KRVAVI UDAR U MAKEDONIJI (VIDEO): Policija pustila huligane u parlament da brutalno pretuku oporbu

I.F.

27. travnja 2017.

KRVAVI UDAR U MAKEDONIJI (VIDEO): Policija pustila huligane u parlament da brutalno pretuku oporbu

Razbješnjeni ultranacionalisti, mahom pristaše VMRO-DPMNE, koje mediji nazivaju „prosvjednicima“ upali su danas u makedonski parlament i fizički napali zastupnike iz redova SDSM-a i nekoliko albanskih stranaka. Ovakvo nasilje u parlamentu neke europske države već dugo se ne pamti. 

Zijadin Sela
Ozljeđeni Zijadin Sela (FOTO: Facebook)

Čelnik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, teško je ozlijeđen. Makedonski mediji javljaju da se liječnici bore za njegov život, a fotografija kako ga potpuno okrvavljene glave vuku po hodniku parlamenta, obići će svijet. I predsjednik SDSM-a, Zoran Zaev, također je ozlijeđen u napadu agresivnih „prosvjednika“. Kakve su njegove ozljede za sad nije poznato, ali fotografija koju vidite pokazuje ga vidno preplašenog i razbijene glave. Osim njih dvojice ozlijeđen je i cijeli niz zastupnika. 

Napadači su pristalice pokreta koji se zove „Za zajedničku Makedoniju“, a iza kojeg, upućeni tvrde, stoji VMRO-DPMNE (Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija-Demokratska stranka za makedonsko nacionalno jedinstvo). Pokret je organiziran prije otprilike dva mjeseca kada su krenuli prosvjedovati diljem Makedonije, nezadovoljni činjenicom da bi SDSM (Socijaldemokratski Savez Makedonije) i albanske stranke mogli koalirati i složiti vladu, a nakon što vladajući VMRO-DPMNE nije uspio dogovoriti koaliciju s albanskim strankama te je ostao bez opcije slaganja vlade.

Taj scenarij se nije dogodio, jer predsjednik Makedonije, Gjorge Ivanov, nije želio dati mandat za sastavljanje vlade SDSM-u i albanskim partnerima. Na tim prosvjedima, ovi su „prosvjednici“ izvikivali „smrt Albancima“, „za čistu Makedoniju“, „smrt izdajicama“, „smrt Zaevu“ i slične parole. Još od prosinca prošle godine, kada su održani parlamentarni izbori, u Makedoniji vlada velika politička kriza, a VMRO-DPMNE svim sredstvima opstruira sastavljanje nove vlade u kojoj oni ne bi imali učešće.

Upravo to je i razlog zašto su danas „prosvjednici“, koji su očito vrlo dobro organizirani, a u njihovim prvim redovima se nalaze fizički vidno utrenirani muškarci, obučeni u crno, neki i s fantomkama na glavi, upali u Sobranje. Naime, tamo se ranije danas odigralo glasanje za predsjednika parlamenta. Socijaldemokrati i albanske stranke, dakle parlamentarna većina, za predsjednika su izabrali Albanca, Talata Xhaferija, dok su zastupnici VMRO-DPMNE-a izvikivali „Ovo je puč“. To je bio okidač da nasilnici nasrnu na parlament, a policija i osiguranje kao da su im se izmaknuli i pustili ih da krvnički mlate sve koji su im došli pod ruku. 

Makedonija
Kaos u Sobranju (FOTO: Hina)

Novinarka Radio Slobodna Evropa izvještava kako su napadnuti i novinari, oduzimane su im kamere i fotoaparati, te uništavani mikrofoni. I sama je napadnuta. Kaže kako joj je jedan od vladinih dužnosnika i pristalica VMRO DPPMNE-a uzeo kameru i razbio je, a kada je pitala zašto, rekao joj je „zato da nema kamera“. Potom ju je drugi muškarac udario u leđa

Reporter televizije N1 javlja kako su sve ulice oko Sobranja blokirane, iako „prosvjednika“ nema na ulicama. On navodi i kako je bilo primjetno da se policija suzdržava od reagiranja, kao i to da je u nekim dijelovima parlamenta isključena struja te da nitko ne može ući i izaći iz zgrade. Mediji javljaju i kako je osam osoba s ozljedama glave primljeno u kliniku Sveti Naum Ohridski. 

Kakva ekipa je nasrnula na parlament govori i detalj koji se širi društvenim mrežama. Naime, jedan se mladić, Kosta Delov, geolocirao u Skupštini preko Facebooka i napisao da se ondje osjeća - odlično, likujući zbog toga što je Zijadin Sela pretučen i teško ozlijeđen.

"Lezi dolje, pi*ko šiptarska!", napisao je i stavio na javnu objavu, no nakon što se počeo dijeliti screenshot, objava je nestala. Njegov profil otkriva ljubitelja nogometa, gradskih vlasti Skoplja i Makedonije kao takve, slavi poraz Otomanskog carstva i u 21. stoljeću i dijeli seksističke viceve.

Ustaša Sobranje
Ustaša u Sobranju (FOTO: Twitter)

Vrijedi primijetiti i kako je jedan od najagresivnijih napadača, o čemu svjedoči snimljena fotografija, nosio majicu HOS-a s natpisom Za dom spremni.

ustaša-četnik
Ustaša iz Kumanova danas u Skoplju spreman da izvrši "presudu" (SCREENSHOT: Facebook)

Radi se o čovjeku koji se na Facebooku predstavlja kao Vlado Georgiev Chernozemski, koji sebe naziva ustašom iz Kumanova, na fotografiji pozira uz zastavu sa četnicima tako omiljenim sloganom - "Sloboda ili smrt". Po ulasku u parlament na Facebooku je prijetio "petokolonašima" kako će im izvaditi jetru.

Ekipa uniformiranih "prosvjednika" fotografirala se prije ulaska u Sobranje, uz poruku kako kreću izvršiti "presudu", napominjući da njih ne isprača Ivan Mihailov, čelnik VMRO-a u Makedoniji između dva svjetska rata, insinuirajući povezanost današnjeg događaja s Marsejskim atentatom, kada je 1934. godine Vlado Černozemski u Marseilleu ubio kralja Aleksandra Karađorđevića. Atentat su isplanirali ustaše i VMRO. Na njegovom profilu lako se dozna njegovo pravo ime, a teško da je u Kumanovu njegova pojava neprepoznatljiva, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li i makedonska policija doći do njega.

Nikola Gruevski
Na svom profilu "prosvjednik" - "ustaša iz Kumanova stavio je i svoju arhivsku fotografiju u društvu Nikole Gruevskog, današnjeg predsjednika VMRO-DPMNE (SCREENSHOT: Facebook)

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: