HRVATSKA I BRODOVI GREENPEACEA: Pomozite nam da zauzdamo klimatske promjene!

Zoran Tomić

31. srpnja 2014.

HRVATSKA I BRODOVI GREENPEACEA: Pomozite nam da zauzdamo klimatske promjene!

Brodovi su simbol Greenpeacea: organizacija je rođena upravo na brodu, još 1971. godine na američkom sjeveru, i od tada su mnoge velike akcije, na Pacifiku, Amazoni ili na Arktiku, vođene uz pomoć brodova. U Hrvatskoj smo počeli s radom prije dvije godine, a proljetos smo u Zagrebu otvorili i ured. U te dvije godine početnih koraka dva puta su Jadran pohodili naši brodovi – Arctic Sunrise lani i, ovih dana, Rainbow Warrior, najmoderniji brod u našoj floti koji je posjetio niz hrvatskih gradova promovirajući obnovljive izvore energije. Rijetko se to događa u bilo kojoj zemlji jer globalno selo ipak nije tako malo, a u Greenpeaceovoj floti samo su tri broda.

Naime, ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je dobila mogućnost utjecanja na važne odluke s dugoročnim globalnim utjecajem. Tako je prošle godine donesena europska Zajednička ribarska politika čiji bi cilj trebao biti postizanje održivosti u europskom ribarstvu - očuvanju ribe u morima i očuvanju ribarstva kao poziva i načina života

Ove pak godine EU treba donijeti paket klimatsko-energetskih mjera za 2030. godinu. Te mjere i ciljevi bitno će odrediti kojim putem će se kretati europska energetika: hoćemo li biti dovoljno mudri i dalekovidni da ublažimo i u konačnici zauzdamo sve prisutniji razoran utjecaj klimatskih promjena do kojih dovodi masovna upotreba fosilnih goriva. Ta dva područja – održivo ribarstvo i energetika – u središtu su interesa i rada Greenpeacea u Hrvatskoj. 

Arctic Sunrise pred vratima New Yorka (FOTO: Greenpeace.org)

Brodovi su simbol i ponos Greenpeacea, ali brodovi nisu sami sebi svrha. Oni su jedan od načina na koji nastojimo doprijeti do što većeg broja ljudi govoreći o najvećim ekološkim problemima današnjeg svijeta, predlažući moguća ili već postojeća rješenja. Prošle godine u Rijeci, promovirajući održivo ribarstvo, okupili smo na brodu Arctic Sunrise ljude koji o tome odlučuju i one koji od toga žive - državne i lokalne vlasti i ribare, stručnjake i udruge za zaštitu okoliša. Bila je to rijetka prilika da sudionici u istom poslu sjednu za stol i otvoreno govore o onome što ne valja i treba mijenjati. Slični razgovori vođeni su u desetak europskih zemalja koje je lani Arctic Sunrise posjetio.

Zahtjev ispisan na papirnatim brodićima - da nova ribarska politika ovaj put mora donijeti stvarne promjene - poslalo je više od 130 tisuća europskih građana, a Arctic Sunrise i Greenpeace su ga u ribarskoj mreži ponijeli sve do Bruxellesa. Zahvaljujući i ovoj kampanji usvojena je solidna nova ribarska politika. Na državama članicama je da je provedu, a Greenpeace će zajedno s partnerima, ribarima koji love na održiv način, biti dežurna buba u uhu odgovornih za provedbu.

No Oil (FOTO: Greenpeace.org)

Potkraj srpnja brod Rainbow Warrior III – najmoderniji u našoj floti - posjetio je niz hrvatskih gradova promovirajući obnovljive izvore energije. Posebno smo isticali solarnu energiju kao nedovoljno korišten energetski izvor kojim Hrvatska obiluje. Okupili smo na brodu stručnjake, predstavnike uprave, investitore i energetske zadrugare u želji da ukažemo na ovaj potencijal koji, osim što ne škodi klimi i okolišu, može biti i šansa za gospodarstvo i nova radna mjesta. Na tom putu posjetile su nas i podržale tisuće građana, ali i brojni lokalni čelnici, čak i hrvatski europarlamentarci.

Prema nedavnoj anketi više od 90 posto hrvatskih građana želi energetsku politiku temeljenu na obnovljivim izvorima, nasuprot tek 0,2 posto onih koji misle da je rješenje u ugljenu. Sličnu poruku poslali su i aktivisti Greenpeacea razvivši u Plominu transparent s upozorenjem „Ugljen je prljav posao“. Očekujemo da to konačno čuje i hrvatska Vlada, da prepozna priliku koju nude bogomdani uvjeti i da se umjesto uvoznom ugljenu okrene domaćem suncu, da promijeni neshvatljivu situaciju u kojoj skijaški Maribor proizvodi više solarne energije nego cijela sunčana Hrvatska

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Greenpeace

Autor Zoran Tomić voditelj je Greenpeacea u Hrvatskoj