NAKON SLANJA VOJNIH POZIVA GRAĐANIMA: „Imate pravo uložiti prigovor savjesti“

J.B.

28. srpnja 2017.

NAKON SLANJA VOJNIH POZIVA GRAĐANIMA: „Imate pravo uložiti prigovor savjesti“

Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje! danas su obavijestili javnost da svi građani koji u posljednje vrijeme dobivaju poziv za sudjelovanjem u vojnoj pričuvi imaju pravo uložiti prigovor savjesti na sudjelovanju u pričuvnoj službi. Potaknuti brojnim upitima zabrinutih građana podsjećaju kako čl. 6. Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu, ali da Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije reguliralo proceduru ulaganja prigovora savjesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu, zbog čega Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje! apeliraju da se to žurno učini.

„CMS je već ranije upozoravao kako je potrebno reaktivirati Povjerenstvo za civilnu službu, koje bi sukladno zakonu, odlučivalo i o zahtjevima obveznika pričuvnog sastava za prigovor savjesti. Dok MORH to ne učini, CMS i inicijativa Ne vojnom roku! pozivaju građane da već prilikom poziva na 'ažuriranja podataka vojne evidencije' pismeno iskažu prigovor savjesti na obvezu služenja u pričuvnom sastavu, kako bi i MORH imao jasnu evidenciju broja ljudi koji ne žele sudjelovati u radu oružanih snaga“, objašnjavaju u svom priopćenju.

Puška
Osobe koje ulože prigovor savjesti na služenje u vojnom pričuvnom sastavu i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite (FOTO: Lupiga.Com)

Inače, prigovor savjesti se može uložiti i nakon uručenja poziva za vojnu vježbu, a primjer pisane izjave može se pronaći na internetskim stranicama CMS-a. Naglašava se, također, da osobe koje ulože prigovor savjesti na služenje u vojnom pričuvnom sastavu i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te da se u vojnoj evidenciji vode kao „civilni pričuvnici“.

„Još jednom skrećemo pažnju javnosti kako se nastavlja negativan trend militarizacije hrvatskog društva, a što je vidljivo i iz jučerašnje najave Vlade RH o nepotrebnom povećanju proračuna MORH-a u naredne tri godine. Kao da su već pali u zaborav požari koji su poharali Hrvatsku i iz kojih je bilo više nego očito da se je raspao sustav civilne zaštite. Umjesto da Vlada jača oružane snage, u ovom trenutku puno je potrebnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu, a ne u oružanim snagama. Hrvatska zna bolje!“, zaključuju u svom priopćenju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com