradova. Oni su prosvjedovali ispred parlamenta, a onda su se prebacili ispred sjedišta najveće opozicijske stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), kako bi izrazili protest zbog pomilovanja lidera ove stranke, Zorana Zaeva, koji je bio osumnjičen u aferi „Puch“.

Makedonija protesti
Građani pred kordonom policije (FOTO: Hina)

Protesti su se nastavili i danas, opet ne u mirnijem tonu. Atmosfera u Makedoniji ponovno je uzavrela. Građani su još masovnije izašli na ulice, policija je bila bolje organizirana i došlo je tek do pojedinačnih sukoba nekolicine prosvjednika s policijom, koja broji četiri povrijeđena službenika.

Prosvjedovala se ispred Sobrania, a u jednom trenutku policija je demonstrante potisnula prema zgradi vlade. Koristili su i vodene topove nakon čega su se prosvjednici razišli. I opet su najveće probleme pravili infiltrirani pripadnici navijačkih skupina, čija je uloga da izazovu policiju da krenu na sve prosvjednike. 

Makedonija protesti
Danas je policija bila bolje organizirana (FOTO: Hina)

Međunarodna zajednica oštro je reagirala na odluku predsjednika Ivanova, koji se opravdava tvrdnjom da je „samo želio pomiriti sukobljene strane“, dok je iz Sjedinjenih Američkih Država stigla poruka kako bi ovaj potez mogao zaštiti korumpirane političare.

Gjeorge Ivanov
Čovjek čija se ostavka traži (FOTO: Hina)

Već od ranije pod znakom pitanja su i prijevremeni parlamentarni izbori, koje su vladajuća stranka VMRO-a, oporbeni socijaldemokrati te dvije vodeće albanske stranke dogovorile za 5. lipanj. Zemlja je u svojevrsnoj političkoj blokadi, a od siječnja je vodi tehnička vlada. U međuvremenu protesti su najavljeni i za sutra.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina