NAVIJAČI PROTIV RASIZMA (VIDEO): Skandiraju mi - crnčugo!

Lupiga.Com

20. ožujka 2015.

NAVIJAČI PROTIV RASIZMA (VIDEO): Skandiraju mi - crnčugo!

Navijačka skupina Zagreba White Angels promovirala je u suradnji s Centrom za mirovine studije spot "Stop rasizmu i nasilju na stadionima", u kojem sudjeluje niz nogometaša iz afričkih zemalja na privremenom radu u Hrvatskoj. Crnoputi nogometaši u spotu govore o svojim iskustvima s rasizmom na hrvatskim nogometnim stadionima. U spotu koji je producirao Fade In (Iva Kraljević i Miroslav Sikavica) sudjeluju bivši igrač Hajduka Jean Evrard Kouassi, Goodness Ohiremen Ajayi iz NK Rijeka, Edson Henrique da Silva iz NK Slaven Belupo te Badara Badji, nogometaš GNK Dinamo.

Povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, Centar za mirovne studije (CMS) i udruga navijača nogometnog kluba Zagreb “Bijeli anđeli” promoviraju video spot kojim ukazuju na posljedice rasističkih i ksenofobnih ponašanja na osobe drugačije boje kože. 

Spot je dio kampanje “Sve boje su lijepe” koja je započeta neposredno prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu s ciljem podizanja svijesti javnosti o negativnim posljedicama ksenofobije i rasizma te smanjenja socijalne distance prema osobama drugačije boje kože, a posebno izbjeglicama u Hrvatskoj.

"Posljednjih nekoliko godina aktivno se borimo protiv svih oblika diskriminacije i nasilja te pratimo rasističke i ksenofobne poruke te ponašanja u nogometu, i to ne samo od strane navijača već i igrača te drugih nogometnih djelatnika. Ipak, ovim spotom i kampanjom želimo poslati poruku cijelom društvu, jer je problem rasizma puno širi i kompleksniji te ga nalazimo i u drugim sferama društvenog života", poručuju iz Centra za mirovne studije.

Prema rezultatima istraživanja koje je CMS proveo 2013. godine na reprezentativnom uzorku građana pokazuju kako 37 posto građana smatra da tražitelji azila predstavljaju opasnost za sigurnost građana i njihove imovine. Istovremeno otprilike 20 posto hrvatskih građana smatra da crnci predstavljaju opasnost, pazite sada, zato što ne vode brigu o interesima Republike Hrvatske.

"Proteklih smo godina imali priliku u medijima pratiti rasističke i ksenofobne izjave javnih osoba iz raznih sfera društvenog života – politike, kulture, sporta i drugih – koje nisu nailazile na javnu osudu ili formalne zakonske sankcije. Takvi stavovi imaju vrlo opipljive posljedice u svakodnevnom životu stranaca koji dolaze u Hrvatsku i drugih manjina, koji svakodnevno doživljavaju diskriminaciju u važnim područjima života, poput zapošljavanja i pristupa dobrima te uslugama", nastavljaju iz CMS-a te zaključuju kako je zatvorenost sustava za različitosti najviše vidljiva u barijerama koje su postavljene pred izbjeglice koje žive u Hrvatskoj.

Kako kažu, iako je u Hrvatskoj mnogo uloženo u zakonodavni i institucionalni sustav borbe protiv diskriminacije, stvari su u svakodnevnom životu drugačije te je vidljivo da ti pomaci nisu dovoljni.

"Organizacije civilnog društva predano rade na afirmaciji uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja smatrajući da se samo sustavnim i kvalitetnim obrazovanjem možemo učinkovito boriti protiv rasizma i ksenofobije te diskriminacije u društvu", poručili su ovom prilikom uz dodatak kako je, kada govorimo o ovom području, osobito važan odgovoran pristup medija koji bi trebali sa posebnom pažnjom promovirati vrijednosti ravnopravnosti u društvu, što, primijetit ćemo, u Hrvatskoj ipak nije slučaj.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Centar za mirovne studije