SVE NA VELIKOM PLATNU: Dora Maar, Lydia Lunch, Tiny Tim, „najslavnija žena za koju niste nikad čuli“ …

J.B.

22. ožujka 2022.

SVE NA VELIKOM PLATNU: Dora Maar, Lydia Lunch, Tiny Tim, „najslavnija žena za koju niste nikad čuli“ …

Bogat program s presjekom aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobama, ali i osobnostima, od večeras kreće u zagrebačkom Dokukinu KIC. Naime, od 22. do 26. ožujka u prostorima Kulturno informativnog centra počinje, peta po redu, Arterija – tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama.

„U ovogodišnjem izdanju zagrebačka publika imat će priliku premijerno pogledati nagrađivane filmske posvete i to punk frontmenici Poly Styrene, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, umjetnici iz sjene i Picassovoj muzi Dori Maar, prvom androginom umjetniku i sviraču ukulelea Tiny Timu, inovativnom koreografu i plesaču Merceu Cunninghamu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blaché, argentinskom pijanističkom virtuozu Martinu Perinu i njegovoj borbi s mentalnom bolešću, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu, te gnjevnoj kraljici no-wavea i njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch“, najavljuju iz Dokukina KIC, čija je voditeljica Dina Pokrajac i napravila selekciju programa.

Projekcije će biti popraćene i zanimljivim razgovorima u kojima će se karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertira u promišljanje nekih ključnih problema koji more suvremenu umjetnost. 

Peta arterija počinje večeras u 19 sati filmom o Poly Styrene, prvoj britanskoj mulatkinji na čelu nekog uspješnog punk rock banda. 

„Kao frontmenica X-Ray Spexa ova britansko-somalijska muzičarka bila je i izvor inspiracije za kasnije riot grrrl i afro-punk pokrete“, objašnjavaju iz Dokukina KIC. 

Film donosi brojne, dosad neviđene arhivske materijale i raritetne dnevničke zapise, a u njemu se pojavljuju i neki od poznatih aktera koje je Poly Styrene inspirirala, kao što su Thurston Moore iz Sonic Youtha, modna dizajnerica Vivienne Westwood ili pjevačica Neneh Cherry. Odmah iza projekcije „Poly Styrene: I am a cliché“ održat će se i prigodni razgovor koji će voditi Mirela Priselac Remi pjevačica Elementala i Lejla Topić kustosica u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

U dokumentarcu „Dora Maar: Između svjetla i sjene“, koji je na rasporedu u srijedu, saznajemo kako je upravo ova slavna slikarica i fotografkinja naučila Pabla Picassa kombinaciju slike i grafike, čime se on obilato služio u kasnijem periodu svoga djelovanja, ali i kako ga je izbavila iz mučne kreativne krize te ga potaknula da, unatoč svojoj ranijoj apolitičnosti, naslika svoje remek djelo, slavnu „Guernicu“. Film će u Dokukinu KIC predstaviti povjesničarka umjetnosti i voditeljica Ureda za fotografiju dr. sc. Sandra Križić Roban.

„Martín Perino, nekoć mladi argentinski pijanistički virtuoz i skladatelj, sada je pacijent u klinici El Borda, najvećoj i najpoznatijoj, no ujedno i najkontroverznijoj psihijatrijskoj bolnici u Latinskoj Americi. Čudo od djeteta i najveći talent svoje generacije pokušava pobijediti psihičku bolest i vratiti se u život izvan zidova umobolnice“, riječi su kojima organizatori najavljuju film „Solo“ - jedinstvenu, ali i univerzalnu priču o opsjednutosti savršenstvom i stvaranjem, koja govori o razvoju ljudskog bića koje snagu crpi iz ranjivosti. O filmu će nakon projekcije u srijedu govoriti pijanistica Virna Kljaković, muzikologinja i novinarka Iva Lovrec Štefanović te psiholog Hrvoje Handl.

U četvrtak su na rasporedu dva filma „Tiny Tim: Kralj na jedan dan“ i, u kasnijem terminu, od 21 sat, „Cunningham“.

„Herbert Butros Khaury, umjetničkog imena Tiny Tim, bio je američki pjevač u falsetu, svirač ukulelea i u prvom redu kontroverzna osobnost. Neki ga doživljavaju čudakom, drugi genijem, no nikog ne ostavlja ravnodušnim. Smatra se prvim androginim umjetnikom, a neosporan utjecaj izvršio je na mnoga glazbena imena – od Marilyna Mansona i Alicea Coopera preko The Tiger Lillies do Lady Gage. Uz naraciju njegova velikog obožavatelja 'Weird Al' Jankovica i prodorne monokromatske animacije našeg Marka Meštrovića otkrivamo bajkovitu priču o autsajderu čija je slava bila kratkog daha“, ovako je film „Tiny Tim: Kralj na jedan dan“ sažela selektorica Dina Pokrajac, opisujući Tiny Tima kao „dobroćudnog marginalca“ koji je bio fanatično uvjeren kako će jednog dana postati slavan.

