LUPIGA U PODROOMU: Tema sukob interesa i korupcija – gosti Nataša Novaković i Ilko Ćimić

I.F.

6. veljače 2020.

LUPIGA U PODROOMU: Tema sukob interesa i korupcija – gosti Nataša Novaković i Ilko Ćimić

Prošlu godinu Lupiga će pamtiti po velikom iskoraku. Naime, 2019. godine smo se upustili u realizaciju studijske televizijske emisije u vlastitoj produkciji. S vrlo skromnim budžetom, u doslovce podrumskim uvjetima, zbog čega smo emisiju i nazvali Podroom, složili smo maleni studio i krenuli u emisijama ugošćavati ljude koji imaju što za reći o temama koje su nas zanimale i za koje smatramo da su bitne za današnje društvo, a ne medijski „atraktivne“. 

S „proizvodom“ smo na koncu zadovoljni, a svih šest do sada snimljenih emisija, koje je vodio Lupigin Saša Kosanović, emitirano je na riječkom Kanalu Ri. U narednim danima ćemo ih putem Lupiginog YouTube kanala prezentirati i našim čitateljima pa stoga na ovom mjestu koristimo priliku kako bi vas pozvali da se pretplatite na naš YouTube kanal

PRETPLATI SE NA LUPIGIN YOUTUBE KANAL

U ovoj emisiji Lupiga je ugostila Natašu Novaković, predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te novinara Ilka Ćimića. S njima smo razgovarali nedugo nakon niza političkih pritisaka na Novaković, među kojima je svakako najznačajnija bila tiskovna konferencija premijera Andreja Plenkovića na kojoj se oštro okomio na Povjerenstvo, a koji je već ranije tražio izuzeće Nataše Novaković.

„Mi smo se već nažalost navikli na to, ali nas to nije pokolebalo. Mi svoj posao radimo profesionalno i radimo ga u skladu sa zakonom. I mislimo da ga radimo dobro. Dužnosnici uvijek mogu smatrati da ga ne radimo dobro, ali postoji način. Ako neko tijelo nije donijelo dobru odluku, postoji put, imate upravnu tužbu, dignete je i idete dalje. Definitivno ne mislimo da je način da se sazove presica na kojoj se proziva nekoga da je politički instrumentaliziran“, osvrnula se na ovu temu Nataša Novaković, zaključivši kako Povjerenstvo apsolutno nije politički instrumentalizirano.

Upozorila je i kako najavljenu promjenu zakona, kojom se namjerava smanjiti ovlasti Povjerenstva, ipak neće biti tako lako donijeti, jer je kao jedan od uvjeta za ulazak u schengenski prostor, navedeno i to da se trebaju jamčiti ovlasti Povjerenstva. 

„U odnosu prema povjerenstvu nema neke veće razlike između HDZ-a i SDP-a. To je jednako ignorantski pristup, ne samo prema radu Povjerenstva, nego i prema člancima zakona, koji su ionako šturi. Treba se vratiti još u 2012., 2011. godinu kada se taj zakon donosio. Tada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju i govorilo se o monitoringu nad Hrvatskom, a jedna od tih točaka je bila da se donese zakon o ispitivanju sukoba interesa koji bi bio puno jači nego što je ovaj danas. Međutim, tada je SDP-ova članica u Europskom parlamenta Ingrid Antičević Marinović imala onaj poznati govor 'pipl mast trast as', a pod tim je mislila da bi svi trebali vjerovati političarima na njihovu riječ, tako da što se tiče nekakvih strožih zakona o sukobu interesa išlo se na maksimalno ublažavanje što se na kraju i dogodilo. I s takvim zakonom HDZ i SDP imaju nevjerojatnih problema“, nadovezao se Ćimić. 

Podsjetio je i kako su se brojni ministri iz vlade Zorana Milanovića također na neki način ogriješili. 

„Ni HDZ-u, ni SDP-u zapravo nije jasno što je sukob interesa. Njima nije jasna osnovna definicija, njima nije jasno apsolutno ništa. Ili se možda samo prave da im nije jasno“, kaže Ćimić.

Kada je Lupigin voditelj potegao temu svakodnevne korupcije u hrvatskom društvu, Ćimić se prisjetio jedne vrlo slikovite anegdote

„To je bilo možda prije desetak godina, kad sam bio u Bruxellesu na jednoj tribini, na kojoj je bilo nekoliko EU parlamentaraca, a tema je bila korupcija u Hrvatskoj. Jedan sudionik tribine iz Hrvatske iz nevladine udruge citirao je presudu splitskog suca Slavka Lozine, u kojoj se otprilike objašnjava da oslobađa carinike i onoga ko je podmitio carinike jer je u hrvatskom narodu uvriježeno da se nekome tko je obavio nekakav posao nešto da na poklon. Na to je jedan Nijemac iz publike digao ruku i pitao da li mu je prijevod u slušalicama dobar, da li on dobro razumije“, ispričao je novinar Indexa. 

Predsjednicu Povjerenstva pitali smo i što bi, u slučaju da može, promijenila u zakonu.

„Jedan od prijedloga Povjerenstva je bio da se više bavimo lokalnom upravom, da, recimo, članovi uprava poput onih u Zagrebačkom holdingu također budu dužnosnici. Radi se o ogromnoj količini novaca koji oni kontroliraju. Po svim parametrima bi oni trebali biti pod našim zakonom. Isto tako na lokalnoj razini se stvarno svašta događa. Vjerujte, puno su gori predmeti, puno veće kazne izričemo za pojedine čelnike na lokalnoj razini. Imali smo i prijedloge vezane uz naplatu sankcija gdje kaznu ne možemo naplatiti kada netko ode s funkcije“, navodi Novaković.

Kaže kako je njeno Povjerenstvo podnijelo cijeli niz prijedloga, po pitanju proširenja kruga dužnosnika koji bi onda potpadali pod djelokrug Povjerenstva, pa čak i da bi dužnosnici trebali biti i hrvatski EU parlamentarci na koje se ne odnose zakoni o sukobu interesa. 

Na problematiziranje lokalne uprave nadovezao se i Ćimić s primjerom načelnika jedne male slavonske općine.

„Radi se o slučaju vezanom uz nalaz državne revizije. S tim sam načelnikom pričao 2017. godine, prije tri godine, kada je državna revizija tamo našla sve i svašta, od poslovnih knjiga koje se nisu vodile, preko neraspisanih natječaja, do toga da se iz blagajne uzimala gotovina bez ikakve priznanice i tako dalje. Tada sam kontaktirao načelnika o on mi se pravdao kako ima samo jednu tajnicu, ja to nisam znao, sad sve imam na papiru, ja u to sve ispraviti. I sad je nedavno opet bila revizija kod njega i utvrdila da je ispravio sveda 10-12 točaka od njih 60 koje su mu prvi put rekli. I opet nema natječaja, opet je sve isto. Taj čovjek je i dan danas načelnik tog mjesta. Vjerojatno se smije kad čita te tekstove. Jednostavno sankcija nema“, 

Novaković je gostovanje zaključila i zanimljivim primjerom iz susjedne Slovenije gdje je razvijen softver pomoću kojega se točno može vidjeti kako koja tvrtka posluje za vrijeme koje vlade. 

„Tu jasno vidite firmu koja sjajno posluje za jedne vlade, a nakon pada vlade oni više uopće ne postoje. To bi bilo kod nas lijepo vidjeti, tko i s kim kako posluje“, zaključila je Novaković. O čemu smo sve razgovarli u emisiji provjeriti na našem videu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"