MEDIJSKI MRAK JE ZAVLADAO – „LAKU NOĆ I SRETNO“: Upozorio na cenzuru, pa potjeran s HRT-a

Jelena Svirčić

3. svibnja 2016.

MEDIJSKI MRAK JE ZAVLADAO – „LAKU NOĆ I SRETNO“: Upozorio na cenzuru, pa potjeran s HRT-a

Hajrudinu Hromadžiću i Katarini Luketić otkazana je suradnja na autorskoj emisiji „Okrugli stol ponedjeljkom“ koja se emitira na Trećem programu Hrvatskog radija, nakon što je Hromadžić jasno i glasno u eter izrekao optužbe za cenzuru unutar HRT-a i prigušivanje svih kritičkih glasova od smjene vlasti i dolaska aktualne desno-klerikalne garniture na javni servis.

U razgovoru za Lupigu, poznati teoretičar medija i kulture i sveučilišni profesor Hajrudin Hromadžić rekao je da pritisci na njega kao autora emisije traju još od siječnja, odlaskom dotadašnjeg urednika Bojana Munjina u mirovinu i dolaskom nove urednice serijala Manuele Frkić Žaja, što se poklopilo sa smjenom vlasti i posljedično svim drugim turbulencijama na HRT-u koje su uslijedile.

Hajrudin Hromadžić
Hromadžiću je suradnja otkazana e-mailom (FOTO: portalnovosti.com)

Problemi su počeli u ožujku nakon emisije pod nazivom „Bespuća ideoloških prijepora“ u kojoj su gosti bili Tomislav Jakić, Saša Blagus i Salamon Jazbec i u kojoj se na kritički način govorilo o novonastalim društvenim i političkim promjenama. Nakon emisije, od strane nove urednice, Hromadžiću je „dobronamjerno“ dano do znanja da je dotadašnji urednički pristup postao problematičan te „da bi trebali voditi računa o političkim promjenama, morali paziti i na tip gostiju koji dolazi i na odabir tema“.

„Konkretno nam je bilo zamjereno da u toj emisiji nije bilo nikog s desnice odnosno da nije bilo nikog s 'druge strane'“, kaže Hromadžić.

Na njegov odgovor da emisija cijelo vrijeme ne gaji takav pristup navodne neutralnosti već kritički orijentiranog duha, sugerirano mu je da bi u svrhu „preživljavanja emisije“ trebalo paziti na trenutne okolnosti. Emisija nakon toga tjednima nije stavljena u „Slušaonicu“ na web stranici Hrvatskog radija i nije ju se moglo pronaći u arhivi, gdje se inače i nalaze emitirane emisije. Tamo je napokon dospjela nakon opetovanih pritisaka samog Hromadžića.

„Onda je uslijedila emisija u travnju gdje sam se s gošćama Slavicom Lukić, Natašom Škaričić i Suzanom Kunac bavio stanjem u medijima i stanjem na HRT-u. Ta emisija je također bila dočekana kao problematična, s tim da se za razliku od prijašnje emisije iz ožujka koja je ipak dospjela u 'Slušaonicu', ova tamo nikad nije pojavila i do danas je nema. Emisija je emitirana 11. travnja i na tom mjestu sada umjesto datuma stoji jedna velika rupa kao da se emisija nikad nije ni dogodila. Jasno je zašto je tomu tako jer je govorila o akutnim stvarima, između ostalog i o stanju medijskih sloboda i na HRT-u“, kaže Hromadžić.

HRT
S HRT-a nisu još odgovorili na naš upit o ovom slučaju (FOTO: Lupiga.Com)

Kako u zadnjih mjesec i pol dana nije od urednice Manuele Frkić Žaje dobio odgovore zašto emisije nema u „Slušaonici“, Hromadžić je odlučio sve iskomunicirati direktno u eteru jer kako kaže „drugog nije bilo“.

Tako je nakon jučerašnjeg „Okruglog stola ponedjeljkom“ na temu ugroženosti sekularnosti u Hrvatskoj, kada je emisiju odjavio otvorenim optužbama HRT-a za cenzuru i rečenicom „Laku noć i sretno“, njemu i suautorici emisije, Katarini Luketić, e-mailom otkazana suradnja pod opravdanjem financijske uštede, uz zamjeranje Hromadžiću za „neprofesionalnost i privatizaciju etera“. Ovdje možete poslušati spornu odjavu.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli doći do komentara urednice Manuele Frkić Žaje niti odjela za odnose s javnošću HRT-a, a kada ih dobijemo (ukoliko ikad), vrlo rado ćemo ih objaviti.

Emisija „Okrugli stol ponedjeljkom“ emitira se na Trećem programu HR već treću sezonu, uvijek uživo. Emisiju su naizmjence vodili poznati intelektualci i intelektualke - Hajrudin Hromadžić, Katarina Luketić i Irena Miličić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay