RIGANJE VATRE: Kako su hrvatski katolici reagirali na ispriku nadbiskupa Uzinića homoseksualnim osobama?

Ivor Fuka

19. svibnja 2021.

RIGANJE VATRE: Kako su hrvatski katolici reagirali na ispriku nadbiskupa Uzinića homoseksualnim osobama?

Loše! Ukratko bi glasio odgovor na pitanje postavljeno u naslovu. Onako kako hrvatski „katolici“ znaju bijesniti na papu Franju kada se drzne govoriti nešto što se ne uklapa u vjerske dogme kakvima ih je naučio hrvatski kler u posljednjih 30 godina, tako su sada zaskočili i nadbiskupa Matu Uzinića. 

A što je to koadjutor Riječke nadbiskupije zgriješio u očima katoličkog puka poznatog po tome da se u religiju i nogomet razumije bolje od papa i selektora, kao i po tome da se slijepo drži one „ljubi bližnjeg svoga“? Nadbiskup Uzinić, naime, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) zamolio je oprost od homoseksualnih osoba koje se osjećaju odbačene od Crkve te izrazio žaljenje jer još uvijek ima katolika koji se ne slažu s duhom pobudnice „Amoris laetitia“ u kojoj se kaže: „Dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju (…) poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te (…) pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja“. 

UZ IDAHOBIT: „Danas je homofobija daleko organiziranija nego onda kad smo započele borbu“

NEOČEKIVANI POTEZ: Strašno velik korak za Rimokatoličku crkvu u Hrvatskoj

I bio je tu nadbiskup u pravu, jer da takvih katolika nimalo ne nedostaje pokazalo se odmah čim su njegove riječi dospjele u medije. „Najbolji primjerci“ domaćih vjernika smjesta su zgrabili svoje mobilne telefone i pohitali na Facebook da pronađu profil nadbiskupa Uzinića i saspu mu u lice sve što ga ide. Oni vrliji i spretniji otišli su i korak dalje pa su mu očitali nekoliko religijskih lekcija da ga poduče kad već to nitko nije učinio na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu, gdje je Uzinić studirao i dobio licencijat iz crkvenog i građanskog prava. S obzirom da je u svojoj isprici od koje je mnogima proradila žuč nadbiskup dodao da posebno žali jer u Hrvatskoj danas postoje oni koji misle „da Kristu i Crkvi služe diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba“, mnogi su mu dobronamjerno objasnili kako on ne razumije da su homoseksualci bolesni i perverzni.

„Katolička Crkva će se raspasti zahvaljujući takvima kao što ste vi. Nažalost, takvi kao vi napreduju unutar Crkve, oni koji tumače Riječ Božju na svoj način da bi se svidili ljudima. Nadbiskupe, ne pravi zlatno tele da bi se svidio ljudima. Bog je samo jedan... Kršćanstvo je oduvijek imalo neprijatelje i progonitelje, i preživjelo je. Mnogi su ljudi(Sveci) umirali za kršćanske vrijednosti, a danas su 'pastiri' poput Uzinića u mišjoj rupi“, tako je nadbiskupu Uziniću poručio izvjesni Mate, javnosti očito slabo poznati teolog s navodno završenim splitskim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Papa Franjo i nadbiskup Uzinić
Nadbiskup Uzinić i "onaj izdajica,vrag presvucen bijelo sto stoluje u Vatikanu" (FOTO: Facebook/Mate Uzinic)

Uobičajeno, objave nadbiskupa Uzinića na Facebooku imaju dvadesetak komentara, u rijetkim slučajevima i nešto više, međutim ispod isprike homoseksualnim osobama, nakotilo ih se gotovo 800. Sve vrvi od pravopisnih pogrešaka, koje na ovom mjestu nećemo ispravljati, Neki od njih su prepuni mržnje, a njih nećemo spominjati. Dio komentara su ostavili i oni koji su željeli podržati ovakav, za hrvatske prilike, neobičan istup ili nadbiskupa obraniti od horde pobješnjeli vjernika. 

No, većina su oni koji Uziniću žele dati dodatno teološko obrazovanje ili ga prosvijetliti tako da shvati da je homoseksualnost bolest i zlo. Među takvima je i slavonski veterinar o čijem smo ekstremizmu već pisali na Lupigi, a ime mu iz higijenskih razloga nećemo spominjati. On je „ocu nadbiskupu“ zadao domaću zadaću. Baš tako – „domaću zadaću“. Da kad već zastupa takve stavove po pitanju homoseksualnosti neka izvoli pročitati propovijed, pardon „nagovor“, koji mu je ostavio u komentarima pa možda odmah dobije želju „skoknuti na ispovijed“. Jedan drugi neće trošiti vrijeme na propovijedi već će odmah direktno nadbiskupu objasniti da svi znanstvenici misle da je homoseksualnost bolest, ali „zbog političkih pritisaka“ to ne smiju govoriti, iako misle isto što su mislili i prije. 

