SKANDALOZNE PORUKE: Kolinda, ne želimo svi odgovarati za taj ratni zločin!

Lupiga.Com

24. studenog 2017.

SKANDALOZNE PORUKE: Kolinda, ne želimo svi odgovarati za taj ratni zločin!

Organizacija "Documenta - Centar za suočavanje prošlosti", koja se bavi utvrđivanjem istine o ratnim zločinima, oštro je reagirala i osudila poruku koju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila povodom promocije knjige „General Praljak“. Promocija je održana 21. studenoga u Zagrebu i bila je dovoljno važna da svojom pažnjom i porukom u njoj sudjeluje i predsjednica države.

"Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod", poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tom prigodom.

Organizacija Documenta reagirala je, jer smatra da je ovdje, između ostalog, na stvari "nedopustiv pritisak na djelovanje suda tjedan dana prije objavljivanja pravomoćne presude u postupku u kojemu se sudi i Slobodanu Praljku (jer je svaka presuda osim oslobađajuće unaprijed proglašena nepravednom)".

Nadalje, Documenta smatra da je predsjednica demonstrirala "prijezir spram prvostupanjske presude haškog sudišta (koje je i hrvatsko sudbeno tijelo). Podsjetimo, prvostupanjskom presudom Slobodan Praljak osuđen je na dvadeset godina zatvora. U obrazloženju presude stajalo je da je odgovoran "za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1991. do 1994. godine“, temeljem udruženog zločinačkog pothvata koji je doveo do "sustavnog protjerivanja Bošnjaka putem ubojstava, iseljavanja, uništavanja imovine, zlostavljanja, zatočenja civila u zatvorima i logorima u Ljubuškom, Dretelju, Gabeli, Helidromu…".

Iz Documente napominju i da predsjednica ne razumije "sadržaj vlastite, temeljne ustavne obveze (iz članka 94.) da 'predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji inozemstvu', jer svojim stavom Hrvatsku kao državu dovodi u poziciju jedne od stranaka u sudskom postupku za ratne zločine". Ne tako davno, podsjeća Documenta predsjednicu Kitarović, "državni su organi predlagali da se Hrvatskoj u Haagu prizna status 'prijateljice suda'."

Upozoreno je, također, na predsjedničinu "zahvalnost" Slobodanu Praljku za "obranu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije". Documenta primjećuje da Kolinda Grabar Kitarović pritom uopće ne spominje treću stranu u sukobu, onu bošnjačku, iako su baš zbog žrtava na bošnjačkoj strani Praljak i ostali bili osuđeni na teške zatvorske kazne.

"Ovakav - u najmanju ruku neodgovoran - postupak najviše hrvatske državne dužnosnice zaslužuje ne samo najoštriju osudu, koja je do sada u javnosti izostala, nego i ozbiljno propitivanje njezinog cjelokupnog djelovanja", zaključuje Documenta. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com