„CRVENA“ SOLIDARNOST: Mreži antifašistkinja treba naša pomoć

Lupiga.Com

20. listopada 2023.

„CRVENA“ SOLIDARNOST: Mreži antifašistkinja treba naša pomoć

Točno 2.110 eura, odnosno otprilike nekadašnjih 16.000 kuna, ukupni je iznos sudskih troškova koje Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) mora platiti Sveučilištu u Zagrebu temeljem nedavne presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Iako ova sudska trakavica, koju je pokrenuo Damir Boras, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, traje od 2017. godine, Vrhovni sud u konačnici je tek nedavno donio konačnu odluku.

Pa krenimo, dakle, otpočetka. Cjelokupna sudska gungula počinje 12. listopada 2017. godine kada je na MAZ-ovom internetskom portalu objavljen autorski tekst Anje Grgurinović pod naslovom “Propadanje rektorovog protektorata“. Tekst problematizira anomalije koje su se dešavale za vrijeme Borasovog mandata na Sveučilištu. Tako su se, navodi se u tekstu, studenti/ice Hrvatskih studija i Filozofskog fakulteta mukotrpnim buntovništvom i organiziranjem tribina te prosvjeda pokušali oduprijeti institucionalnom i političkom nasilju kontaminirane akademske zajednice.

NAKON SKANDALA REAGIRALI I STUDENTI: „Rektore Boras, Sveučilište nije nečija igračka!“

GLAS RAZUMA: Profesorica objasnila zašto Sveučilište nije trebalo dodijeliti počasni doktorat Draganu Čoviću

I NAKON PREVIŠIĆA PREVIŠIĆ: Rektor Boras nameće voditelja Hrvatskih studija

PISMO REKTORU BORASU: "Znam da Vas nije sram, no mene jest i to zbog Vas"

Autorica Anja Grgurinović, između ostalog, spominje bivšeg dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića objašnjavajući kako je doveo zaposlenike privatne zaštitarske tvrtke da ga brane od „terorističkih prijetnji” pobunjenih studenata. Navodi se i zabrana obraćanja studentskih predstavnika (baš onih koji su se aktivno borili za studentska prava) od strane pročelnika Hrvatskih studija Maria Grčevića novoj generaciji upisanih studenata. A posljednji koraci otpora su završili degradacijom Hrvatskih studija na status sveučilišnog odjela i ukidanjem upisne kvote na studij filozofije na Hrvatskim studijima. Nadalje, u tekstu stoji i kako je Grčević nametnut od Borasa koji je i krivac za krizu na Hrvatskim studijima zbog svojih samovoljnih poteza

Nedugo nakon objave ovog teksta bivši rektor Damir Boras, odnosno Sveučilište u Zagrebu, preko privatnog odvjetničkog ureda Mihočević&Bajs šalje zahtjev za objavom demantija na adresu MAZ-a koji je potom demanti i objavio. Nekoliko tjedana kasnije, MAZ-u je stigla i tužba bivšeg rektora, odnosno opet Sveučilišta u Zagrebu, ovoga puta zbog načina na koji je demanti objavljen.

Povod tužbe je, dakle, način na koji je MAZ-a objavio demanti. Naime, prilikom objave demantija uredništvo MAZ-a napravilo je dvije proceduralne pogreške koje će se ispostaviti kobnima. Te se greške odnose na izmijenjeni naslov od izvornog naslova i na dodani uvod uredništva portala u tekstu Borasove ispravke. Članak 41. Zakona o medijima kaže: „Ispravak se mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi…“. Iako je MAZ u prethodna dva sudska postupka, na prvom i drugom stupnju, po istom predmetu oslobođen krivnje i bez obzira što se suštinski ništa bitno nije promijenilo u Borasovom demantiju, Vrhovni sud je u konačnici ipak stao na Borasovu stranu.

„Demanti kojeg smo objavili nakon Borasove tužbe se razlikuje u samo nekoliko tipfelera koje smo ispravili u inicijalnom demantiju“, kažu nam u telefonskom razgovoru iz MAZ-a.

Napominju kako je ova presuda, odnosno Borasova tužba, udar na njihovu udrugu i egzistenciju MAZ-ovih projekata poput Trnjanskih kresova, ali da je, gledano u širem kontekstu, riječ o tek još jednom u nizu udaraca na nezavisne medije i cijeli lijevo-orijentirani, neprofitni sektor civilnog društva.

MAZ
MAZ je prisiljen zatražiti pomoć svojih čitatelja/ica i kolega/ica (ILUSTRACIJA: MAZ)

„Ne radi se, dakle, o pitanju naših optužbi da na Sveučilištu vlada 'klijentelistička hobotnica', ili kako je Vlatko Previšić zloporabio svoj položaj i dovodio zaštitarsku službu na FFZG pa ga zatvarao pred njegovim zaposlenicima i studentima, ili kako se na nekim sastavnicama sveučilišta provodilo institucionalno nasilje, ili da je 'Senat sveučilišta potpuno okoštala struktura i dobro podmazana glasačka mašinerija'. Ne, osnova po kojoj je Boras koristio novac Sveučilišta da kroz nešto opasno slično SLAPP tužbi pokuša zastrašiti još jedan medij – bile su proceduralne pogreške uredništva. Mi nismo jedini koje je Boras pokušavao ušutkati tužbama; postoji cijeli niz tuženih. MAZ je, međutim, među onima koji su na kraju ipak morali podnijeti teret sudskih troškova“, objašnjavaju u MAZ-u nakon što su dobili odluku prema kojoj moraju platiti 2.110 eura, koje kao mali neprofitni medij – nemaju.

Stoga su odlučili pomoć zatražiti od svojih čitateljica i čitatelja jer, kako kažu, taj je iznos za Borasa i Sveučilište „kikiriki u budžetu za obračun s nepodobnima“, a za njihovu udrugu je to ozbiljan novac. Dobar dio troškova članice i članovi udruge pokrit će iz vlastitog džepa, ali cijeli iznos neće uspjeti podmiriti.

Inače, Mreža antifašistkinja Zagreb osnovana je 2007. godine kao Udruga mladih antifašista grada Zagreba čiji je cilj bio okupljanje i umrežavanje antifašistički orijentiranih građana, naročito mladih, koji bi radili na širenju antifašističkih vrijednosti i borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije, surađujući pritom sa srodnim organizacijama unutar ili izvan zemlje. Udruga provodi cijeli niz aktivnosti i projekata od kojih su javnosti možda najpoznatiji Trnjanski kresovi koji se održavaju povodom Dana oslobađanja Zagreba od fašizma paljenjem kresova uz bogat kulturno-umjetnički program i, naravno, radnički grah. Osim toga sudjeluju u organizaciji Marša solidarnosti te su izdavači portala MAZ, časopisa Nepokoreni grad i radio emisije Borba. Uz sve to često organiziraju akcije tijekom kojih se sa zagrebačkih fasada uklanjaju ili preuređuju grafiti s porukama mržnje ili veličanja nacističkog ražima NDH. Za sve ljubitelje alternativne scene, MAZ je organizator i Antifa Nighta na kojem nastupaju bendovi lijevog, antifašističkog usmjerenja.

Ukoliko cijenite projekte i aktivnosti koje MAZ provodi onda svoj prilog možete dati na IBAN žiro računa HR9723600001101715409 otvorenom u Zagrebačkoj banci na ime udruge Mreža antifašistkinja Zagreba, Pavla Hatza 16, 10 000 Zagreb, uz opis: „Donacija za portal“. Svaki donirani euro za MAZ predstavlja veliku pomoć kako bi se izvukli iz ove trenutne krize te i dalje ostali s nama.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Daniel Kasap