Nakon filma uslijedit će razgovor u kojem sudjeluju hrvatski članovi filmske ekipe, producent Bojan Kanjera, animator Marko Meštrović i snimatelj Damir Kudina, uz moderaciju filmskog kritičara Boška Picule. 

Film iz kasnijeg termina, „Cunningham“, o utjecajnom umjetniku i koreografu, Merceu Cunninghamu, predstavit će performerica Iva Nerina Sibila.

„Nije volio da ga nazivaju avangardnim umjetnikom, već samo plesačem. Ples su za njega bili 'ljudi koji se uokolo kreću na različite načine', a smatrao je i da ples ne bi trebao biti opterećen značenjem, već da bi tumačenje trebalo prepustiti gledateljima. Spajao je elemente klasičnog i suvremenog plesa, a zahvaljujući vjerovanju da se svaki pokret ljudskog tijela može inkorporirati u ples, smatrao je da svatko može postati plesačem“, najavljuju iz Dokukina KIC. 

Inače, u filmu se, među ostalima, pojavljuje John Cage, američki skladatelj poznat po pionirskim kompozicijama u području elektroničke glazbe. U Cageu je, naime, Cunningham pronašao ne samo srodnu dušu nego i ljubav svog života. 

„Petak navečer rezervirajte za nagrađivani filmski esej o slavnom nobelovcu Hermannu Hesseu, autoru psihoanalitičkog dnevnika 'Stepski vuk' i utopističkog romana 'Igra staklenim perlama' koji mu je donio Nobelovu nagradu za književnost 1946. godine. Film oživljava pjesnika i njegov alter-ego uz odlomke iz romana i britke opservacije književnih erudita“, poručuju organizatori, a nakon filma „Hermann Hesse: Plamteće ljeto“ redatelja Heinza Bütlera, slijedi razgovor Aide Alagić Bandov, asistentice na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu s književnikom i prevoditeljem Borisom Perićem. 

U kasnijem terminu od 21 sat ovoga petka prikazat će se film „Helmut Newton: Perverzija i ljepota“ koji govori o majstoru fotografije koji je istraživao žensko tijelo na vrlo poseban i dojmljiv način

„Pitanje koje se postavlja: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte? Kroz niz iskrenih razgovora s mnogim slavnim ženama, kao što su Grace Jones, Isabella Rossellini, Charlotte Rampling, Claudia Schiffer, Marianne Faithfull ili Anna Wintour, razmatra se proces i značaj stvaranja provokativnih i subverzivnih slika žena“, stoji u opisu filma koji će predstaviti modni kritičar Nenad Korkut.

U subotu Dokukino KIC donosi, kako kažu, priču o „najslavnijoj ženi za koju niste nikad čuli“, prvoj redateljici na svijetu i jednoj od prvih autorica nijemog filma. Film redateljice Pamele B. Green „Budite prirodni: Neispričana priča o Alice Guy-Blaché“ na rasporedu je u subotu od 18 sati. 

„Pratimo uspon Alice Guy-Blaché od tajnice u Gaumontovu studiju, preko funkcije voditeljice produkcije te slavne 20-godišnje karijere u Francuskoj i SAD-u. U Americi je osnovala svoju produkcijsku kuću i njeno ime kao scenaristice, redateljice i/ili producentice nalazi se na oko 1.000 filmova. U jednom trenutku njena karijera tone u zaborav – sve do pojave ovog filma. Film pokušava i odgovoriti na pitanje kako je moguće da je pionirka koja je toliko doprinijela rađanju filma ostala potpuno nepoznata, a kroz naraciju nas vodi oskarovka Jodie Foster“, objasnila je selektorica Dina Pokrajac. 

„Neispričanu priču“ publici će predstaviti povjesničar filma Daniel Rafaelić, nakon čega slijedi i posljednja projekcija pete Arterije – film o Lydiji Lunch, ikoni njujorške underground scene kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća te jednoj od osnivačica avangardnog No Wavea.

„Svoje dugogodišnje djelovanje u muzici i spoken word performansu posvetila je iskonskom pravu svake žene da kaže 'jebi se' glasno kao svaki muškarac. Dokumentarac slavi njeno konfrontacijsko, gnjevno i užareno umjetničko djelovanje kroz razne inkarnacije – od kultnog benda Teenage Jesus & the Jerks, preko suradnje na filmovima Richarda Kerna do nedavne turneje s njenim novim bendom Retrovirus. Nakon projekcije kulturna antropologinja Sonja Leboš razgovarat će s protagonisticom Lydijom Lunch i redateljicom Beth B koje će nam se pridružiti online“, zaključuju u Dokukinu KIC. 

Više informacija o svim filmovima i detaljan raspored ovogodišnje Arterije možete doznati na ovom linku. Cijena ulaznica za svaku projekciju iznosi poprilično skromnih 20 kuna, a možete ih kupiti ili online na internetskim stranicama Dokukina KIC ili na blagajni KIC-a koja se otvara sat vremena prije projekcije. Postoji mogućnost i rezervacije karata, što možete učini slanjem mejla na info@dokukino.net.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Helmut Newton