SOLIDARNOST IDE DALJE: Dirljiva priča koju je na svoj 101. rođendan pokrenula velika Desa Baković

I.F.

19. lipnja 2018.

SOLIDARNOST IDE DALJE: Dirljiva priča koju je na svoj 101. rođendan pokrenula velika Desa Baković

Rijetki su ljudi poput Dese i Jerka Bakovića. Proslavljajući svoj 101. rođendan Desa Baković je u travnju još jednom pokazala svoju ljudskost, osobinu koja ju je pratila cijeli život. Naime, na taj je dan donirala obiteljski stan vrijedan 600.000 kuna kako bi se s tim sredstvima stipendiralo školovanje siromašne djece iz nerazvijenih sredina, uglavnom s Korduna i Banije. 

„Sredstvima koja je poklonila Desa Baković trenutno se financiraju potrebe 31 djeteta, a djeca dolaze iz 20 različitih sredina, i to većinom sela i općina na Kordunu i Baniji te rubnim područjima prema Lici i Gorskom kotaru, ali i iz Međimurja, Slavonije, Rijeke i Zagreba“, objasnit će nam Ivan Blažević, tajnik zaklade Solidarna u sklopu koje djeluje i Fond Desa i Jerko Baković.

Životi ovo dvoje supružnika bili su obilježeni humanošću. Za vrijeme rata Desa i Jerko Baković, inače brat slavnih heroina Rajke i Zdenke Baković koji je također zajedno sa sestrama djelovao kao komunistički ilegalac tijekom Drugog svjetskog rata te kasnije bio zarobljen u jasenovačkom logoru, učestalo su slali humanitarnu pomoć u zaraćena područja, a nakon rata su financijski pomagali školovanje djece iz područja opustošenih ratom. Ratnih godina prikupljali su pomoć ne samo u hrani, nego i u odjeći i lijekovima, a Jerko je već tada došao na ideju da se obiteljski stan proda i novac od prodaje usmjeri u humanitarni rad. Prije osam godina Jerko je preminuo, a njegova supruga ove je godine realizirala njegovu ideju. 

„Naš Fond Desa i Jerko Baković ciljano pribavlja opremu, knjige, odjeću te dodatne oblike poduke i psihosocijalne podrške u skladu s potrebama svakog pojedinog djeteta kojeg stipendiramo, a namjera je organizirati i tematske radionice razmjene znanja i razvoja socijalnih vještina za sve stipendiste. U tome namjeravamo usko surađivati sa savjetnicima i savjetnicama te obiteljima svakog djeteta. Želimo da priča o plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog supruga Jerka nadahne i potakne sve nas u zaštiti dječjih prava na kreativnost i obrazovanje kroz Fond kao trajan izvor podrške najmanjima među nama“, kaže nam Blažević dok se bavi posljednjim pripremama za novi korak u djelovanju ovog Fonda. Naime, u srijedu 20. lipnja, zaklada Solidarna organizira Solidaran koncert kojim će se pokušati prikupiti sredstva kako bi se stipendiranje djece nastavilo.

„Cilj stipendija je financirati razvoj i školovanje djece na četiri godine, da ih se isprati u njihovu školovanju. Problem je što su sredstva koja je Desa donirala dovoljna tek za dvije godine stipendija, tako da smo sada započeli prikupljati sredstva za osiguranje i naredne dvije godine“, objašnjava nam plan tajnik zaklade. U planu, osim sutrašnjeg koncerta, imaju i aktivno pristupanje potencijalnim donatorima te kvartalno organiziranje događaja na kojima će se prikupljati sredstva za stipendiranje djece. U Solidarnoj žele da i za 30 godina Desu Baković pamte kao osobu koja ih je inspirirala i svojom donacijom utemeljila Fond koji će poživjeti dok god će za njim biti potrebe.

Na sutrašnjem koncertu koji počinje u 18 sati u zagrebačkom kinu Europa svirat će SO DO orkestar i Pavle Miljenović Jazz Quartet

Sustav orkestara djece i omladine, odnosno SO DO orkestar El Sistema Hrvatska provodi program društvenog razvoja djece i mladih kroz glazbu, kao sredstvo postizanja društvenih promjena. Ideja El Sistema nastala je u Venezueli sedamdesetih godina prošlog stoljeća i do danas se proširila cijelim svijetom. Djecu se, osim ljepoti glazbe, uči i odgovornosti, predanosti, toleranciji i ustrajnosti, uz poticaje da kvalitetno provode svoje vrijeme, uz druženje i veselje, kao dio orkestra. Voditelj SO DO orkestra je poznati hrvatsko-venezuelanski muzičar Ricardo Luque kojeg mnogi pamte iz vremena djelovanja u bendu Cubismo.

Uz SO DO orkestar nastupit će i Pavle Miljenović Quartet, u kojem sviraju vrhunski domaći jazz muzičari mlađe generacije. Kvartet čine Pavle Miljenović na gitari, Mario Bočić na saksofonu, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima, a ulaznica za koncert, odnosno dobrotvorni prilog iznosi 100 kuna, dok je za djecu mlađu od 12 godina ulaz besplatan. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa ili putem online sustava za doniranje Solidarne ili virmanskom uplatom uz opis plaćanja „SOLIDARAN KONCERT“ na IBAN HR7323900011100948072.

Solidarni koncertSolidarnost počinje susretom (ILUSTRACIJA: Zaklada Solidarna)

„Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da sebi uljepšaju ulazak u ljeto Solidarnim koncertom, a kupnjom ulaznice uljepšaju i olakšaju školovanje djece koju stipendira Fond Desa i Jerko Baković“, poručuju iz Solidarne.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist/Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"