„Krscaninu je boriti se za svoju custocu, ali rasvjetliti i druge..inace nema veze s krscanstvo“, prekorila je Uzinića jedna Ivanka iz Splita, inače glasačica HDZ-a, koja se pohvalila kako splitskim krizmanicima drži poduke na temu spolnosti te da je zbog toga i odslušala „neke Biblijske predmete“ na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Neki njen „kolega“ upozorit će nadbiskupa, nazivajući ga podrugljivo „majstore“, da ponovno pročita Bibliju i „razne objave svetaca“.

Pojedini su izrazili sumnju u nadbiskupovo „Krist(i)janstvo“, smatrajući da je prava dužnost pastve da opomene „brata koji je u grijehu“, odnosno „homoseksualca koji je seksualno aktivan“. Stanoviti Mario nadovezat će se s ipak nešto „pomirljivijim“ stavom. Naime, on se zalaže da se ne mrzi homoseksualce, nego da se mrzi njihov grijeh.

Evo i još jedne poduke: „Ma koja 'homofobija'? Pa taj izraz je smislio HOMOGAYSKI lobi kako bi mogao bez protivljenja normalne javnosti javno širiti svoj nastrani aktivizam“. Tu je lekciju nadbiskupu očitao nitko drugi nego „slavni“ don Anđelko Kaćunko koji već nekoliko desetljeća odašilje otrovne strelice prema brojnim društvenim skupinama. On kaže da treba razlikovati nastrano od bolesnog, ali da je oboje „izlječivo“ pa će zavapiti: „Gdje je ta silna homofobija“; ne prepoznajući je u svojim komentarima u kojima homoseksualnost uspoređuje s nekrofilijom i koprofilijom. Ipak, sam će dati odgovor na svoje pitanje – postoji tek nekoliko pojedinaca koji samo malo žešće reagiraju na „homoteror“. 

Molitva
Mnogi će moliti za spas nadbiskupove duše (FOTO: Lupiga.Com)

Jedan od komentara koji je dobio veći broj lajkova kaže sljedeće: „Posteno pd vas.Skinuli ste sami sebi titulu i govorite kao sekularni podupiratelj gay pride povorki. Objasnite samo onoj jadnoj djeci koju vode sa sobom ,zasto moraju gledati gole ,odrasle muskarce u sado mazo koznim bikinijima i lancima ? Zar to nije zlostavljanje nevine djece? Najcesce vode djecake.“ U kasnijoj replici ista osoba, čija je profilna fotografija prepuna Isusovih slika, istaknut će da bi se Uzinić trebao ispričavati „stvarno ugroženima“.

I mnogi drugi su od nadbiskupa Uzinića zahtijevali da se ispriča. „A da se gospodine Uziniću,sada ispričate i nama zbog svojega 'ispričavanja njima'“, pita se jedan komentator, dok drugi umjesto pitanja prelazi na djelovanje: „Ovim putem se i ja u Vaše ime ispričavam svim dragim katolicima koji su indirektno ili direktno povrijeđeni s Vašom objavom“. Na desetke nezadovoljnika odlučio je također djelovati pa su najavili da će se moliti za spas nadbiskupove duše

Jedan komentator se čudom čudio kako to, ako je homoseksualnost normalna, da ona nikad nije zabilježena kod životinja nego samo kod ljudi. Upozoren da to nije istina i da je prije pisanja komentara mogao guglati pojam „homoseksualnost u životinjskom svijetu“, posegnuo je za neoborivim argumentom. Naime, živi na selu već 50 godina među životinjama i „takovo ponašanje“ nikad nije uočio. Stoga zaključuje da nikakvo guglanje njemu nije potrebno,

Neki će nadbiskupu reći neka ide u protestante, a Ante u trenirci Hajduka skresat će mu u lice: „Biskupe Mate, vi ste pravi moderni rektalni alpinist! Imat ćete odličnu klerikalnu karijeru“. Jedna djevojka u majici HOS-a s natpisom „za dom spremni“ ima i vrlo uvjerljivu teoriju kako to da se uopće nadbiskupu dogodilo da ovako govori. „Počelo je s izbacivanjem blagoslovljene vode iz crkvi. Od blagoslovljene vode zaziru demoni. I mnogi biskupi isto tako“, primijetit će nadahnuto.

Neki će napasti Rijeku tvrdeći da je Uziniću upravo tamo mjesto kad šalje ovakve poruke, dok će drugi spremno stati u obranu Rijeke, postavljajući, kao dokaz da i „tamo ima normalnih“, video na kojem pripadnici Armade pokušavaju zapaliti LGBT zastavu na riječkoj Gradskoj vijećnici. Drugi će staviti i fotografiju jučerašnjeg pokušaja skidanja zastave duginih boja ispred zagrebačke „džamije“ uz poruku „Mate na aparatima“. A treći će mu dobaciti „idi bre leči se“, jer jasno je kao dan, ako nadbiskup ovako razmišlja onda mora da je Srbin.

