KONCENTRIŠI SE, BABA: Pogledajte trailer za novi film Pjera Žalice od kojeg će gledateljima „zastati knedla u grlu“

Lupiga.Com

2. kolovoza 2020.

KONCENTRIŠI SE, BABA: Pogledajte trailer za novi film Pjera Žalice od kojeg će gledateljima „zastati knedla u grlu“

Dva tjedna prije premijerne projekcije „u promet“ je pušten trailer filma „Koncentriši se, baba“, poznatog bosanskohercegovačkog režisera, Pjera Žalice. Žalici je ovo, možda zvuči nevjerojatno, ali tek treći dugometražni igrani film. Međutim, njegova prva dva filma – „Gori vatra“ (2003.) i „Kod amidže Idriza“ (2004.) ostavili su izuzetno dubok trag u poslijeratnoj bosanskohercegovačkoj kinematografiji te naišli na vrlo pozitivne kritike, kako javnosti, tako i filmskih kritičara. Jednako tako zapaženi su bivali i Žalicini dokumentarci te jedan sjajan kratki film. 

U „Koncentriši se, baba“, Žalica se ponovno vraća u devedesete, točnije u Sarajevo 1992. godine. Taman kada rat u Bosni i Hercegovini polako, ali sigurno, postaje stvarnost, u središtu Žalicinog filma odvija se jedna obiteljska „drama“. Mnogočlana obitelj razbacana po cijeloj Jugoslaviji okuplja se u Sarajevu oko posmrtne postelje stare majke.

„Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu“, stoji u opisu filma.

Glavne uloge u filmu tumače brojni poznati glumci iz cijele regije – Mira Banjac, Alma Prica, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Bane Popović, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Dino Sarija, Vedrana Božinović i Dženita Imamović. Osim režije Pjer Žalica potpisuje i scenarij, a film je sniman u studenom prošle godine. 

"To je je crna komedija u kojoj se svi okupe oko odra umiruće majke. Okolnosti u kojima se sve to dešava zadnji su dani mira, koji su ustvari zadnji dani te porodice koja se raspadne. Iako sve to kad se prepriča može biti direktna aluzija na raspad države, to je ustvari porodična priča, duhovita, na naš način crnohumorna. Mislim da će ljudima biti zabavno gledati film. Ali da će im na kraju zastati knedla u grlu", još ranije je rekao Žalica o svom novom filmu.

"Koncentriši se, baba" premijerno će biti prikazan na otvorenju ovogodišnjeg, 26. izdanja, Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube