JESMO LI VAM REKLI: Zašto radikalna desnica slavi Trumpovu pobjedu

M.S.

9. studenog 2016.

JESMO LI VAM REKLI: Zašto radikalna desnica slavi Trumpovu pobjedu

Dogodilo se nezamislivo i sva istraživanja javnog mnijenja u Americi pogriješila su – Donald Trump novi je američki predsjednik. Među prvim svjetskim državnicima čestitao mu je ruski predsjednik Vladimir Putin, dok se većina svijeta oporavljala od šoka zabrinuta kako će se ovakav rezultat odraziti na sve veće apetite radikalne desnice. Ponešto o tomu daju za naslutiti i hrvatski čestitari koji ipak nisu nadmašili Vojislava Šešelja koji je o tome objavio i pjesmu. 

“Pobjeda Donalda Trumpa je pravi lijek za globalnu pošast političke korektnosti i istinski melem za anacionalne, ateističke, parazitske lijevo liberalne gmizavce koji sprječavaju i usporavaju izgradnju nacionalnih država utemeljenih na deset božji zapovijedi”, objavio je na svojem Facebook profilu saborski zastupnik i umirovljeni general Željko Glasnović, onaj isti koji bi probleme na Filozofskom fakultetu rješavao pendrekom i suzavcem. 

Velimir Bujanec pridružio mu se u euforiji prozivajući sve koji su ismijavali gospodina Trumpa, pa zaključio kako je njegova pobjeda “poraz za mnoge u Hrvatskoj…”, a predsjedničkom bračnom paru poželio svu sreću “uz podsjetnik da smo još prije šest mjeseci u Bujici pustili njegovu pobjedničku pjesmu 'We're Not Gonna Take it Anymore!'”, objavljuje Bujanec svoju vidovitost. 

FB Bujanec TrumpVelimir Bujanec u pobjedničkom zanosu obratio se s čestitkama gospodinu Trumpu i “prelijepoj gospođi Melani” na svojem FB profilu (SCREENSHOOT: Facebook)

Kako je to Trumpova pobjeda pomirila nepomirljivo – hrvatske i srpske nacionaliste, otkrivaju liste najvećih njegovih bisera koje u međuvremenu sastavljaju vodeći svjetski mediji, a od kojih svaki predstavlja novi razlog za zabrinutost.

Tako britanski Independent izražava zabrinutost zbog toga što je na čelo države koja je najveći "proizvođač" stakleničkih plinova došao čovjek koji ne vjeruje znanstvenim dokazima da su klimatske promijene ljudsko djelo pa prijeti otkazivanjem Pariškog sporazuma o klimi.

“Koncept globalnog zatopljenja izmislili su Kinezi kako bi američku proizvodnju učinili nekonkurentnom”, tweetao je Trump pa to pokušao poreći iako je status i danas moguće pronaći na njegovom twitter profilu.

trump twitterKlimatske promjene izmislili su Kinezi da upropaste američku privredu (SCREENSHOT: Twitter)

Prvacima hrvatske desnice ne smeta ni Trumpova politika prema Rusiji koja se svodi na jednostavan princip: “Ako Putin bude govorio lijepo o meni, ja ću govoriti lijepo o njemu”, rekao je Trump objašnjavajući kako je Putin puno bolji vođa nego američki predsjednik Barack Obama.

Jedna od važnijih stavki u Trumpovoj vanjskoj politici, barem prema Iraku, je “karta nuklearne sile” koju on ne bi "micao sa stola”, kako je rekao, jer je važna za američki položaj u pregovorima. Tako je, istovremeno uvjeravajući da je posljednji koji bi “pritisnuo gumb”, ipak najavio veća ulaganja u američko nuklearno oružje, prije svega u opremu koja “nije pravilno održavana”.

Računica je jasna i kad se govori o Iraku. Trump stalno ističe kako je od početka protiv američke intervencije u Iraku, no ako je već tamo, Amerika bi trebala uzeti naftu.

“Potrošili smo tri bilijarde dolara, izgubili tisuće i tisuće života i onda… događa se da ne dobijemo ništa”, zaključio je Trump govoreći na forumu o vanjskoj politici za NBC News. 

Sve su to za desničarske prvake nevažni detalji, jer ono čemu se uistinu dive Trumpov je osebujan odnos prema manjinama, počevši od onih sada najviše ugroženih – sirijskih izbjeglica.

Novi američki predsjednik tako je izjavio da ne bi imao nikakvih problema pogledati u oči dijete iz Sirije i reći mu da ne može ući u zemlju.

trump twitterMuslimani su ISIL-ovci, a svi drugi koji nisu bijelci – kriminalci su (SCREENSHOT: Twitter)

“Mi ne znamo odakle su njihovi roditelji. Oni mogu biti ISIL-ovci ili povezani s ISIL-om. To bi mogao biti Trojanski konj. Ako je samo dva posto od tih ljudi loše, veliki problem su neizbježni”, podgrijava strahove novi američki predsjednik koji bi, zbog mjera predostrožnosti, svim muslimanima zabranio ulazak u zemlju. Što se pak latinoameričkih migranata tiče – podigao bi zid.

“Sagradio bih veličanstveni zid – a nitko ne gradi zidove bolje od mene, vjerujte mi – i sagradio bih ga vrlo jeftino. Sagradio bih veliki, veliki zid na našoj južnoj granici, i natjerao bih Meksiko da plati za taj zid. Zapamtite što vam govorim”, obećava Trump od samog početka predsjedničke kampanje.

Meksiko ne šalje u Ameriku svoje najbolje ljude, poručivao je Trump svojim biračima prije izbora opisujući migrante kao “ljude koji imaju puno problema i koji te problem nose ovamo".

"Oni nose drogu, kriminal. Oni su silovatelji, ima među njima pretpostavljam i dobrih ljudi, ali oni su rubni slučajevi…", smatra Donald Trump, novi američki predsjednik, pobjednik hrvatske desnice čija je pobjeda “poraz za mnoge u Hrvatskoj” - i ostatku uljuđenog svijeta. Ima i cinika koji se odlično zabavljaju i ovo je, kaže američki redatelj Michael Moore najavljujući pobjedu Trumpa mjesecima prije izbora – “njihova verzija neslane šale na račun bolesnog političkog sustava”.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".