Bože iz Dortmunda sav se zacrvenio od srama pa kaže: „Sramim se kao katolik čuti i čitati ovakav oblik praznovjerja, osuđujem Vašu izjavu i stav, odbacujem ga kao demosko dijelo jer ste opsjednuti sa stotinu đavala, erapija je Sveto Pismo preporučujem je i Vama.“ Njegova „kolegica teologinja“, Anđelka iz Züricha nadovezat će se ovim riječima: „Strašno znači bit će kao i kod nas vjenčavati istospolne brakove i davati posvajanje djec“.

Krunica
Neki će nadbiskupu reći neka ide u protestante (FOTO: Lupiga.Com)

Izvjesni don Stjepan napisao je kako su „hemofilija i antifašizam riječi iz iste kuhinje“, a potom se ispravio da ipak nije hemofilija iz te kuhinje, nego homofobija. 

Dakle, shvatili ste o čemu se radi. Ukoliko niste, evo još hrpe „teoloških“ komentara pod objavom nadbiskupa Uzinića, a to je tek samo malo dijelić onoga što se tamo nalazi: „Neka vam se Bog smiluje“; „Pomolite se da Duh Sveti siđe na vas i da vam rasvijetli pamet da shvatite silinu zla koje opravdavate“; „Vi ste stavili prste u žrvanj suvremenih mediokriteta i činite loše za Crkvu jer relativizirate pa i opravdavate gnusan grijeh“; „Sram vas bilo, biskupe!“; „Ne bojite li se vi Bozjeg Suda?“; „Cijeli život smo učeni da nismo jednakiji a sad odjednom treba pogibati glavu pred osobama koje žele status iznad statusa“; „Poštovani mons. Uzinić, uhvatite se Biblije i Crkvenog nauka koji je sažet u Zakoniku kanonskog prava i Katekizmu Katoličke Crkve, a pustite se enciklika i raznih apostolskih nagovora pape Franje“; „Svrstavate se na stranu grijeha“; „Preuzvišeni i oče biskupe, kao vjernika boli me Vaša izjava“; „Sutra ce blagoslivljati pedofilsku ljubav a za koju godinu poligamiju, a nakon toga ljubav sa zivotinjama“; „Moja preporuka da pročitate katekizam katoličke crkve iznova“; „To sto ste biskup vise nikom nista ne znaci ako ne postujete vi nas a ne mi vas, ako nas upozoravate na to da nas zdrav razum nije zdrav“; „Neznam kome služite, makar slutimo... možemo Vam poručiti, prokužili smo Vas uz providnost Duha Božjega koji je u nama. Molimo za Vaše prosvjetljenje istim tim Duhom“; „Bože sačuvaj od ovakvog biskupa. Bolje vam je da se pokajete, dok još imate vremena, da evangelizirate i budete pravi Kristov svećenik.“; „Nasi pastiri su izgubili na iskrenosti, ali ne i na odgovornosti pred Gospodinom. Moramo za njih moliti i postiti.“; „Vi prvi kao i onaj izdajica,vrag presvucen bijelo sto stoluje u Vatikanu, prijestolnici pedofilije i homoseksualaca ne sluzite Isusu“; „Nazalost ovaj je skrenuo sa krscanskog puta“; „Hoće li Mate podržati gay friendly Možemo, antikriste i masone?“.

Posebna su vrsta oni koji su se u ovoj, kao što vidite, nadasve argumentiranoj raspravi priklonili taktici whataboutisma. Tako jedan pita kad će nadbiskup progovoriti „o progonjenim kršćanima i o paljenju crkava diljem svijeta“? Drugi se pita što ne „brani“ djecu iz domova na koje su se okomili homoseksualci koji bi da je posvajaju, a treći biskupima zamjera što šute kad se proganja „katolika Thompsona“ i „katolike koji su bili pripadnici HOS-a“, dok četvrti nadbiskupu zamjera što umjesto o ovome nije govorio o autizmu. I već spomenuti don Kaćunko ima svoje „zašto“. On će se upitati zbog čega biskupi šute u „koronaobmani“. Nadbiskup se Uzinić, očekivano, nije oglašavao na ove komentare.

Za kraj recimo i to da su neki pozvali i sve „pravovjerne katolike“ da uskrate svoje donacije i „svaki oblik logističke potpore“ Uzinićevoj biskupiji dokle god taj „heretik njome vlada“. Uglavnom teško je ne zaključiti kako je ona floskula „veći katolici od Pape“ iskovana upravo na hrvatsku sliku i priliku. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Mate Uzinic

 

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga