APEL UPRAVI SVEUČILIŠTA: Iz 21 redakcije traže javni izbor rektora

I.F.

21. veljače 2018.

APEL UPRAVI SVEUČILIŠTA: Iz 21 redakcije traže javni izbor rektora

"Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti", stoji u novom apelu novinara upravi Sveučilišta u Zagrebu da za javnost otvori sjednicu 23. veljače kada će Senat izabrati novog rektora. Sada ga potpisuje 28 novinara iz 21 redakcije. Prvi apel nije otvorio vrata izvanredne sjednice na kojoj su dvojica kandidata – dosadašnji rektor Damir Boras i novi kandidat za rektora Damir Bakić – predstavili svoj program upravljanja Sveučilištem sljedeće četiri godine.

Prvom apelu novinara pridružilo se Hrvatsko novinarsko društvo, podržala ga je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a članovi Senata koje su novinari zaustavljali pred zgradom na Trgu Republike Hrvatske čudili su se odluci Borasa da novinarima spriječi ulazak u zgradu i izjavljivali kako je riječ o presedanu. Svakako ne i prvom u posljednje četiri godine "Borasove vladavine". Sjednice Senata Sveučilišta, naime, nisu uvijek bile zatvorene za javnost.

„S obzirom da za zatvorenost izborne sjednice Senata nema uporišta u aktima Sveučilišta, ne možemo razumjeti strah Uprave Sveučilišta od javnosti i transparentnog praćenja procesa“, stoji u novom apelu novinara Upravi Sveučilišta.

„Odluka kojom proces izbora rektora najvećeg javnog Sveučilišta ostaje zatvoren za javnost neshvatljiva je u trenutku opetovanih apela brojnih medija da im se omogući profesionalno obavljanje dužnosti i izvještavanje javnosti o procesu izbora“, zaključuje se u dopisu koji su potpisali novinari Novog lista, Novosti, Slobodne Dalmacije, Indexa, novinari Hrvatske televizije i Hrvatskog radija, redakcije 24 sata, portala Srednja.hr, Večernjeg, Jutarnjeg, HINA-e, Telegrama, Školskih novina, Yammata, Stojedinice, Al Jazeerae, RTL-a, Nove TV, N1, Faktografa i mi na Lupiga.Com.

Svih 28 potpisanih novinara imalo je i do sad priliku sudariti se sa zidom šutnje kojim se Sveučilište u Zagrebu opasalo skrivajući se iza svoje autonomije. Tako su izbjegavali neugodna pitanja o korupcijskim i klijentelističkim aferama, sukobima interesa i općoj netransparentnosti u upravljanju Sveučilištem, kako je to opisala Sveučilišna platforma u pozivu na prosvjed u četvrtak 22. veljače u 17 sati, pred Sveučilištem, gdje su pred neki dan novinarima ulaz priječili zaštitari.

SveucilisteMoraBolje_prosvjedNa Facebook stranici prosvjeda brojne su javne osobe podržale poruku okupljanja - Sveučilište mora bolje! (FOTO: Facebook)

„U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima – sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu“, stoji u pozivu građanima koji, kao niti većina profesora i studenata Sveučilišta, nemaju pravo glasa na izborima koji će odrediti smjer djelovanja Sveučilišta iduće četiri godine. Ali imaju pravo zahtijevati da izbor bude transparentan, a članovi Senata odgovorni javnosti. Odluku o izboru rektora, usprkos sve većem pritisku za otvaranje sjednice, Uprava Sveučilišta i dalje pokušava donijeti iza zatvorenih vrata. 

„Izađimo i pokažimo da Sveučilište ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, nego da ono pripada svima nama. Izađimo i poručimo da Sveučilište mora bolje!“, poziva Sveučilišna platforma uz koju su stale brojne javne osobe; znanstvenici, profesori, umjetnici, novinari... 

Novinari iz 21 redakcije također apeliraju na Upravu javnog Sveučilišta da otvori za medije izbornu sjednicu Senata 23. veljače u podne. Tijela Sveučilišta – Sveučilišni savjet, Senat, Prošireni rektorski kolegij, odnosno rektor –odlučuju o tome, kako je već objasnio predsjednik Izbornoga povjerenstva prof. dr. Enes Midžić, te o njima ovisi koliko će uporno Sveučilište u Zagrebu nastaviti odolijevati interesu javnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com