NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Strašni bauk kruži Hrvatskom!

Igor Mandić

10. listopada 2014.

NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Strašni bauk kruži Hrvatskom!

Jedan bauk kruži Hrvatskom, jedan STRAŠAN BAAUUK, a ime mu je - Dejan Jović! Taj 46-godišnji Samoborec očito ne "pije vino 'z lonci", već vrlo trezveno/trijezno ustrajava u svojoj politologijskoj profesiji... Toliko trezveno, da je početkom ovoga listopada uspio otrijezniti mnoge glave zaspale u mamurluku samodopadljive i umišljene hrvatske - navodno, definitivne - nezavisnosti, suverenosti i državnosti. A, kako to i čemu?

Komentirajući nedavni referendum u Škotskoj (na kojemu se preko polovice izašlih glasača opredijelilo za ostanak svoje državice u sastavu Britanske Unije, što će reći da su bili protiv vlastite "individualizacije", kako je I. Aralica eufemistički preimenovao secesiju/separatizam; VL, 19. IX.), D. Jović ga je u jednom tekstu uspoređivao sa sličnim referendumima tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća, u državama raspadnute Juge. Usporedba je ispala loša za "našu stvar", ali na stanju stvari ništa se nije promijenilo (niti je to itko htio, niti bi mogao poduzeti). Jović je "samo" apostrofirao duhovnu klimu, ozračje te uzdušje koje je označavalo atmosferu u kojoj je, između ostalih, bio održan naš hrvatski referendum, 19. svibnja 1991. godine. Retrospektivno, ali ne i retroaktivno, ovaj je analitičar "samo" pripomenuo da je taj referendum o odcjepljenju Republike Hrvatske od Jugoslavije bio održan "u atmosferi nasilja i nasilnog homogeniziranja" pa da nije bio fer/liberalan. Odmah su mnogi državnopravovjernici skočili na njega (a čak je izgubio i namještenje) i to "samo" zato što je objavio svoje mišljenje.

(ILUSTRACIJA: beautifuldecay.com)

Kako u svemiru, pa tako nam ni u domovini - koja je ponovno obilježila/proslavila Dan Nezavisnosti Hrvatske, 8. listopada - NE postoji JEDNA ISTINA, Jovićevu analizu trebalo bi analizirati iznoseći koja protu-stanovišta, pobijajući njegovu verziju. Ali, ne: na njega se "samo" osulo drvlje i kamenje, a da u meritum stvari nitko nije zašao, nije htio, nije se usuđivao, jer je i nakon ciglih 23 godine, atmosfera oko referenduma očito još vruć krumpir. Zato se "samo" Joviću replicira da je tadašnji referendum "u formalno pravnom smislu bio proveden bez zamjerki" (JL, 3. X.), kao da je ovaj napisao kako su glasovatelje na nešto policijski primorali, tukli i slično. Baš to "formalno-pravno" bije je cinizam tadašnje "demokracije", koja je prethodno stvorila atmosferu u kojoj će se glasovanje svesti, piše Dejan Jović, "samo na utvrđivanje koga ima više, a koga manje". Koga to, ti boga!? Pa, Srba, ZNA SE! Ovaj zaključak D. Jović nije ni izveo u svojem tekstu (u časopisu "Politička misao", koji je odjednom postao važan, e, pa neka je!), čak delikatno lavirajući kako ne bi povrijedio svoga poslodavca, u čemu baš nije bio uspješan, jer su ga mnogi pročitali između redova, ali ne usuđujući mu se suprotstaviti.

Naprosto, referendumu od 19. svibnja 1991. g. prethodio je naš tzv. Božićni ustav, od 22. XII. 1990. g., iz kojega su Srbi, kao narod najprije bili "šupirani", a tek ćemo se kasnije od njih očistiti. Dakle, najprije "formalno-pravno" svedeni na manjinu, tj. kao narod izbačen iz ustava, Srbi su u Hrvatskoj bili, kako piše J. Mirić u "Demokracija u postkomunističkim društvima", "demonizirani", "diskriminirani", "dijabolizirani" u "masmedijskoj histeriji", "zastrašivani", nazivani "smećem" i "strancima" u Hrvatskoj još dosta PRIJE "Balvan revolucije" (koja nije bila više od puke seljačke bune (op. I.M.)). Tada je još trebalo "samo" provjeriti koliko će se oni "lojalni" Srbi svrstati u klub hrvatskih separatista. Dakle, u "atmosferi", najprije antijugoslavenstva, potom antikomunizma i svrhu svega antisrpstva, održan je ovakav referendum, s trijumfalnim ishodom u korist "naše stvari". Listići ponuđeni za glasovanje bili su sročeni po trik-manipulacijskoj formi, prozirno i čak tako, da se s jednog listića upućuje na drugi izrazom "TREBA ZAOKRUŽITI". Baš formalno-pravna demokracija, a tko ne vjeruje neka se danas pokuša snaći među ovim listićima. Najprije "plavi" listić:

(UPUTA: Glasač se na referendumu izjašnjava tako da na glasačkom listiću zaokružuje riječ "ZA" ili "PROTIV". Ako ste na ovom listiću zaokružili riječ "ZA", na drugom listiću treba zaokružiti riječ "PROTIV". Ako ste, pak, zaokružili na ovom listiću riječ "PROTIV", na drugom listiću treba zaokružiti riječ "ZA")  

 

Pa onda "crveni", a može i obrnutim redom: 
 

(UPUTA: Glasač se na referendumu izjašnjava tako da na glasačkom listiću zaokružuje riječ "ZA" ili "PROTIV". Ako ste na ovom listiću zaokružili riječ "ZA", na drugom listiću treba zaokružiti riječ "PROTIV". Ako ste, pak, zaokružili na ovom listiću riječ "PROTIV", na drugom listiću treba zaokružiti riječ "ZA")  

Na kraju, riskirajući glavu, zaključujem baš u glavu: Dejan Jović je u pravu, a kome nije pravo, taj neka si razbija glavu - što je istina? 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com